Szubjektíven Charmed szerint: Xubuntu Core

Xubuntu Logo
A mai szubjektívennel eléggé naprakész leszek, ugyanis a tegnap megjelent Xubuntu Core-ról ejtek néhány szót.

Ahogy a tegnapi híremben is említettem, ez egy lecsupaszított Xubuntu. Olyan szinten lecsupaszított, hogy se böngészőt, se médialejátszót, se irodai csomagot, sem efféléket nem tartalmaz. Sőt, még az xfce4 metacsomag sincsen feltelepítve alapértelmezetten.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor mit is kapunk:

  • egy alap Xfce-t
  • xfce4-terminalt
  • és a Thunar fájlkezelőt.

Semmi mást.

Valami ilyesmire vártam, azt hiszem. Jó érzés, ha az ember maga pakolja össze a rendszerét, ám a magamfajta forrás alapú disztrókhoz kicsi linuxosoknak eddig maradt a szerver verzióval játszadozás. Ám most itt a Xubuntu Core. Mivel jelenleg az Xfce a kedvenc asztali környezetem, máris azt tervezgetem, hogy szegény nálam halálra ítélt Ubuntu 14.04 helyére kerül, és ha beválik, a 14.10-es Xubuntutól könnyes búcsút veszek. Néhány hete még úgyis azt panaszoltam, hogy nem tudom, mire fogok váltani júliusban, amikor lejár az Utopic támogatása. Már van elképzelésem. Köszönöm Xubuntu csapat!

A telepítés röpke 6 perc alatt befejeződött VirtualBoxon, ami után a rendszer mindössze 2 GB helyet foglalt. Na, majd belakás után. :) Kíváncsi leszek, mekkora méretkülönbség lesz a belakott Xubuntu 14.10 és a belakott Xubuntu Core 15.04 között.
De erről majd cikk készül, amikor élesben is felteszem. Addig ízelítőül álljon itt pár kép:

Xubuntu Core - Méret

Xubuntu Core - Menu 0 Xubuntu Core menü

Xubuntu Core - Menu 3 Xubuntu Core - Menu 2