Évértékelő – 2015

Lacyc3.eu logó
A 2015-ös év számunkra a keresésről szólt. Kerestük a helyünket a világban és azt, hogy a mindennapi tevékenységeink mellett mennyire megy a rendszeres tartalomkészítés. Kerestük, hogy egy adott rovatot mennyire tudunk az előzetes terveknek megfelelően rendszeresen új tartalommal ellátni, ahogy azt is, hogy a háttérmunkálatok mennyi időt vesznek el. Ezzel együtt megtaláltuk, hogy melyek azok a dolgok, melyek az oldal készítése közben sok időt igényelnek, így rájuk fér egy jó kis automatizálás. 2015-ben kitapogattuk saját határainkat, így már tudjuk feszegetni azokat.

Számokban kifejezve is igazán érdekes és értékes év volt a 2015-ös. Született 52 cikk, 261 hír, 100 kisokos és 23 szubjektíven.

Látogatások száma

Ami a látogatások számát illeti, némileg még mindig bajban vagyunk. Mint azt a féléves értékelésnél megemlítettem, kétféle mérési módszert alkalmazunk, hogy azon felhasználóinkról is legyen némi fogalmunk, akik olyan böngészőkiterjesztést használnak (tipikusan Adblock, Noscript, Disconnect, Ghostery), amely blokkolja az analitikánkat. A második módszer olyan tekintetben megbízhatatlan, hogy azzal messze nem tudjuk teljesen kiszűrni az oldalunkat meglátogató robotokat. Így most is arra jutottunk, hogy „az igazság odaát van”, illetve valahol félúton a két mérés közt. Még úgy is pontatlannak érezzük a számokat, hogy május elsején történt némi módosítás a mérésben, így a néhány száz napi látogatónk viszonylag hihetőbb értékre zsugorodott. Éppen ezért a bizonytalanság miatt úgy döntöttünk, hogy néhány kivételtől eltekintve számadatokat nem, mindössze egy toplistát közlünk a legolvasottabb anyagainkról.

Elsőnek következzen egy kivétel. A 2015-ös évben június 9-én volt a látogatási csúcs, ami 93 biztos és 177 bizonytalan látogatót jelent. Második helyen december 25-e, péntek áll 90 biztos és 192 bizonytalan látogatással. Őket október 8. követi 69 biztossal, 180 bizonytalannal, szeptember 8. 60 biztossal és 159 bizonytalannal. Az ötödik helyért október 7. és december 2. küzdött, fejenként 59 biztos látogatással. A helyet végül a bizonytalan látogatások száma döntötte el, amely 158 volt október 7. és 148 december 2. esetén.

Ami a 2016-os évre nézve mindenképp bizakodásra adhat okot, az a látogatásokat szemléltető grafikon. Bár nem (túl) meredeken, de folyamatosan emelkedik. A biztos olvasószámok átlaga már nem a 20-as vonalnál tobzódik, hanem a 40-esnél.

Legolvasottabb cikkeink

A 2015-ös év slágerei kétség kívül a kis rendszerigényű Linux disztribúciók (elsősorban a Lubuntu, Xubuntu) és a felhő tárhelyek voltak.

A nagy Lubuntu teszt

Lubuntu logó
Az informatikusoknak gyakran meggyűlik a bajuk a userekkel, de ha lehet, a rugalmatlan, IT-analfabéta családtagok még nagyobb kihívást jelentenek.

A közvetlen környezetemben viszonylag szerencsésnek mondhatom magamat, mivel a szüleim nem reménytelenek. Úgy 4-5 éve kezdtem meg a migrálásukat Linuxra – több-kevesebb sikerrel. Igazából a történet, mint sok más esetben, itt is a Windows XP-nél, jobban mondva annak hiányosságaival kezdődik, ám jelen cikk témája nem ez.
Olvasd el a teljes cikket!

Hová ments? – Felhő tárhelyek bemutatása

Tux logó
Az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk.

Amiről még ejtettünk néhány szót, de nem fejtettük ki, az a mentések ütemezése, a mentések típusai, valamint a biztonsági mentő programok. Úgy volt, hogy ezekre ebben a cikkben kerítünk sort, ám úgy éreztem, kár lenne a felhő tárhelyekkel egy cikkbe zsúfolni őket. Így ma a felhőkkel fogunk megismerkedni, valamint bemutatok néhány ingyenes tárhelyet is.
Olvasd el a teljes cikket!

Ubuntu 14.10 – Negyedéves tapasztalatok

Ubuntu 14.10 - Utopic Unicorn banner

Közel két hónapja október 23-án megjelent az Ubuntu 14.10 – Utopic Unicorn. Nem igazán kapkodtam el a teszt írását, pedig annyira azért nem rossz, inkább csak az érződik rajta, hogy LTS utáni „Béta 1”.

