Nala – színt hoz a telepítésedbe

*Kódok

Ki mondta, hogy a parancssoros programoknak unalmasnak kell lenniük? Bemutatkozik Nala, az apt szépítő.

Nekünk, pingvin barátoknak bár nem kötelező, de sokszor igen praktikus, ha gyakorlottan tudjuk használni a parancssort. Különösen igaz ez a csomagtelepítő alkalmazásra, az aptra. Az apt viszont az új felhasználók számára talán egy kicsit túl nyers lehet.

A Nala elsődleges célja, hogy a kezdő felhasználók számára egy felhasználóbarátabb felületet biztosítson az apthoz. Itt elsődlegesen a kimenet színezését kell érteni, de van olyan funkció, ami bárkinek jól jöhet a mindennapokban.

A Nala technikailag nem más, mint egy libapt-pkg frontend, ami a python-apt API-t használja. Más szóval mindegy, hogy közvetlenül az apton keresztül végzed a dolgod, vagy a Nala segítségével, az eredmény ugyanaz.

A Nala GitLab oldala: https://gitlab.com/volian/nala

Telepítés

A Nala még egy viszonylag friss hús a piacon, így nincs bent a tárolókban. Szerencsére egyszerűen telepíthető amd64, arm64 és armhf architektúrát használó Ubuntu és Debian leszármazottakra.

~# echo "deb [arch=amd64,arm64,armhf] http://deb.volian.org/volian/ scar main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/volian-archive-scar-unstable.list
~# wget -qO - https://deb.volian.org/volian/scar.key | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/volian-archive-scar-unstable.gpg > /dev/null
~# sudo apt update && sudo apt install nala

Használat

Elérhető opciók

A Nala elérhető funkciói és opciói az alábbi parancs kiadásával listázhatóak:

~# sudo nala --help

Nala elérhető opciók

Csomagtelepítés

~# sudo nala install <csomagneve>

Nala pluma telepítés

Rendszerfrissítés

~# sudo nala update

Nala rendszerfrissítés 1

Nala rendszerfrissítés 2

Nala rendszerfrissítés 3

Nala rendszerfrissítés 4

Csomageltávolítás

# Csomag eltávolítása, de konfigurációs fájlok meghagyása
~# sudo nala remove <csomagneve>
 
# Csomag eltávolítása minden konfigurációs fájllal együtt
~# sudo nala purge <csomagneve>

Nala: pluma eltávolítás

Csomaginformációk

~# nala show <csomagneve>

Nala: pluma csomaginformáció

Csomagtelepítési előzmények és naplózás

A nyers apt kimenetet tartalmazó naplóállományok a /var/log/nala könyvtárban találhatóak. Ezek akkor lehetnek hasznosak, ha úgy érzed valami félresikerült és érdekelnek a részletek.

A telepítési előzményeket elsődlegesen a /var/lib/nala/history.json fájlban tárolja. Ez egy leginkább gép által olvasható fájl, de mivel sima szöveges állomány, te is belekukkanthatsz. Természetesen elérhető grafikus felületről is.

Elérhető előzmények listázása

~# nala history

Az itt visszaadott táblázatban található ID-ra még kell egy infót hívni a részletekért:

~# nala history info <id>

Nala telepítési előzmények megjelenítése

Mindnyájan ismerjük az „upsz, ezt nem kellett volna” érzést. Legyen az alkalmazás telepítés vagy eltávolítás (csak remove, a purge-öt nem tudja visszavonni), mindkettőt megtehetjük.

~# sudo nala history undo <id>

Nala előzmények és telepítés visszavonása

Nala előzmények a telepítés visszavonása után

Párhuzamos letöltések

Az apt egyszerre egy fájlt tud letölteni. Létezik olyan helyzet, hogy gyorsabb, ha párhuzamosan több szálon töltünk egy tükörről vagy még jobb az, ha több szálon töltünk több tükörszerverről. Ezt is tudja a Nala mindenféle extra konfiguráció nélkül.

Leggyorsabb tükörszerver használata

Bár ökölszabály, hogy a hozzánk földrajzilag legközelebbi csomagtükröt érdemes használni (vagy mondhatnám, hogy „kell”, hogy ne terheljük feleslegesen a nemzetközi vonalakat vagy a főszervert), ám az nem mindig az elérhető leggyorsabb, és sajnos nem is feltétlenül van szinkronban a főkiszolgálóval. Ugye legtöbben a netselect vagy netselect-apt alkalmazást használjuk a leggyorsabb tükör megtalálásához. Ebben is segít Nala

~# sudo nala fetch

A színes kimenet, a párhuzamos letöltés és a könnyű visszavonhatóság lehetősége alkalmassá teszi kezdőknek, újrakezdőnek, vagy akár kuriózumot kereső haladóknak is. Mi csak ajánlani tudjuk mindenkinek, akinek az apt nem túl intuitív.