Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS

Ubuntu logó
Az Ubuntu release csapat nevében Adam Conrad bejelentette az Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Xenial Xerus kódnevű 16.04 LTS folytatja az Ubuntu azon büszke hagyományát, hogy magába foglalja a legfrissebb és legjobb szabad szoftver technológiákat egy magas színvonalat képviselő, könnyen használható Linux disztribúcióban. Most is sok munka áll a kiadási ciklus mögött, mely új képességek mellett természetesen hibák javítását is tartalmazza.

Az Ubuntu 16.04 LTS az első olyan hosszan támogatott Ubuntu, mely elérhető az új "s390x" architektúrára, melyet az IBM LinuxONE és zSystems rendszerei tartalmaznak. Továbbá a Xenial az első hosszan támogatott Ubuntu, melynek van Ubuntu MATE változata.

Linux kernelből az új, 4.4.6-os, hosszan támogatott verziót szállítja, mely tartalmazza a ZFS-on-Linux kiegészítést is, melyhez tartozékként jön a kötetkezelő is. A ZFS olyan fájlrendszer, mellyel hatékonyan lehet a fájlrendszer állapotáról pillanatképeket készíteni, támogatja másol-mikor-ír (copy-on-write) funkciót, a folyamatos integritás ellenőrzást az adatkorrupció megelőzésére, az automatikus fájlrendszer javítást és az adattömörítést is.

Az asztali Ubuntu folyamatosan javul az frissített verziójú GTK és Qt csomagokkal, illetve az olyan fontos programok frissítéseivel mint a Firefox és a Libreoffice vagy éppen a Unity stabilitásával kapcsolatos javításokkal.

Az Ubuntu Server 16.04 LTS tartalmazza az OpenStack Mitaka kiadását, a 2.0-ás verziójú Juju-t, LXD-t és MAAS-t, hogy időt és fejfájást takarítson meg a devops csapatoknak az elosztott alkalmazások telepítésekor. Legyen az a telepítés akár privát vagy publikus felhő esetleg fejlesztői laptop.

Az Ubuntu 16.04 LTS-ben mutatkozik be az új csomagformátum, a "snap", mely párhuzamosan telepíthető és használható a hagyományos és megszokott deb csomagformátum mellett. Ez a két csomagformátum teljesen jól megfér egymás mellett, így az új Ubuntun ugyanúgy működnek a megszokott fejlesztői folyamatok és frissítések mint eddig.

A legújabb Kubuntu, Lubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin,
Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu szintén kiadásra kerültek ma. További részletek ezek egyéni bejelentési megjegyzéseiben találhatóak:
https://wiki.ubuntu.com/XenialXerus/ReleaseNotes#Official_flavours

Karbantartási frissítések 5 évig kerülnek biztosításra az Ubuntu Desktop,
az Ubuntu Server, az Ubuntu Cloud, az Ubuntu Core és az Ubuntu Kylin rendszerekhez. Az összes többi változat 3 évig támogatott.

Az Ubuntu 16.04 LTS beszerzése

Az Ubuntu 16.04 LTS letöltéséhez látogass el az alábbi oldalra:
http://www.ubuntu.com/download

Az Ubuntu 15.10 felhasználó hamarosan automatikus frissítési lehetőséget kapnak 16.04 LTS-re a Frissítés kezelőn keresztül. A 14.04 LTS felhasználó a 16.04.1 LTS kiadásakor kapnak automatikus frissítési lehetőséget, amely július 21-re van tervezve. További frissítési információkért látogasd meg:
http://www.ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Szokás szerint, az utolsó Ubuntu verzióra történő frissítés teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzések elolvasását, amely dokumentálja a nehézségeket, az ismert hibák kiküszöbölését és sokkal részletesebb megjegyzéseket a kiadásról magáról. Ezek itt érhetőek el:
http://wiki.ubuntu.com/XenialXerus/ReleaseNotes

Tekintsd át grafikusan illusztrálva, mi változott ebben a kiadásban:
http://www.ubuntu.com/desktop
http://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy úgy gondolod, hibát találtál, de nem vagy benne biztos, próbálj kérdezni az alábbi helyek bármelyikén:
#ubuntu on irc.freenode.net
http://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
http://www.ubuntuforums.org
http://askubuntu.com

Segíts alakítani az Ubuntut

Ha szeretnél segíteni az Ubuntu alakításában, tekintsd meg a közreműködési lehetőségek listáját:
http://community.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a http://www.ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: http://www.ubuntu.com/

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: http://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Adam Conrad