gdu – az interaktív lemezhasználat-elemző

gdu
A go DiskUsage() vagy röviden gdu egy Go nyelven írt, SSD-re tervezett, párhuzamosságot támogató, konzolos, de interaktív lemezhasználat-elemző.

Telepítés

Ha Ubuntu(-alapú) Linuxot használsz, akkor a 21.04-től felfele a gdu része a Universe tárolónak. Így egy sima # apt install gdu paranccsal (vagy synaptic / Szoftverek alkalmazásból) telepíthető. Amennyiben nem Ubuntut használsz, vagy nem megfelelő a tárolóban lévő verzió, akkor csekkold a gdu repology oldalát: https://repology.org/project/gdu/versions, illetve további utasításokért a Github oldalát: https://github.com/dundee/gdu.

Használat

Elindítani a # gdu paranccsal lehet. Ilyenkor az aktuális könyvtár lemezhasználatát automatikusan el is kezdi számolni. Ha egy eltérő könyvtár méretére vagy kíváncsi akkor a # gdu /konyvtár/helye parancs kell neked. Ha kész a számolás, akkor innentől pontosan olyan, mintha egy régimódi fájlkezelőben navigálnál: a nyilakkal kiválaszthatod azt a könyvtárat, amit részletesen meg akarsz nézni, majd nyomsz egy entert a belépéshez.
gdu /snap

Ha valamiért a # df -hl nem lenne elég jó, mert pl. listázza a tmpfs-t is, akkor is van segítség:
# gdu -d
gdu -d

Ha néhány könyvtárat ki szeretnél zárni az elemzésből, akkor az -i kapcsoló a barátod. Ha mindezt reguláris kifejezéssel szeretnéd elérni akkor pedig az -I:
# gdu -i /tmp,/dev /

További opciókért és a dokumentációért nézd meg a program manuálját (man gdu) vagy a GitHub oldalát: https://github.com/dundee/gdu