linux

Megjelent a Linux 5.19

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.19 végleges kiadását:

”Egy héttel később itt az 5.19.

A teljes naplókivonatot (ami nyilvánvalóan csak az rc8 óta történt változásokat tartalmazza, nem az egész 5.19-ét) lásd lentebb, de boldogan jelenthetem, hogy nincs benne semmi igazán érdekes. Csak egy csomó apróság.

A változások közül a longarch architektúra frissítések tűnnek ki, illetve jött még egy adag READ_ONCE() annotáció a hálózatos kódhoz, hogy örüljön a versenyhelyzeteket ellenőrző kód is.

Ezen kívül tényleg csak elszórva akad ez-az.

Megjelent a Linux 5.19-rc7

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.19 hetedik kiadásra jelölt változatát:

"Vasárnap délután van, nem is tudom, hogy ez mit jelent.

Újabb hét, újabb rc. Természetesen van ez a "Retbleed" dolog, ami nem csak jól látható a változások közt és a naplókivonatban is, de emiatt az rc7 is szokatlanul nagy.

Megjelent a Linux 5.19-rc6

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.19 hatodik kiadásra jelölt változatát:

"Ez egy teljesen jónak tűnő rc6, nincs mit kiemelnem. Mindenfelé akad egy kis javítás, ezek többsége a hang és a hálózati illesztőprogramokat érintik, illetve van még némi arm64 dts frissítés is.

Megjelent a Linux 5.19-rc5

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.19 ötödik kiadásra jelölt változatát:

„A múlt heti rc4 némileg nagyobb volt a megszokottnál, és bár azt gondoltam, hogy ennek az oka mindössze az rc-k közötti időzítésben rejlik, mégis úgy gondoltam, érdemes jobban figyelni a dolgokra.

Most pedig itt az rc5, ami valamivel kisebb a megszokottnál, ami azt rajzolja ki, hogy ezek a fluktuációk csak egyszerű időzítésből adódó zajok.

Megjelent a Linux 5.18-rc1

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.18 első kiadásra jelölt változatát:

„Itt vagyunk két héttel később, és a beolvasztási ablak is bezárult.

A változásnapló nem túl hasznos, mivel ez is azon ritka kiadások egyike, ahol az AMD drm illesztőprogramba generált regiszter definíciók kerültek be, és ennek hála a változások túlnyomó többségét ezen DCN 3.1.x és MP 13.0.x regiszter definíciók teszik ki. Még csak rá se nézz, mert megvakulsz!

Megjelent a Linux 5.17

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.17 végleges kiadását:

„A kiadási ciklus végén volt egy plusz hetünk és örömmel jelenthetem hogy ez a hét valóban nagyon nyugodt volt. Ha kihagytuk volna ezt a hetet, nem lett volna semmi gondunk. Igaz, jött néhány változás visszavonás és pár apró javítás, szóval volt pár apróság amit jó hogy javítottunk és nem későbbre maradt. Minden rendben van.

Megjelent a Linux 5.17-rc8

Tux logó

Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.17 nyolcadik kiadásra jelölt változatát.

"Múlt hétvégén úgy volt, hogy majd most kiadom a végleges 5.17-et.

De az akkor volt, most meg most van. A múlt hét némileg zavaros volt, amit leginkább az embargó alatt lévő, újabb Spectre sebezhetőség variációkra készült javítások okoztak. Bár a javításokkal alapvetően nem volt gond, itt a szokásos "mivel rejtve voltak, ezért a teszt automatizáció sem látta őket" dolog.

Amikor pedig észre vette ezeket az automatika, az elkezdte mindenféle őrült kombinációban tesztelni a javításokat, olyanokban amik egyáltalán nem jellemzőek használat közben vagy normál esetben senkinek se jutna eszébe így tesztelni a dolgokat. Ezért lett néhány (kisebb) javítandó hiba ezekben a javításokban.