Évértékelő – 2016

Lacyc3.eu logó
Hipp-hopp eltelt egy újabb év, így itt az ideje a szokásos (2014, 2015) összegzésünknek, avagy visszatekintés 2016-ra.

2016-ot némileg felemás évként éltük meg. Egyrészt mindig azt éreztük, hogy mennyi mindenre nem jut időnk, és még mennyi mindent lehetne csinálni: Egy kicsit még itt simítani a cikkeken, egy kicsit ott a témán vagy épp az aloldalakon, esetleg belefért volna még egy megjelenés kiírása… Megannyi megvalósítatlan ötlet került be a jegykezelő rendszerünkbe és még több a fejünkbe.

Ugyanakkor megannyi ötletet pedig sikerült megvalósítanunk. Legelőször is lett rendes jegykezelő rendszerünk, elengedtük a régi, Drupal alapút! :) Bár ez egy belső rendszer, mely első gondolatra nem érinti igazán az olvasót, azonban mégis: az ötleteket, lehetőségeket és hibákat ebbe, a strukturált rendszerbe vesszük fel, melyből már egymásra épülően jönnek a megoldások. Így lesz az ötletből terv, a tervből pedig megvalósítás.

Mint az a mérföldkövekből is látszik, elindítottuk a Szabadpingvin galériát, mely idővel teljesen helyettesíteni fogja a külső szolgáltatókat. Új szerverre, ARM-re költöztünk és néhány száz kilométerre nyugatra. Hogy csak az oldal költözött-e nyugatabbra vagy idővel mi is követni fogjuk, még nem tudjuk, de a meglepetései miatt szép az élet. Idén volt az első nap, mely a teljesen biztos statisztika alapján is több, mint 100 olvasónk volt (egészen pontosan 101). Ha már sok olvasó, legyen a kapcsolat is megfelelően biztonságos, így az év közepe óta rajta vagyunk a HSTS preload listán, illetve november vége óta Let's Encryptet használunk StartSSL helyett.

2016-os produkciónk

 • 40 db cikk
 • 61 db kisokos
 • 337 db hír
 • 25 db szubjektíven

Látogatók

Mint azt a tavaly is említettük, a pontos mérésekkel némileg bajban vagyunk, mert a különböző analitika, követés és reklámblokkoló alkalmazások kiszúrják a webstatisztikánkat és nem engedik futni. Ami dicséretes, mert vannak tudatos felhasználók, viszont mint webmester annyira nem boldogít, mert nincs pontos képünk a látogatottságról, hiszen a nem pontos analitikába (mely lényegében a webszerver hozzáférési naplózásából szerzi az adatokat) beletartoznak a különböző, rosszindulatú, ismeretlen botok is.

Hogy mégis mekkora a különbség, jól mutatja a következő két szám, mely az éves összesített látogatásszámot mutatja:
Biztos látogatószám: 26 127 olvasó
Bizonytalan látogatószám: 57 634 olvasó

Az öt leglátogatottabb napunk:

 1. 2016. december 27.: 139 biztos és 262 bizonytalan látogató
 2. 2016. december 26.: 136 biztos és 256 bizonytalan látogató
 3. 2016. november 23.: 136 biztos és 231 bizonytalan látogató
 4. 2016. október 19.: 128 biztos és 312 bizonytalan látogató
 5. 2016. szeptember 21.: 116 biztos és 263 bizonytalan látogató

A további statisztikát a fentebb említett bizonytalanság miatt csak a teljesen biztos látogatásokra alapozzuk.

TOP 10 cikk

Tux logó

Hová ments? – Felhő tárhelyek bemutatása – 7705 megtekintés

Az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk.

Amiről még ejtettünk néhány szót, de nem fejtettük ki, az a mentések ütemezése, a mentések típusai, valamint a biztonsági mentő programok. Úgy volt, hogy ezekre ebben a cikkben kerítünk sort, ám úgy éreztem, kár lenne a felhő tárhelyekkel egy cikkbe zsúfolni őket. Így ma a felhőkkel fogunk megismerkedni, valamint bemutatok néhány ingyenes tárhelyet is.

