Document Freedom Day – Szabad Dokumentum Nap

Document Freedom Day 2015
Az alábbi cikk egy fordítás. Az eredeti (angol) szöveg a Document Freedom Day, a Szabad Dokumentum Nap hivatalos oldalán olvasható.

A Szabad Dokumentum Napról

A Szabad Dokumentum Nap (DFD) a nyílt szabványok nemzetközi napja, amire minden évben március utolsó szerdáján kerül sor. Ezen a napon összegyűlünk, hogy felhívjuk a figyelmet a nyílt szabványok egyre növekvő fontosságára a digitális kommunikációnk és az információhoz való hozzáférhetőség szempontjaiból.

A Szabad Dokumentum Nap egy nap, amikor…

…az emberek összegyűlnek és a nyílt szabványok egyre növekvő fontosságáról tájékozódnak.

Az új technológiák és hardverek terjedésével a kommunikáció egyre nagyobb része elektronikus adatokon keresztül történik. Ezzel egy időben egyre több és több információ áll rendelkezésre digitális formában, vagy akár már digitális formában is keletkezik és soha nem készül belőle semmilyen analóg változat. A különböző érintett felek úgy próbálják kihasználni ezeket a tényezőket, hogy olyan kommunikációs vagy információs szolgáltatást kínálnak, amik a saját adatformátumukat használják. Mindezt azért teszik, hogy így a szoftverükhöz, a hardverükhöz és a szolgáltatásukhoz láncolják a felhasználókat. Ám nem kell azt tennünk, amit ők akarnak. Amennyiben nyílt szabványokat használunk, elkerülhetjük ezeket a korlátozásokat és a gyártótól való függőséget. Vannak olyan adat formátumok, amik szabadon használhatóak bármilyen szolgáltatásban, szoftverben vagy hardveren. Használd a Szabad Dokumentum Napot, hogy

Document Freedom Day poszter

A Szabad Dokumentum Nap a kompatibilitásról szól

Emlékszel, mikor kaptál egy fontos fájlt, ám a számítógéped nem tudta megfelelően olvasni? Emlékszel, hogy vettél vagy töltöttél le új alkalmazást azért, hogy meg tudj nyitni egy munkádhoz szükséges csatolmányt? Hasonló dolog történik naponta több tízezerszer. El tudod képzelni, mennyi információcsere nem történik meg csupán azért, mert a küldő és a fogadó (szándékosan vagy sem) különböző adatformátumokat használ? Az ehhez hasonló inkompatibilitás oka általában a titkok és a magán tulajdonban lévő információk tárolási módja. Ez óriási problémákat okoz az embereknek, a cégeknek és a kormányzatoknak. Valamint nagyon sokba kerül a társdalomnak kreativitás, produktivitás és hatékonyság szempontjából. Nem kompatibilis szabványokat használnak a piac manipulálására és azért, hogy a cégeknek óriási összegeket kérhessenek az emberektől csupán azért, hogy hozzáférhessenek a saját adataikhoz. Továbbá a zárt szabványok a világ legrosszabb technológiai monopóliumok alapjai. El tudod képzelni, mennyi tudást veszítenének a jövő generációi, ha továbbra is magán tulajdonban lévő, zárt adatformátumokat használnánk? Hogy miért? Azért, mert egy nap senki nem lesz képes megnyitni ezeket az állományokat, mivel a mögöttük álló cég, amelyik birtokolta az üzleti titkokat és szabadalmakat, megszűnt. Vagy az adott cég úgy dönt, hogy átvált egy új formátumra és többé nem támogatja a régit.

Ezért ilyen fontosak a nyílt szabványok. Egyedül a nyitottan implementálható, használható és dokumentált szabványok tudják garantálni a szoftverek és eszközök közötti kompatibilitást. Napjainkban és a jövőben is. Az adatformátumoknak és szabványoknak nyíltnak kellene lenniük úgy az átadás, mint a tárolás során. Beleértve az interfészeket és protokollokat is.

A dokumentum szabadság több, mint dokumentum

Document Freedom Day poszter
A dokumentum szabadság jóval több mindennel foglalkozik, mint esszék és táblázatok. Bármilyen digitális adat teljes körű ellenőrzéséről szól, beleértve a műalkotásokat, táblázatokat, zenéket, e-maileket és statisztikákat. Ezeket lehet olyan módon tárolni, ami jogokat biztosít a felhasználóknak, vagy olyan formátumban, ami korlátoz és manipulál bennünket, ráadásul mindezt hatalmas költséggel. A nem szabad dokumentumok adott szoftverhez vagy céghez vannak láncolva. A szerző nem dönthet a felhasználásukról, mivel műszaki korlátozások szabályozzák. Hasonlóan, mint egy erős autó, ami mesterségesen 30 km/órás maximális sebességre van korlátozva.

A nyílt szabványok olyan formátumok és protokollok, amiket mindenki ingyenesen és megszorítások nélkül használhat. „Beépített” kompatibilitással rendelkeznek: működés módjuk publikusan elérhető, ezen kívül minden szervezet felhasználhatja őket a saját termékeiben és szolgáltatásaiban anélkül, hogy engedélyt kellene kérniük. A nyílt szabványok az együttműködés és a modern társadalom alapjai. A vasúti sínek, a konnektorok és a természetes nyelvek jó példák arra, hogy mindannyian előírásokra támaszkodunk és természetesnek vesszük őket. Képzeld el, milyen lenne, ha az angolul beszélés engedély- és licencdíjköteles lenne! A társadalom visszafejlődne és kaotikussá válna. A szabad dokumentumok azonban bármilyen módon felhasználhatóak a szerző szándékainak megfelelően, mindenféle korlátozás nélkül. Számos eszköz használatával olvashatóak, terjeszthetőek, szerkeszthetőek és átalakíthatóak lehetnek. Tudj meg többet a nyílt szabványokról és arról, mi határozza meg őket.