Mekkora legyen a swap mérete?

Tux logó

Probléma: Szerte az interneten elég vegyes információkat találni a swap ajánlott méretével kapcsolatban és nem tudod, hogy melyik adatnak érdemes hinni.

Ez a kisokos kivételesen egy kicsit hosszabb lesz, de csak azért, hogy megmagyarázzam, hogy mi, miért. Swap témakörben több írásunk is van itt az oldalon, viszont kimaradt talán az egyik leginkább evidens dolog: mekkora is legyen a swap? Általános felhasználást (böngészés, filmezés, dokumentum szerkesztés, ilyesmi) nézek, grafikus felülettel. Vigyázz a torrentezéssel! Hajlamos komoly mennyiségű gyorsítótárat begyűjteni miatta a rendszer, ami nem baj, csak nem mindig szeretné átadni a helyét a többieknek, így a gép swapolási szokásait felboríthatja.

Ha kiszolgálóként használod a gépet, az teljesen más tészta, nincs igazán ajánlott érték, ott tesztelni kell. Azt vedd figyelembe, hogy ha túl sokat swappol a kiszolgáló, akkor csúnya késleltetések keletkezhetnek a kiszolgálás idejében, ez pedig nem kívánatos.

A cikkben sokszor hivatkozok a "swappiness"-re. Ez a kernel lapozási hajlandóságának az értéke. Van ám róla cikkem is, ha érteni szeretnéd miről van szó: Értsük meg a swappiness működését

Megoldások

Hibernáláshoz: rendszermemória + videomemória + 100MB ráhagyás. A ráhagyás egyszerű biztonsági funkciót lát el: ha valahol elszámoltad magad mikor összeadtad a memóriákat, akkor sincs gond, kisebb tévedéseknél minden rendben. Megsúgom: nem érdemes byte-ra pontosan kiszámolni az értékét, már csak a blokkméretek (long story, a GParted vagy bármelyik particionáló program törődik vele, neked nem kell) miatt sem.

<1GB memória: 3GB. Piszkos lassú lesz & marad a géped, rengeteget fog dolgozni a merevlemez és fehér ember nézni homokóra effektus lesz. De ha nem adsz elég swapot, a gép kifut a memóriából és nyekk. Ha van lehetőséged, akkor szerezz be mindenképp memóriát. Mennyit? Legalább 2GB-ot, annyit talán minden működő gép támogat.

1-3GB memória: 2GB, de ne nagyon csavargasd lentebb a swappiness értékét és legyél türelmes.

3-4GB memória: 1,5GB és itt már megérheti a swappiness értékével játszani. Tudom, furcsállod, hogy ez alig 0,5GB-al kevesebb mint az ezt megelőző érték. A 4GB rendszermemória úgy gondolom, hogy az a szükséges és elégséges minimum, mellyel egy rendszernek rendelkeznie kell. Alatta csak a nyűg van. Ha túl sok swapra fogható helyet adunk a rendszernek, akkor túlzásba eshet és megint a homokóra bámulás lesz a program.

4GB+ memória: 1GB és itt ugye bejön az, hogy milyen háttértárra kerül. Ha SSD, akkor a swappiness értéke nyugodtan maradhat alapértelmezett, meg sem fogod érezni, ha pár MB-ot kilapoz. Ha HDD, akkor érdemes kísérletezni vele, simán elképzelhető egy 10-es érték is.