Hogyan szerkesszünk szöveget? – 5. rész: betűtípus, betűméret, betűstílus és betűtávolság

Linux Libertine illusztráció
Az előző cikkekben (1., 2., 3. és 4. rész) már sok mindent megismertünk, az előző részig elméleti oldalról. A mai alkalommal folytatjuk a szövegszerkesztési műveletek bemutatását, kisokosszerűen. Az előző rész végi „házi feladatok” megoldását már korábban feltettem a cikk végére, szabadon elérhetőek.

A mostani cikkben mindent a betűkről napot tartunk. Megnézzük majd, hogy lehet betűtípust, betűméretet, betűstílust és betűtávolságot állítani. Legalábbis ez a terv. A terjedelem függvényében kiegészülhet egyéb témákkal is.

Sőt, egyenesen egy, a címben meg nem nevezett témáról, az automatikus mentés beállításáról lesz szó, mivel az előző részbe már nem fért bele, pedig a helye igazából ott lenne.

Automatikus mentés

Akkor tehát nézzük meg, hogyan is lehet az automatikus mentés beállításáról gondoskodni. Egy korábbi részben (link) már volt róla szó, hogy ez miért is fontos. Röviden: segít nagyobb biztonságban tudni a folyamatosan változó (aka. szerkesztés alatt álló) dokumentumainak.

Az automatikus mentés beállításához nem kell mást tennünk, mint a LibreOffice Writert elindítva elnavigálni az Eszközök menü > Beállításokhoz.

Ez az ablak fogad minket.
LibreOffice beállítások

Nyissuk le a Megnyitás és mentés elemet a nyílra kattintva, majd válasszuk az Általános lehetőséget. A Mentés résznél pipáljuk be az Automatikus helyreállítási adatok mentés: x percenként lehetőséget, és adjunk meg egy számunkra ideális értéket. Én 5-10 percet javaslok. Ezután A dokumentum automatikus mentése opciót is pipáljuk ki.
Ha rám hallgatsz, a Mindig készítsen biztonsági másolatot is kipipálod.

Felül a LibreOffice 4.4.5, alul a LibreOffice 5.0:

LibreOffice 4.4.5 beállítások

LibreOffice 5.0 beállítások

Amennyiben mindhárom lehetőséget engedélyezted, azt érted el, hogy a LibreOffice x percenként automatikusan elmentse a dokumentumokat (nem csak szövegeseket!), ezeket váratlan programhiba esetén a következő induláskor képes legyen visszaállítani, valamint magától másolatot készítsen a fájljaidról.

Egyébként azt, hogy az automatikus és biztonsági mentéseket hová tegye a program, ugyanezen ablak LibreOffice elem > Útvonalaknál tudod beállítani, ha szeretnéd. Az alapértelmezett helyek is megfelelőek, mivel megjegyezned nem kell őket. Ha bármi miatt szükséged lenne a mentésekre, idenavigálsz, és megnézed, hová tette őket a LibreOffice.
LibreOffice útvonalak

Megjegyzés: amíg a biztonsági másolatokat a LibreOffice a fent megadott könyvtárban tárolja, az automatikus mentés során nem új állomány kerül mentésre, hanem a meglévő, megnyitott dokumentumra ment rá. Az automatikus mentés egyenértékű azzal, mintha te pontosan x percenként a Mentés gombra kattintanál.

Nem bonyolult és időigényes művelet, mégis „életet menthet”. Én minden LibreOffice-ban beállítom ezeket a lehetőségeket, akárhol is használom.

A „rövid”, ám hasznos hiánypótlás után térjünk rá a mai „anyagra”, a betűkre.

Betűtípus beállítás

Korábban már volt szó arról, mi is a betűtípus, így ezt most nem ismételném meg. Ha elfelejtetted vagy lemaradtál róla itt elolvashatod.

