Ubuntu telepítés kezdőknek, képekkel

Ubuntu logó
Ugyan az oldalon már sok szó esett az Ubunturól, ajánljuk is a Windowsról áttérőknek, ám valódi telepítési útmutatónk eddig nem volt. A mai cikkemben ezt a hiányosságot fogom pótolni és képekkel gazdagon illusztrálva, lépésről lépésre mutatom be az Ubuntu-család telepítését.

Elöljáróban

Mielőtt belevágnánk a telepítésbe, fontosnak tartalom megemlíteni, hogy az Ubuntu-család telepítői gyakorlatilag csak a színvilágukban térnek el, érdemi különbség nincs köztük. Ezért csupán az Ubuntu (15.10) telepítését fogjuk megnézni, nem térek ki külön a Kubuntu, a Xubuntu, a Lubuntu stb. telepítésére.

A telepítőkről

A telepítők fajtái

Jó pár Ubuntu verzióval ezelőtt még háromféle telepítő volt elérhető: a desktop, az alternate és a Wubi.

A desktop telepítő azt jelenti, hogy nem csupán telepíteni lehet róla a rendszer, hanem telepítés előtt úgynevezett Live módban ki is lehet próbálni az operációs rendszert annak teljes valójában, grafikus felülettel, programokkal.

Az alternate telepítő grafikus felület nélküli telepítő, ami éppen ezért kisebb is a desktop telepítőnél. Ilyen már csak az Ubuntu szerver verzióhoz létezik, illetve a kis rendszerigényű Lubuntuhoz. Jelenleg az alternate telepítésre sem térnék ki külön. A Lubuntus cikkeink népszerűsége okán később lehetséges, hogy erről is készül egy cikk. Addig is, aki olyan régi gépre szeretne Lubuntut telepíteni, ahol a Live CD el sem indul, a ubuntuBSD-s cikkünk nyújthat segítséget, mivel a telepítője erőteljes hasonlóságot mutat az *ubuntuknál régen megszokott alternate telepítővel.

A Wubi telepítő lehetővé tette, hogy az *ubuntukat magába a Windowsba lehessen telepíteni, gyakorlatilag úgy, mint egy programot. Nem kellett a két operációs rendszer egymás mellé feltenni, és megkímélte az *ubuntut telepítő személyt a particionálástól. Ám ennek az elsőre jónak tűnő megoldásnak több hátulütője is volt. Nevezetesen az, hogy maga az *ubuntu a Windows NTFS fájlrendszerén jött lére, így annak állapota erőteljesen befolyásolta a sebességét, valamint a szinte programként való feltelepítettség gyakorlatilag lehetetlenné tette a Wubival telepített *ubunturól az adatmentést, amennyiben a Windows, illetve annak fájlrendszere sérült.

A Wubiról Lacyc3 értekezett korábban és részletesebben a Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: III. rész – Ismerkedés a disztribúciókkal című cikkében, valamint a Wubi című retro cikkében.

32 bit vagy 64 bit?

Mivel már szinte csak desktop telepítő érhető el, a letöltendő telepítő típusán nem kell gondolkoznod, így csupán egy fontos kérdést kell eldöntened: 32 bites vagy 64 bites telepítőre van szükséged.

A legtöbb, 8-10 évnél fiatalabb számítógép már 64 bites, ám ettől függetlenül nem mindig célszerű azt használni. A 64 bites verziónak ugyanis több memóriára van szüksége. Tehát ha van egy idősebb, memóriában gyenge 64 bites géped, talán jobban jársz a 32 bites verzióval.

Miután eldöntötted, melyik verziót szeretnéd letölteni, nincs más hátra, mint felkeresned a letöltési oldalt, és beszerezned a megfelelő ISO-t. Ezt az alábbi oldalon teheted meg:

Ezeken az oldalakon lehetőséged van torrentes letöltésre is, valamint rendelkezésedre állnak az ellenőrzőösszegek a letöltött ISO-k ellenőrzésére.

