Internetes rádió készítése Icecast(2)-vel

Technikailag: Hogyan működik?


Az Icecast működése egyszerű, de zseniális. Megkülönböztetünk, forrást (szerkesztőt), szervert és klienst (hallgatót).
Te mint szerkesztő elsődlegesen a forrás programmal állsz kapcsolatban. Ezzel állítod össze a műsort, keversz stb. Mi most erre a célra a VLC-t fogjuk használni, de bátran válogathatsz az Icecast oldalán lévő listából.

Az Icecast2 szervert nem kell külön magyarázni. Ő intézi a különböző kliensek és források kezelését. Egy Icecast szerver több forrást (adót) is tud kezelni, csak bírd sávszéllel! :)
A klienst szintén nem kell cifráznunk, esetemben a VLC Android portja látja el ezt a szerepet.

Mielőtt elfelejtem: Az Icecast2 doksija itt található. Választ nyújthat minden esetlegesen felmerült kérdésedre.


Telepítsünk!

apt-get install icecast2 vlc

Telepítéskor nem kérdez sokat: gépnév és három jelszó: admin, source és relay. Lehetőleg három különböző legyen és ne felejtsd el őket. Ezzel végeztünk is. Elvileg a kiszolgáló el is indult. Ellenőrizzük le: írjuk be a böngészőbe, hogy 127.0.0.1:8000. Ha bejön az Icecast2 kezdőoldala, minden rendben. Ha nem, akkor logbúvárkodás. :) További beállításokat találsz a /etc/icecast2/icecast.xml állományban. Érdemes legalább egyszer átfutni.Kódoljunk!

Első lépésben nyisd meg a VLC-t. Ez fontos. :) Állítsuk be a műsorunk nevét, leírását, műfaját és a többit. Ehhez menj az Eszközök → Beállítások pontra, majd a bal alsó sarokban lévő, Beállítások megjelenítése résznél Mind-re állítsd a rádiógombot. Innentől szabad az út, mindössze a Közvetítéskimenet → Hozzáférési kimenet → Shoutcast pontot kell megkeresned. Ez nem fontos lépés, mindössze egy kis esztétika.

Érdemi munkához kattints Média → Műsorszórás menüpontra, majd válaszd ki, hogy miket szeretnél játszani. Mi most a szabadon felhasználható En Passant OST-t fogjuk használni.

A műsorszórás gombra kattintva megjelenik egy varázsló, ami végigvezet a beállításokon.

A második oldalon az Icecastot kiválasztva, majd a Hozzáadás gombra kattintva tudjuk megadni, hogy hol a szerverünk. Esetünkben localhost, a 8000-es port megteszi. Csatolási pontnak /teszt. Ami fontos: itt kell megadni a szerver konfigurálásakor, a source-nak megadott jelszót, mégpedig source:jelszó alakban.

A következő oldalon állíthatjuk be az átkódolást, avagy milyen formátumban akarunk sugározni, végül pedig egy összegzést kapunk arról, hogy mi fog történni. A Stream gombra kattintva pedig elindul a csoda. :)


Nézzünk statisztikát!

Az Icecast szerver viszonylag részletes statisztikát közöl arról, hogy éppen mi történik, mennyien hallgatnak minket és miről.

Ha valamikor netrádiózásra adnám a fejem, akkor az egyetlen nagyobb szívfájdalmam az lenne, hogy Rhythmboxból nem lehet közvetíteni. Persze gányolva, darkice-szal lehetséges elvileg (kimenetről átvenni a hangot, majd azt küldeni az Icecastnak), de szeretem az ilyen dolgoktól jó távol tartani magam.


Jogi vonzatok

Egy standard, hobbi rádiónk már van, ebből ki tudunk indulni. Azonban, ha valóban rádióként szeretnénk működni, ahhoz bizonyos összegű, hmm, hozzájárulást kell fizetni a jogvédőknek, amit majd ők kiutalnak a szerzőknek (vagy nem…). Egy a lényeg, be kell fizetni, erről pedig naprakész információkat itt találsz (és előre is sajnálom, hogy elvettem a kedvedet).