Akármilyen rendszeren használod a LibreOffice-t, a rendszerre telepített és a LibreOffice által elérhető betűtípusok egy legördülő menüben jelennek meg a Formázás eszköztáron a Betűkészlet neve címszóval. Ez az itt alul:
LibreOffice betűkészlet

Ha a kis lefelé mutató nyílra kattintasz, megjelenik a legördülő menü, ahol valósághűen láthatod az elérhető betűtípusokat. Ez azt jelenti, hogy minden betűkészlet neve úgy néz ki, ahogy az olyan betűvel írt bármilyen szöveg. Ez egy jó tulajdonsága a LibreOffice-nak, mivel így könnyebben ki tudjuk választani az aktuális szövegrészlethez megfelelő betűtípust.

Nézegesd végig a fontokat nyugodtan. Nézd meg, melyik miféle és milyen szövegekhez praktikus. Mi a szövegszerkesztési cikksorozatban az általános felhasználást fogunk alapul venni, ezért kerülni fogjuk az egzotikus betűket az olvashatóság miatt.

A LibreOffice alapértelmezetten a Liberation Serif nevű fontot használja szövegtörzshöz, és Liberation Sansot címhez, címsorhoz. Az előbbi talpas, az utóbbi talpatlan betűtípus.

Természetesen bármilyen betűtípust beállíthatsz alapértelmezettnek, és arra sincs megkötés, hogy mi lehet talpas és talpatlan. Ha nem tudod hová tenni a talpas és talpatlan fogalmát, röviden: A talpas betűknek kis lábuk van, ezeket főként szövegtörzshöz használják. Ilyen például a Linux Libertine és a Times New Roman. A talpatlan betűtípusok nem rendelkeznek ilyesmivel és leginkább címsorokban szerepelnek. Például a Linux Biolinum és az Arial is talpatlan. A további alapokat itt megnézheted.

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan lehet adott szövegrészlet betűtípusát beállítani, megmutatom, hol tudod megadni az alapértelmezett betűkészleteket.

Ehhez ismét az Eszközök menü Beállítások-hoz kell navigálnunk. A már megismert ablakban ezúttal a LibreOffice Writert nyissuk le, majd az Alap betűkészletek (nyugati)-ra kattintva az alábbi kép fogad minket:
LibreOffice alap betűtípus

A szövegtörzs stílusát az Alapértelmezett-nél tudod megadni, míg a címre és a címsorokra értelemszerűen a Címsor opció vonatkozik.

Az ablak alján látsz egy Csak az aktuális dokumentum feliratú jelölőnégyzetet. Ezt bepipálva a fenti betűtípus módosítások csak az aktuálisan szerkesztett dokumentumra vonatkoznak. Ha ez az lehetőség aktív, és létrehozol az aktuális dokumentum mellett egy másikat, arra már a globális beállítások vonatkoznak, ami alapesetben ugye a Liberation Serif/Liberation Sans páros.

Most, hogy az alapértelmezett betűtípusokat megadtuk, nézzük meg, hogyan lehet ettől eltérő betűkészletet beállítani. Mielőtt esetleg félreérted, kifejtem kicsit.

Tegyük fel, hogy van egy dokumentumod Liberation Serif/Liberation Sans alapértelmezett fontokkal. Tehát ahogy írsz, a szöveged törzse Liberation Serif betűtípusú lesz, ám te azt szeretnéd, hogy a dokumentumod egy betűtípusa ettől eltérő fonttal, mondjuk FreeSerif nevűvel legyen szedve. Ha az alapértelmezéseknél állítanád át, a Liberation Serif típusú bekezdésekre is hatna a változás.

Ilyen esetekben, amikor az alapértelmezett betűtípus az esetek nagy többségében megfelelő, és kisebb szövegrészeket kell módosítani, az a megoldás, hogy kijelölöd azt a szövegrészletet, aminek a betűtípusát módosítani szeretnéd. Ezek után a Formázás eszköztár Betűkészlet nevénél a legördülő menüből kiválasztod a kívánt betűtípust és rákattintasz. Ha tudod, mi a neve az alkalmazni kívánt fontnak, a legördülőmenü tetején lévő keresőmezőbe el is kezdheted gépelni, a LibreOffice automatikus szűri a megjelenő betűtípusokat a beírt kifejezés szerint.
LibreOffice betűkészlet

A kívánt font megtalálása után nincs más dolgod, mint rákattintani. Ekkor a kijelölt szöveg rögtön betűtípust vált. Ilyen egyszerű.