A legtöbb Ubuntut két lépésben kezdem el használni. Van egy SSD-n csücsülő legutolsó stabil Ubuntu. Ő az, aki biztosan, százszázalékosan be van lőve. Minden szükséges program a helyén, bootolás után maximum a frissítéseket kell telepíteni, és az SSD-nek hála veszett gyors. Minden ott van, ahol lennie kell, ahol megszoktam és ahonnan elő tudom venni, ha sürgős dolgom van és nem áll(hat)ok neki a rendszerrel szüttyögni.

Olvasd el a teljes cikket!

Egyedi Lubuntu telepítés, avagy a nagy Lubuntu teszt #2

Lubuntu logó
Ahogy a korábbi Lubuntus és Remastersys-es cikkemben ígértem, beszámolok a fejleményekről, ugyanis a múlt hétvégén sikerült eljutni a célgéphez.

Előzmények

A sikeres egyedi ISO készítése után nem tudtam megállni, hogy ne próbáljam ki fizikai gépen is a virtuális után. Két gépen próbálkoztam, vegyes eredménnyel. És mivel néha tudok optimista is lenni, a gépek kora ellenére megpróbáltam pendrive-ról bootolni.
Olvasd el a teljes cikket!

Xubuntu 14.10 telepítés

Xubuntu logó
A gépem újratelepítése már régóta esedékes volt, ám eddig valahogy sehogy se volt hozzá kedvem, erőm, időm stb. Karácsony előtt végre rászántam magam, hogy az új évet ne újratelepítendő géppel kezdjem, ám egyből két rendszert is feltettem: egy Ubuntu 14.04 LTS-t, valamint egy Xubuntu 14.10-t. Ebben a cikkben a Xubuntu telepítését és belakását fogom bemutatni.

Ahogy az általában lenni szokott, a telepítés jóval rövidebb idő, mint előtte az adatok lementése, illetve utána a visszaállítás és a rendszer belakása. Egy röpke, valóban röpke Ubuntu telepítés után került sor a Xubuntu szintén eseménytelen telepítésére, ám az kicsit lassabb volt, mert USB 2-es pendrive-ról települt (az Ubuntu 3-asról). Az egyedüli eseménynek nevezhető valami az volt, hogy a billentyűzetkiosztás választás során megadott kiosztást csak a következő dialógusablakon, ahol a felhasználó adatai kell megadni, ismerte fel megfelelően.
Olvasd el a teljes cikket!

Lenovo G50-45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon

A napokban hozzájutottam a címben említett Lenovo masinához. Mivel a relatív új, AMD Beema BGA köré épül, úgy gondoltam, éppen itt az ideje, hogy megszülessen az első hardvertesztünk, szoftveres oldalon természetesen Linuxra koncentrálva.
Olvasd el a teljes cikket!

Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: I. rész – Ismerkedjünk

Tux logó

Egy cikksorozaton keresztül, lépésről lépésre szeretnélek elkísérni a Windowsról Linuxra váltás rögös útján. Nem áltatlak hazugságokkal: nem lesz sétagalopp. Komoly elhatározás kell hozzá, le kell dobnod a rég megszokott láncaidat és a Windowsos megszokásaidat. Azonban megéri a kitartást, ugyanis igen gyümölcsöző a végeredmény. A sorozatot kezdő felhasználóknak szánom. Azoknak, akik hallottak arról, hogy van az a Linux nevű izé, ami olyasmi mint a Windows; meg van az az Ubuntu is, ami úgy hangzik, mint egy afrikai törzs hívójele és nem tudják, hogy az állatnevek miként kapcsolódnak az ámítástechnikához.

Ebben a részben nem csinálunk semmi mást, csak járatjuk az agyunkat, megismerkedünk néhány fogalommal, a szabad szoftver filozófiájával és rájövünk, hogy az RMS nem mindig a négyzetes közepet jelenti.

Olvasd el a teljes cikket!

Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: II. rész – Válasszunk asztali környezetet

Tux logó

Bár az előző részben azt ígértem, hogy most elmegyünk disztribúcióra vadászni, a cikk írása közben rájöttem, hogy túl nagy téma lesz ez ahhoz, hogy összevonjam az asztali környezetekkel is. Ezért a disztribúció kergetés most elmarad, de ne aggódj: lesz újdonság bőven!

Olvasd el a teljes cikket!

Mivel készíts biztonsági mentést?