Ennek folyamatáról és fontosságáról Lacyc3 írt már, amely a Hogyan váltsunk Windowsról Linuxra: III. rész – Ismerkedés a disztribúciókkal című cikke, „Ellenőrzőösszeg ellenőrzése” részében olvasható.

Tehát a megfelelő ISO letöltése után ellenőrizd annak ellenőrzőösszegét, és csak akkor használd a telepítőt, ha az stimmel.

Telepítés

Lemezkép kiírása

A legtöbb telepítő sajnos már nem fér rá egy CD-re, így két választásod van. Vagy DVD-re írod ki a telepítőt vagy készítesz egy bootolható pendrive-ot. A legtöbb gép már képes elindulni pendrive-ről. A régebbiek is. A személyes rekordom egy 11 éves gép, amely minden probléma nélkül indult pendrive-ról, miután sikerült a boot sorrendet átállítani.

Windows-DVD párosítás esetén használd az InfraRecordert.

Windows-pendrive páros esetén próbáld a Rufust.

Amennyiben valamilyen Linuxot használsz, nagy valószínűséggel van a rendszereden egy előtelepített CD/DVD író, így az üres lemez behelyezése után a letöltött ISO-ra jobb egérgombbal kattintva lesz lemezre írás lehetőség; illetve elérhetsz alkalmazásokat pendrive-ra íráshoz is (pl. a Lemezek nevű (gnome-disks) rendelkezik lemezkép létrehozási képességgel, vagy az Ubuntus Indítólemez-készítő).

Mivel jelen cikk témája az Ubuntu telepítése, ennél mélyebben nem érintem a telepítő kiírásának menetét. Magyar nyelvű, részletes útmutatóért látogass el az ubuntu.hu oldalra:

Rendszerindítás a telepítő médiáról

Ahhoz, hogy az *ubuntut ki tudjuk próbálni Live módban vagy telepíteni tudjuk, az előző lépésben elkészített telepítő médiáról kell elindítanunk a számítógépet. Ehhez a rendszer bekapcsolása után el kell érnünk a BIOS-t/UEFI-t, és át kell állítanunk a számítógép boot sorrendjét.

A boot sorrend beállításáról szintén Lacyc3 írt, szintén a Windowsról áttérős sorozatában, és ezen cikk „Telepítő indítása” részében olvashatsz róla.

A telepítés folyamata

Ha sikerült elindítani a telepítőt, az alábbi képet kell látnod. Ha nem Ubuntut, hanem más változatot telepítesz, nem lila színt fogsz látni.
Ubuntu telepítő indulás

Mivel a telepítő alapértelmezett nyelve az angol, át kell állítanunk magyarra. Ehhez nyomd meg az F2 gombot, majd a megjelenő nyelvek között nyíl gombokkal navigálva lépj a magyarra:
nyelvválasztás

Enter után már magyarul fogad a telepítő menüje:
telepítő magyarul

Válasszuk az Ubuntu telepítés menüpontot. Enter után a telepítő betöltődik:
telepítő töltődés

Majd egy üdvözlő ablak fogad:
üdvözöljük ablak

Kattintsunk a Folytatás gombra. Ekkor a telepítés előkészítése ablakot látjuk:
előkészítés

Célszerű bejelölnünk a Harmadik féltől származó szoftverek telepítése jelölőnégyzetet, mert így nem az Ubuntu telepítése után kell például az MP3 lejátszásához szükséges csomagokat telepítenünk.

A Folytatás után a telepítés típusát tudjuk megadni, vagyis a lemez particionálását:
telepítés típusa

Ha Windows vagy más operációs rendszer már telepítve van a lemezre, ezt az Ubuntu telepítő érzékeli, és az alábbihoz hasonló kép fog fogadni:
telepítés Windows mellé

Amennyiben üres merevlemezre/SSD-re telepíted az Ubuntut, vagy a meglévő operációs rendszeredet szeretnéd törölni, válaszd a Merevlemez törlés, és Ubuntu telepítése lehetőséget, egyébként válaszd az Ubuntu telepítés Windows X/egyéb OS mellé lehetőséget, majd kattints a Telepítés most gombra.