Most még ugyan így csináljuk egy darabig, ám később majd külön stílusokat fogunk létrehozni az eltérő betűtípusú szövegrészeknek. De erről majd sok résszel később. Most egyelőre ismerkedj a szövegkijelölős-betűkiválasztós módszerrel. Nem nehéz. Amire figyelj, hogy miután a szöveget kijelölted, egészen addig ne kattints, amíg a betűválasztáshoz nem érsz, mert akkor elvész a kijelölésed, és újra kell kezdened. Ez hosszabb bekezdéseknél lehet bosszantó.

Betűtípusok hozzáadása

Felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan tudsz új betűtípusokat hozzáadni a listához. Linuxon elérhetőek betűtípus csomagok, amik „telepíthetőek”, tehát a csomagkezelő a megfelelő helyre teszi a csomagban lévő betűkészleteket. Ezután neked más dolgod nincs, csupán az éppen futó programot újraindítani, hogy frissítse az elérhető fontok listáját.

Ubuntu esetén Szoftverközpont vagy Synaptic használatával kereshetsz és telepíthetsz könnyen betűkészleteket, de ez más disztribúciókon is lehetséges.
Synaptic betűkészlet

A Microsoft Office-ban megismert és használt betűtípusok elérhetőek a ttf-mscorefonts-installer csomagból, ám az Arial, Times New Roman és a többi font kiváltható az alábbi szabad betűkészlet-csomagokkal: fonts-liberation, fonts-arkpandora.
Megjegyzés: A csomagnevek Ubuntura vonatkoznak, más disztribúciókon némiképpen eltérőek lehetnek. Ha az általad használtban ezen a néven nem találhatóak, keress rá a Liberation Fonts és/vagy az Arkpandora kifejezésekre. Amennyiben csomagkezelőből nem elérhető betűkészletet szeretnél telepíteni vagy Windowst használsz, magadnak kell megkeresned, letöltened és a megfelelő mappába másolnod a betűtípusokat.

Nézzünk egy példát: a Linux Libertine és Biolinum betűkészleteket szeretnéd feltelepíteni

 • olyan Linux disztribúcióra, ahol nem érhető el a tárolókból,
 • Windowsra.

Betűkészlet telepítése Linuxra

 • Töltsd le a betűkészletet: http://sourceforge.net/projects/linuxlibertine/
 • Tömörítsd ki a letöltött állományt.
 • Amennyiben érdekel, olvasd el a mellékelt licencet, leírásokat stb.-t.
 • Jelöld ki a TTF állományokat. (A nevük .ttf-re végződik.)
 • Másold őket vágólapra.
 • A fájlkezelődben jelenítsd meg a rejtett fájlokat, amennyiben azok nem látszódnának. (Ezen állományok neve ponttal kezdődik.) A legtöbb fájlkezelőben ezt a Ctrl-H billentyűkombinációval érheted el.
 • Navigálj a .fonts nevű mappához a home könyvtáradban. Például: /home/abc/.fonts.
 • Illeszd bele a korábban vágólapra helyezett TTF állományokat.
 • Végül indítsd újra azokat a programokat, amik a betűkészleteket használják. Például a LibreOffice.
 • A művelet elején letöltött tömörített állományt (.tgz-re végződik a neve) és a kicsomagolt mappát nyugodtan letörölheted.

Megjegyzés: Mivel a betűkészleteket a saját home könyvtáradba tetted, más felhasználók nem érik el az általad így hozzáadott betűtípusokat. Amennyiben rendszerszintűen szeretnél fontokat telepíteni, rendszergazda jogosultsággal másold az állományokat a /usr/share/fonts könyvtárba.