Tovább a cikkre: Hová ments? – Felhő tárhelyek bemutatása


Lubuntu logó

2. A nagy Lubuntu teszt – 2161 megtekintés

Az informatikusoknak gyakran meggyűlik a bajuk a userekkel, de ha lehet, a rugalmatlan, IT-analfabéta családtagok még nagyobb kihívást jelentenek.

A közvetlen környezetemben viszonylag szerencsésnek mondhatom magamat, mivel a szüleim nem reménytelenek. Úgy 4-5 éve kezdtem meg a migrálásukat Linuxra – több-kevesebb sikerrel. Igazából a történet, mint sok más esetben, itt is a Windows XP-nél, jobban mondva annak hiányosságaival kezdődik, ám jelen cikk témája nem ez.

Tovább a cikkre: Nagy Lubuntu teszt


Ubuntu logó

3. Ubuntu telepítés kezdőknek, képekkel – 1573 megtekintés

Ugyan az oldalon már sok szó esett az Ubunturól, ajánljuk is a Windowsról áttérőknek, ám valódi telepítési útmutatónk eddig nem volt. A mai cikkemben ezt a hiányosságot fogom pótolni és képekkel gazdagon illusztrálva, lépésről lépésre mutatom be az Ubuntu-család telepítését.

Tovább a cikkre: Ubuntu telepítés kezdőknek, képekkel


Tux logó

4. Mivel készíts biztonsági mentést? – 1482 megtekintés

Az első, illetve az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk. Valamint bővebben értekeztünk a felhő szolgáltatásokról, azon belül a felhő alapú tárhelyekről is. A mai alkalommal a mentések ütemezését, a mentések típusait, továbbá néhány biztonsági mentő programot fogunk górcső alá venni.

Tovább a cikkre: Mivel készíts biztonsági mentést?


5. Lenovo G50-45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon – 1470 megtekintés

A napokban hozzájutottam a címben említett Lenovo masinához. Mivel a relatív új, AMD Beema BGA köré épül, úgy gondoltam, éppen itt az ideje, hogy megszülessen az első hardvertesztünk, szoftveres oldalon természetesen Linuxra koncentrálva.

Tovább a cikkre: Lenovo G50-45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon


felhő tárhely illusztráció

6. Felhő tárhely nagy teszt: 23-an vannak és az adataidra pályáznak – 1192 megtekintés

Számos felhőtárhely tesztet lehet a neten találni, amelyek a tárhelyeket a publikus képességeik alapján hasonlítják össze. Mekkora tárhelyet ad, van-e kliens a különböző platformokra, az tud-e automatikusan szinkronizálni, egyebek. Azonban ezek a tesztek – jellegükből adódóan – felületesek és nem nyilatkoznak arról, hogy a feltöltött adatok elérhetőek maradnak-e a feltöltés után hónapokkal később, hogy azok sértetlenek maradnak-e, végül, de nem utolsó sorban pedig, hogy belenéztek-e. Ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Tovább a cikkre: Felhő tárhely nagy teszt: 23-an vannak és az adataidra pályáznak


Icecast logó

7. Internetes rádió készítése Icecast(2)-vel – 723 megtekintés

Technikailag: Hogyan működik?
Az Icecast működése egyszerű, de zseniális. Megkülönböztetünk, forrást (szerkesztőt), szervert és klienst (hallgatót).
Te mint szerkesztő elsődlegesen a forrás programmal állsz kapcsolatban. Ezzel állítod össze a műsort, keversz stb. Mi most erre a célra a VLC-t fogjuk használni, de bátran válogathatsz az Icecast oldalán lévő listából.

Tovább a cikkre: Internetes rádió készítése Icecast(2)-vel


Tux logó

8. Hogyan készítsünk biztonsági mentést? – 659 megtekintés

„Egy mentés nem mentés, két mentés fél mentés, három mentés egy mentés, de mivel egy mentés nem mentés…”

Ugyan egy jó ideje már nem tudnék biztonsági mentés nélkül élni, nem volt ez mindig így. Nagyon sokáig még csak meg sem fordult a fejemben, hogy szükséges lenne. Ám volt olyan szerencsém, hogy hamarabb észbe kaptam és menteni kezdtem, mint ahogy szükségem lett volna rá, hogy visszaállítsam. Sajnos sokan már csak az első adatvesztős incidens után gondolkoznak el ezen, vagy akkor sem… Szeretnék abban segíteni, hogy megértsd, miért fontos a rendszeres biztonsági mentés, és mire figyelj a mentés során.

