asztali környezet

Megjelent a KDE Plasma 5.26.4

KDE logó
Bejelentették a KDE Plasma 5.26 negyedik karbantartási kiadását, az 5.26.4-et. Az új verzió hibajavításokat, funkció finomhangolásokat és új modulokat tartalmaz.

A változások listája itt, a bejelentés itt olvasható angolul.

Megjelent a KDE Plasma 5.26.3

KDE logó
Bejelentették a KDE Plasma 5.26 harmadik karbantartási kiadását, az 5.26.3-at. Az új verzió hibajavításokat, funkció finomhangolásokat és új modulokat tartalmaz.

A változások listája itt, a bejelentés itt olvasható angolul.

Megjelent a KDE Plasma 5.26.2

KDE logó
Bejelentették a KDE Plasma 5.26 második karbantartási kiadását, az 5.26.2-et. Az új verzió hibajavításokat, funkció finomhangolásokat és új modulokat tartalmaz.

A változások listája itt, a bejelentés itt olvasható angolul.

Megjelent a KDE Plasma 5.26.1

KDE logó
Bejelentették a KDE Plasma 5.26 első karbantartási kiadását, az 5.26.1-et. Az új verzió hibajavításokat, funkció finomhangolásokat és új modulokat tartalmaz.

A változások listája itt, a bejelentés itt olvasható angolul.

26 éves a KDE

Születésnap illusztráció
Ma ünnepli 26. születésnapját a KDE, mivel épp 26 éve annak, hogy Matthias Ettrich elküldte a KDE programozókat toborzó levelét a comp.os.linux.misc hírcsoportba, amelyben bejelentette a KDE asztali környezetet. A levél itt olvasható angolul.

Megjelent a KDE Plasma 5.26.0

KDE logó
A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma újabb fő kiadását, az 5.26-ot. A verzió új és ráncfelvarrásokat widgeteket, megjelenésbeli és használhatósági fejlesztéseket tartalmaz.

A változások listája itt, a bejelentés itt olvasható angolul.

Megjelent a GNOME 43 „Guadalajara”

Gnome logó

Hat hónapnyi fejlesztés után megjelent a GNOME 43.

Főbb újdonságok:

  • Megújult a gyors beállítások menü, így mostantól csak egy klikkre vannak azok a mindennapokban gyakran használt beállítások, amikhez eddig a menükben kellett turkálni
  • Még több GTK4: a 2020 decemberében megjelent GTK4 eszközkészlet gyorsabb alkalmazásokat és grafikát, új widgeteket és új kinézetet ígér. Ennek megfelelően olyan alkalmazások újultak meg mint a Fájlok (Nautilus), a Térkép, a Naplók, a Konzol, az Építő, az Első indításkori beállítások vagy épp a szülői felügyelet beállításai.
  • Megújult a Fájlok: új kinézet, ablakmérethez igazodó felület, átszervezett menük, gyorsabb könyvtárlistázás, megújult „Megnyitás ezzel..” dialógus, illetve át lett tervezve a keresési eredmények megjelenítése is.
  • Frissültek a Névjegyek, a Naptár és a Hívások alkalmazások
  • Eszközbiztonsági fejlesztések: az adatvédelmi beállítások hardver biztonsági oldallal bővült, így egyszerűbbé vált a különböző hardveres biztonsági problémák felfedezése
  • Weboldalak mint alkalmazások: a Web (Epiphany) alkalmazásban megnyitott weboldalakat egy kattintással telepíthetjük, ezáltal nem csak böngészőből, hanem közvetlenül magából a GNOME alkalmazáslistából is elérhetővé válnak.

Bejelentés és a változások teljes listája: https://release.gnome.org/43/