Betűkészlet telepítése Windowsra

 • Töltsd le a betűkészletet: http://sourceforge.net/projects/linuxlibertine/
 • A betűkészlet egy tömörített állományként került letöltésre, ezért szükséged lesz a 7-Zip nevű programra, amit innen tölthetsz le: http://www.7-zip.org/download.html
 • Telepítsd a 7-Zip-et.
 • Tömörítsd ki a letöltött betűkészlet állományt (.tgz-re végződik a neve).
 • Amennyiben érdekel, olvasd el a mellékelt licencet, leírásokat stb.-t.
 • Jelöld ki a TTF állományokat. (A nevük .ttf-re végződik.)
 • Másold őket vágólapra.
 • Illeszd be a kijelölt fájlokat a C:\windows\fonts mappába.
 • Végül indítsd újra azokat a programokat, amik a betűkészleteket használják. Például a LibreOffice.
 • A művelet elején letöltött tömörített állományt (.tgz-re végződik a neve), a kicsomagolt mappát és a 7-Zip telepítő állományát nyugodtan letörölheted.

Betűméret beállítás

Ahogy a betűtípus beállítása résznél már említettem, lehetőséged van az alapértelmezett betűtípust megadni. Ugyanez igaz a betűméretre. Ha visszaemlékszel, vagy feljebb görgetsz és megnézed a képernyőképet, láthatod, hogy az Eszközök menü Beállítások ablakban a LibreOffice Writer > Alap betűkészletek (nyugati) lehetőségnél a betűtípus neve mellett az alapértelmezett méretet is rögzíteni lehet. És ezek a beállítások ugyanúgy lehetnek érvényesek csak az aktuális dokumentumra vagy az összes dokumentumra.

Amennyiben csupán egy szövegrészlet betűméretét szeretnéd megváltoztatni, majdnem ugyanazt kell tenned, mint a betűtípus módosítás esetén: jelöld ki a kívánt szövegrészletet, majd a Formázás eszköztár Betűméretnél kattints a kívánt értékre.

LibreOffice betűméret

LibreOffice betűméretek

Ismét csak azt tudom mondani, hogy egy darabig még így fogjuk elvégezni ezt a műveletet, ám később már stílusokkal fogjuk állítani a betűtípus mellett a betűméretet is. Addig bátran kísérletezd ki, hogy neked melyik betűtípus és betűméret az ideális.

Betűstílus beállítás

A cikksorozat korábbi részében már a betűstílusokról is volt szó. Mármint arról, hogy mi tartozik ide.

A három leggyakoribb (félkövér, dőlt, aláhúzott) betűstílus beállítására a Formázás eszköztárról is lehetőség van. Az eszköztár testreszabásával pedig további lehetőségeket (például áthúzás, felülvonás) is megjeleníthetünk.

Előbb a LibreOffice 4.4.2-es, utóbb a LibreOffice 5.0-s, testre szabott Formázás eszköztára látható.

LibreOffice 4.4.2 formázás eszköztár

LibreOffice

Amennyiben adott karaktereket, szavakat szeretnénk félkövérnek állítani, jelöljük ki a kívánt szövegrészletet, majd kattintsunk a Formázás eszköztár alábbi ikonjára. (Kétféle ikonkészletet is mutatok. Figyeld meg, hogy mindkét esetben felismerhető a képről, hogy az ikon milyen műveletet végez. Ne egy ikont próbálj megjegyezni, ha a sémát figyeld, így akkor sem leszel elveszve, ha másik gép/program előtt kell szöveget szerkesztened.)

LibreOffice félkövér   LibreOffice félkövér

Ha dőltre szeretnénk állítani szövegrészletet, akkor annak kijelölés után az alábbi ikonra kattintsunk.

LibreOffice dőlt   LibreOffice dőlt

Aláhúzás szándéka esetén pedig a kijelölés után erre az ikonra kattintsunk.