Tux logó
Az első, illetve az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk. Valamint bővebben értekeztünk a felhő szolgáltatásokról, azon belül a felhő alapú tárhelyekről is. A mai alkalommal a mentések ütemezését, a mentések típusait, továbbá néhány biztonsági mentő programot fogunk górcső alá venni.
Olvasd el a teljes cikket!

Internetes rádió készítése Icecast(2)-vel

Technikailag: Hogyan működik?

Icecast logó
Az Icecast működése egyszerű, de zseniális. Megkülönböztetünk forrást (szerkesztőt), szervert és klienst (hallgatót).
Te mint szerkesztő elsődlegesen a forrás programmal állsz kapcsolatban. Ezzel állítod össze a műsort, keversz stb. Mi most erre a célra a VLC-t fogjuk használni, de bátran válogathatsz az Icecast oldalán lévő listából.
Olvasd el a teljes cikket!

TOP5 hír

TOP5 kisokos

TOP5 szubjektíven

TOP5 Charmed szerint a legérdekesebb keresési kulcsszavak

 • firefox felhő üzem
 • egy idő után eltünnek az asztalon lévő fájlok és újratöltödnek
 • villog a laptopon a caps lock ez a scrollok
 • jo.erzes.tartozni.valahova
 • anything

TOP5 Lacyc3 szerint a legérdekesebb keresési kulcsszavak

 • az oldalak tetején és alján elhelyezkedő ismétlődő szöveget tartalmazó terület
 • tobb felho egyesitese
 • viszont a blokklisták nem megbízhatóak és használatuk nem javallott.
 • anything
 • firefox felhő üzem

TOP5 Charmed & Lacyc3 szerint a legérdekesebb keresési kulcsszavak az oldalon

 • csárdában
 • gyár telep
 • Kopalkó Krisztina és Hollik Viktor esküvő
 • paci
 • boríték

TOP5 legextrémebb kereső

 • Yandex
 • AOL
 • InfoSpace
 • Qwant
 • Yahoo! Japan

TOP5 legextrémebb ország

 • Fehéroroszország
 • Vietnam
 • Dominikai Köztársaság
 • Fülöp-szigetek
 • Panama

Eszközök

Látogatásaink többsége, azaz körülbelül 90%-a továbbra is asztali számítógépről jön, asztali böngészőkből. Ugyanakkor van egy néhány század híján 10%-nyi olvasónk, akik hordozható eszközökről, többségében okos telefonról olvasnak minket. Érdekesség, hogy konzolgrafikus böngészőből is regisztráltunk két látogatást.

TOP5 Mobil eszközök

Ami ebben a szekcióban érdekesség, hogy okos eszközön még nem terjedtek el igazán az analitika blokkoló megoldások, így csak néhány százalékos különbség van a két tábor között. Ennek megfelelően, az (észlelt) márkák sorrendje is alig változik. Zárójelben a bizonytalan látogatásszámláló értékei láthatóak.

 • Samsung
 • Apple
 • Sony (LG)
 • LG (Sony)
 • Nokia

TOP5 felbontás

 • 1366x768
 • 1920x1080
 • 1280x1024
 • 1024x768
 • 1280x800

TOP5 operációs rendszerek

Az operációs rendszerek statisztikája igazán izgalmas értékeket mutat. Nem csak a komoly, nagyságrendbeli eltérés jellemző az analitikát engedélyező és blokkoló látogatók közt, de a Windows rémuralma is komolyan megtörni látszik.

Biztos látogatás

 • Windows 7 (2 756)
 • Ubuntu (1 738)
 • Windows 8.1 (1 062)
 • GNU/Linux (1 059)
 • Windows 10 (856)

Bizonytalan látogatás

 • Ubuntu (26 716)
 • Windows 7 (10 288)
 • GNU/Linux (7 132)
 • Windows XP (5 405)
 • Xubuntu (4 696)

TOP5 böngésző

Végül, de nem utolsó sorban következzenek a böngészők, asztali és mobil változatai együtt.

Biztos látogatás

 • Firefox (3 722)
 • Chrome (3 677)
 • Chrome Mobile (665)
 • Internet Explorer (380)
 • Opera (353)

Bizonytalan látogatás

 • Firefox (46 445)
 • Chrome (10 754)
 • Internet Explorer (3 448)
 • Opera (1 559)
 • Chrome Mobile (791)

Újévi fogadalmaink

A 2016-os évben is igyekszünk mindent megtenni azért, hogy érthető, érdekes és tartalmas cikkeket írjunk nektek. Szeretnénk továbbra is segítő kezet nyújtani a jelenlegi és leendő Linux felhasználóknak. Idén is igyekszünk naprakészen beszámolni a legújabb Szabad Szoftverek világából származó hírekről és információkról.

Ami pedig a továbblépést illeti: folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel többek lehetünk.