Ha az Ubuntut meglévő operációs rendszer mellé telepíted, egy, az alábbihoz hasonló kép fog fogadni. A sárga területek közötti fehér pöcök mozgatásával tudod megadni, hogy mennyi helyet akarsz hagyni a meglévő OS-nek, és mennyit adsz a települő Ubuntunak.
particionálás Windows mellé

Fontos megjegyezni, hogy a telepítésnek ebben a fázisában még semmilyen módosítás nem történt a lemezen. Tehát a telepítés most gombra kattintás után megjelenő ablakban még visszakozhatsz. Ugyanis a változások lemezre írása előbb az Ubuntu telepítő még egyszer felteszi a kérdést:
particionálás

Ha a Folytatás gombra kattintasz, a partíciók változásai lemezre kerülnek. Ez a művelet később nem lesz visszavonható!

A változások lemezre írása után következik a lokalizáció beállítása, amely a megfelelő időzóna meghatározása miatt szükséges. Amennyiben Magyarországon vagy, nyugodtan hagyhatod beírva Budapestet.
lokalizáció

A Folytatás gombra kattintva lehetőséged lesz a megfelelő billentyűzetkiosztás kiválasztani:
billentyűzet kiosztás

Amennyiben a szokványos magyar kiosztással rendelkezel, az előre kijelölt magyar lehetőség tökéletes lesz neked. Ám biztos, ami biztos alapon, gépelj az Írjon ide a kipróbáláshoz mezőbe ékezetes betűket, z-t, y-t, különleges karaktereket.

Amennyiben nem a kiosztásodnak megfelelő karaktereket látod a kipróbálás során vagy nem magyar kiosztásod van, próbáld ki a Billentyűzetkiosztás felismerés lehetőséget. Ekkor a telepítő olyasmit fog kérni, hogy nyomd meg az Y-t, nyomd meg az Ö betűt, ha van és hasonlók.

Ha minden rendben kattints a Folytatás gombra.

A telepítés következő lépcsője a felhasználó létrehozása:
felhasználó létrehozás

Add meg a neved (nem muszáj a valódit/teljeset), a létrehozni kívánt felhasználói nevet és egy kellően erős, ám általad megjegyezhető jelszót.
Itt állíthatod be azt is, hogy a rendszer indításakor az Ubuntu kérjen-e jelszót, és azt is, szeretnéd-e titkosítani a home mappádat.

Ha mindent megadtál, amit szerettél volna, kattints a Folytatás gombra.

Innentől a telepítés végeztéig neked már nincs más teendőd. A telepítés perceiben az Ubuntu röviden bemutatja magát az alábbi diasoron:

üdvözöljük az Ubuntuban

Fedezze fel

Vigye magával zenéit

Szórakoztató képkezelés

Hozza ki a legtöbbet a webből

Minden, amire szüksége lehet egy irodában

Akadálymentes mindenkinek

Segítség és támogatás

A telepítés ezzel be is fejeződött:
újraindítási kérés

Kattints az Újraindítás gombra.

Amennyiben csak Ubuntu van a lemezen/SSD-n, egyből be is fog töltődni. Ha más operációs rendszered is van, a rendszer indulásakor a GRUB menüben nyilakkal tudod kiválasztani, melyiket szeretnéd indítani:
Ubuntu, Windows 7 GRUB

Az Ubuntu kiválasztása és elindítása után a bejelentkezési ablak vagy az asztal fogad, attól függően, mit állítottál be a felhasználó létrehozásakor:

Ubuntu bejelentkezési képernyő

Ubuntu asztal

Ugye, hogy nem is volt nehéz? Sok sikert az Ubuntu használatához! Ha bárhol elakadnál, vagy kérdésed lenne, keress minket bátran!