LibreOffice aláhúzott   LibreOffice aláhúzott

Megjegyzés: Egy szövegrészlet lehet egyszerre többféle stílusú is. Tehát lehet mondjuk egyszerre dőlt és félkövér ez adott szó. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a kijelölés után a félkövér és a dőlt ikonra is rákattintunk az eszköztáron.

A folyamatos kattintgatás az eszköztáron sokak számára lassú módszer lehet, ezért bemutatom a betűstílusokhoz tartozó billentyűkombinációkat is:

 • Félkövér stílus: Ctrl-B
 • Dőlt stílus: Ctrl-I
 • Aláhúzás: Ctrl-U

A fenti három stíluson kívül másokat is beállíthatunk, ám ehhez navigáljunk a Formátum menü > Karakter… ablak > Betűhatások fülére.
LibreOffice betűhatások

Itt számos lehetőség van a betűstílusra vonatkozóan: aláhúzás, áthúzás, kiemelés stb. Bátran próbáljuk ki a lehetőségeket, mert az ablak alján előnézetet is mutat a LibreOffice.
Ami talán magyarázatra szorulhat az a Hatások résznél a kiskapitális lehetőség.

Egy kisbetűs és egy kiskapitális mondat alsó és felső szegéllyel a könnyebb láthatóság érdekében:
kiskapitális

Ezt a stílus főként kiemelésre vagy fejezetcímekhez használatos. Lényege, hogy kisbetű magasságú nagybetűket eredményez a kijelölt szövegrészleten, ezáltal nem lóg kis a sorból, mégis megvalósult a kiemelési szándék.

Betűtávolság beállítás

A betűtávolság beállítás szabályozza, hogy az egyes karakterek milyen távol legyenek egymástól. Amennyiben betűtávolságot szeretnénk változtatni, navigáljunk a Formátum menü > Karakter… ablak > Pozíció fülére, ott pedig a Térköz részt figyeljük.
LibreOffice betűtávolság

Betűsűrűsítés:
LibreOffice betűsűrítés

Betűritkítás:
LibreOffice betűritkítás

A betűtávolság állítása nem túl gyakori, és akkor is leginkább a ritkítást alkalmazzák kiemelés gyanánt. Nagy eséllyel soha nem lesz szükséged a használatára, de azért nem baj, ha tudod, hogy van rá lehetőség.

Összefoglalás

Ennyi volt mára a szövegszerkesztési sorozat, amelyben alaposan átvettük a betűkészleteket a telepítéstől a formázásig. Remélem, hasznosnak találtad. Amennyiben kérdésed van, bátran írj!

Feladatok

Az alábbiakban ismét adok néhány feladatot. A megoldások várhatóan a jövő héten (de a következő részig biztosan) kerülnek fel jelen cikk végére.

 • Készíts egy A/4-es álló tájolású dokumentumot, amelyben egy talpatlan és egy talpas betűtípussal szedett bekezdés van.
 • Készíts egy A/5-ös fekvő tájolású dokumentumot, amelyben egy-egy sor félkövér, aláhúzott, áthúzott, felülvont, dőlt és kiskapitális.
 • Készíts egy A/5-ös álló tájolású dokumentumot, amelyben egy általad választott betűtípus fokozatait mutatod be soronként az alábbi betűméretekkel: 8, 10, 12, 14, 18, 24, 28, 32, 36 és 40.

Amennyiben szeretnéd, hogy megnézzem a megoldásod, elküldés előtt, kérlek, ágyazd be a dokumentumba a használt betűtípust. Így nálam is megfelelően fog megjelenni akkor is, ha itt nincs telepítve az általad használt betűkészlet. Ezt a Fájl menü > Tulajdonságok ablak > Betűkészlet fülön teheted meg, amennyiben bepipálod a Betűkészletek beágyazása a dokumentumba előtti jelölőnégyzetet, majd rákattintasz az OK-ra.
betűtípus beágyazása

Megoldások

A sorozat részei