Tovább a cikkre: Hogyan készítsünk biztonsági mentést?


Tux logó

9. Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: I. rész – Ismerkedjünk – 465 megtekintés

Egy cikksorozaton keresztül, lépésről lépésre szeretnélek elkísérni a Windowsról Linuxra váltás rögös útján. Nem áltatlak hazugságokkal: nem lesz sétagalopp. Komoly elhatározás kell hozzá, le kell dobnod a rég megszokott láncaidat és a Windowsos megszokásaidat. Azonban megéri a kitartást, ugyanis igen gyümölcsöző a végeredmény. A sorozatot kezdő felhasználóknak szánom. Azoknak, akik hallottak arról, hogy van az a Linux nevű izé, ami olyasmi mint a Windows; meg van az az Ubuntu is, ami úgy hangzik, mint egy afrikai törzs hívójele és nem tudják, hogy az állatnevek miként kapcsolódnak az ámítástechnikához.

Ebben a részben nem csinálunk semmi mást, csak járatjuk az agyunkat, megismerkedünk néhány fogalommal, a szabad szoftver filozófiájával és rájövünk, hogy az RMS nem mindig a négyzetes közepet jelenti.

Tovább a cikkre: Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: I. rész – Ismerkedjünk


Xerus

10. Ubuntu 16.04 – Zseniális Xerus – 444 megtekintés

A szokásoshoz képest némi ráhagyással, de itt a jól megszokott Ubuntu tesztünk! Ahogy hírt is adtunk róla, nemrég megjelent az Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus, a szokásos ütemtervnek megfelelően, mely (ahogy a nevében is benne van), hosszan támogatott Ubuntu kiadás. Ez azt jelenti, hogy a megjelenéstől számított öt éven keresztül kap a rendszer frissítéseket. Így a konzervatív felhasználók is megtalálhatják a rendszerben a számításukat a „Vendégszerető Xerus” kiadásban.

Tovább a cikkre: Ubuntu 16.04 – Zseniális Xerus


TOP 5 hír

 1. Megjelent az Ubuntu 16.04.1 LTS – 100 megtekintés
 2. Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS – 96 megtekintés
 3. Megjelent az Ubuntu 14.04.3 – 81 megtekintés
 4. Ubuntu 16.04 LTS kódnév – 77 megtekintés
 5. Megjelent az openSUSE 42.1 – 69 megtekintés

TOP 5 kisokos

 1. Qemu: Guest has not initialized the display (yet) – 409 megtekintés
 2. Vendég fiók letiltása – 211 megtekintés
 3. Swappiness érték beállítása – 190 megtekintés
 4. Ubuntu UFW NAT: bad argument *nat – 160 megtekintés
 5. Mekkora legyen a swap mérete? – 135 megtekintés

TOP 5 szubjektíven

 1. Szubjektíven Lacyc3 szerint: LibreOffice és az időtállóság – 115 megtekintés
 2. Szubjektíven Charmed szerint: Xubuntu 16.04 – 38 megtekintés
 3. Szubjektíven Charmed szerint: Xubuntu Xenial SSD-n – 32 megtekintés
 4. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntus közösségi háttérképek – 24 megtekintés
 5. Szubjektíven Charmed szerint: Xubuntu asztal – 22 megtekintés

TOP 5 Charmed szerint legérdekesebb keresési kulcsszavak

 1. a felhő telepitéss
 2. a szöveg képe, tagolása összefoglaló
 3. hogyan szerkesszunk 5°-ot?
 4. születésnap képszerkesztő
 5. thunderbird család szereplők

TOP 5 Lacyc3 szerint legérdekesebb keresési kulcsszavak

 1. ami a klasszikus asztali pc-t vagy notebookot használók nagy
 2. felhőt hogy kell csinálni adattárolásra
 3. hogyan szerkesszünk e betűt
 4. mindössze parancssor
 5. wifi rádió készítés

TOP 5 legérdekesebb keresési kulcsszavak az oldalon

 1. egsz oldalas google
 2. incday
 3. Laci antal
 4. magyar könyvelok egyesülete
 5. The sims 3

TOP 5 legérdekesebb hivatkozók

 1. prezi.com
 2. www.linuxquestions.org
 3. boincstats.com
 4. without-systemd.org
 5. hu.pinterest.com

TOP 5 legextrémebb ország

 1. Curaçao
 2. Francia Guyana
 3. Malawi
 4. Új-Kaledónia
 5. Zimbabwe

TOP 5 mobil eszközök azok közül, melyeknek érzékelni tudtuk a márkáját

 1. Apple - iPhone (454)
 2. Apple - iPad (178)
 3. Samsung - GALAXY S5 (144)
 4. Huawei - ALE-L21 (139)
 5. Nokia - Lumia 640 (69)

TOP 5 felbontás

 1. 1366x768 (5341)
 2. 1920x1080 (4521)
 3. 1280x1024 (2145)
 4. 1440x900 (1477)
 5. 360x640 (1393)

TOP 5 operációs rendszerek

 1. Windows 7 (6383)
 2. Windows 10 (5444)
 3. Ubuntu (3518)
 4. GNU/Linux (2040)
 5. Windows 8.1 (1439)

TOP 5 böngésző

 1. Chrome (10 482)
 2. Firefox (7663)
 3. Chrome Mobile (2691)
 4. Internet Explorer (842)
 5. Opera (809)

Újévi fogadalmaink

Ahogy 2016-ban is, úgy idén is szeretnénk időnként (kb. hetente) megjelentetni nagyobb lélegzetvételű cikkeket, valamilyen Linuxos, szabad szoftveres, esetleg az informatikához lazábban, emberibben köthető témában. 2016-ban a szokottnál kevesebb volt az egyéni anyag az oldalon és talán a fordítások kerültek túlsúlyba, főleg ami engem (Lacyc3) illet. A systemd (ördög) ott van elásva, hogy márciusban munkahelyet váltottam és munkám jelentős részét titoktartási szerződés hatálya alatt végzem, így bár gondoltam rá, hogy könyvet cikket írok arról, hogy mit csinálok, „de persze mindenkit le kéne hogy lőjek, aki olvassa” (Jack O'Neil). Oké, nem ennyire komoly a dolog, a lényeg viszont, hogy így napi nyolc órában alig-alig dolgozok szabad szoftverekkel, és legnagyobb sajnálatomra a K+F (vagy angolul jobban néz ki, az R&D) elég minimális lett. Ettől függetlenül persze nem szálltam le a körhintáról, van még olyan projektem, amellyel jókat lehet idegeskedni, csak kevesebb, főleg az, ami publikus is.

2016 során felismertük, hogy további növekedésünk egyik kulcsa, ha a némileg kacifántosnak tűnő nevünket egy megjegyezhetőbbre cseréljük. Itt most nem mennék bele a részletekbe, de aki figyelmesen olvas minket, már szert tehetett némi spoilerre. :)
Captain Picard - Don't wish a happy new year, make it so!
Új névhez új téma is dukál. Persze nem csak elvi okokból: bár jelenleg egész jól skálázódunk kis kijelzőre, a FullHD és magasabb felbontás kihívást jelent. Továbbá összeszedtünk mindent, amit a jelenlegi kinézetben javíthatónak, fejleszthetőnek gondolunk, illetve régen megvalósítandó ötleteinket is egyberáztuk. Ebből a keverékből lesz majd az új téma, mely reményeink szerint immár a kenyérpirítótól a 4k kivetítőig mindenen jól fog kinézni. (Valamikor, előbb a TOP 5 felbontásra koncentrálunk. Nyilvánvalóan.)

Mint azt a bevezetőben említettem, létrehoztuk a galériánkat, ugyanakkor messze nincs még minden képünk áthozva a külső szolgáltatóktól. Ezt mindenképp szeretnénk befejezni. Ugyanezt szeretnénk megtenni a letöltésekkel is.

Tartsatok velünk 2017-ben is!