Évértékelő – 2017

Szabadpingvin.eu logó
Elrepült egy újabb év, azaz épp itt az ideje a szokásos (2014, 2015, 2016) évértékelésünknek. Ahogy mindig, most is igyekszünk összefoglalni az évünket nem csak statisztikai, hanem minden más szemszögből is.

TL;DR: Néhány személyes hangvételű sor következik, ha nem érdekel görgess lejjebb a 2017-es produkciónk pontig.

Személyes

Ha röviden kellene 2017-et jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy az átmenet éve volt, ami nem is az oldal, sokkal inkább a szerkesztők „valós” életében érhető tetten. 2017 első felében Charmed nagyon elfoglalt volt, többek közt munkahelyet is váltott. Az év közepe költözéssel és egy valóban rövidke nyaralással telt. Én szeretett szülővárosomból egy annyira nem szeretett, de legalább a munkahelyemhez közeli településre költöztem, így végre nem kell naponta több órát ingáznom a munkahelyem és az otthonom közt, ahogy az sem utolsó szempont, hogy a kétkerekű is boldog, hogy végre nem kell napi 16 órában a biciklitárolóban tűrnie a négy évszak megpróbáltatásait.

Szeptemberben egy viszonylag nagyobb, saját projektbe kezdtem. Idetartozó kulcsszavak: microservice, message broker, Python. Szerettem volna decemberre befejezni, de az állapota még mindig PoC közeli, így ez csúszik.

Az év vége sem múlt el események nélkül. Decemberben úgy döntöttem, hogy dobom a másodállásom (értsd: hobbim, ami fizet) és nem írok alá még egy periódusra. A miértekbe nem mennék teljesen bele, de ami nyilvános az az időhiány és a kötöttség. Kívánatos lett (pontosabban egy ideje már lenne), hogy rugalmasan tudjak mozogni városok, országok, időzónák közt, így hát valamit valamiért. Ez így nem hangzik meredeknek, de ha azt mondom, hogy a „hobbimtól” karácsony előtti héten még azzal fenyegettek telefonban, hogy ha nem írok alá, annak jogi következményei lesznek (állami cég, WTF), akkor mégis csak. Velem igazán könnyű kijönni úgy általában, de nagyon nem bírom, ha fenyegetnek, így természetesen nem írtam alá, ezek után naná, hogy nem. Cserébe még egyszer utoljára belém is rúgtak egy nagy, mindenre kiterjedő leltárral (amihez amúgy minimális közöm van) karácsony előtt három nappal. Többet nem is mondanék, szerencsére magam mögött hagytam az egész kócerájt és tiszta lappal indult az új év.

Ami a 2017-es tervekből megvalósult

Ami az oldalt illeti, se a számaink nem lettek idén túl acélosak, se a tervek megvalósítása nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Nyilvánvaló korreláció van az egyéni elfoglaltság mértéke és a készített tartalmak száma között, így a 2017-es év ilyen tekintetben nem lett kiemelkedő.

Amit mégis érdemes megemlíteni, hogy bár „erős motiváció” hatására, de az egyik külső képtárolónktól, a Photobuckettól megszabadultunk. Mindig is tervben volt a(z összes) leváltása, de erősen motivált minket a felhasználási feltételek gyors változása: The Guardian: Photobucket’s shock hosting fee is holding web users to ransom

2017-es produkciónk

Tartalmak

 • 14 db cikk
 • 23 db kisokos
 • 243 db hír
 • 8 db szubjektíven

Látogatók

Mint minden évben, úgy most is némi fejtörést okoz a látogatottság pontos mérése, hiszen a különböző analitika, követés és reklámblokkoló alkalmazások kiszúrják a webstatisztikánkat és nem engedik futni. Ami dicséretes, mert vannak tudatos felhasználók, viszont mint webmester annyira nem boldogít, mert nincs pontos képünk az olvasóról. A webszerver statisztikájában pedig minden benne van, ideértve a rosszindulatú vagy csak ismeretlen botokat is.

Hogy mégis mekkora a különbség, jól mutatja a következő két szám, mely az éves összesített látogatásszámot mutatja:
Biztos látogatószám: 34116 (2016-ban: 26127)
Bizonytalan látogatószám: 101621 (2016-ban: 57634)

Az öt leglátogatottabb napunk:

 1. 2017. január 24.: 159 biztos látogató
 2. 2017. november 21.: 146 biztos látogató
 3. 2017. március 9.: 138 biztos látogató
 4. 2017. október 23.: 137 biztos látogató
 5. 2017. november 28.: 132 biztos látogató

A további statisztikát a fentebb említett bizonytalanság miatt csak a teljesen biztos látogatásokra alapozzuk.

TOP 10 cikk

 1. Hová ments? – Felhő tárhelyek bemutatása – 6613 megtekintés
  Az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk.
  merevlemez illusztráció
  Amiről még ejtettünk néhány szót, de nem fejtettük ki, az a mentések ütemezése, a mentések típusai, valamint a biztonsági mentő programok. Úgy volt, hogy ezekre ebben a cikkben kerítünk sort, ám úgy éreztem, kár lenne a felhő tárhelyekkel egy Felhő tárhely nagy teszt: 23-an vannak és az adataidra pályázna cikkbe zsúfolni őket. Így ma a felhőkkel fogunk megismerkedni, valamint bemutatok néhány ingyenes tárhelyet is.

  Tovább a cikkre: Hová ments? – Felhő tárhelyek bemutatása


 2. Ubuntu telepítés kezdőknek, képekkel – 6127 megtekintés
  Ubuntu logó
  Ugyan az oldalon már sok szó esett az Ubunturól, ajánljuk is a Windowsról áttérőknek, ám valódi telepítési útmutatónk eddig nem volt. A mai cikkemben ezt a hiányosságot fogom pótolni és képekkel gazdagon illusztrálva, lépésről lépésre mutatom be az Ubuntu-család telepítését.

  Tovább a cikkre: Ubuntu telepítés kezdőknek, képekkel


 3. Mivel készíts biztonsági mentést? – 1794 megtekintés
  merevlemez illusztráció
  Az első, illetve az előző részben beszéltünk a biztonsági mentések fontosságáról, meghatároztuk a mentendő állományaink listáját, áttekintettük a mentések lehetséges helyét a pendrive-tól a felhő tárhelyig és megtudtuk, mi az a visszaállítási teszt és miért van rá szükségünk. Valamint bővebben értekeztünk a felhő szolgáltatásokról, azon belül a felhő alapú tárhelyekről is. A mai alkalommal a mentések ütemezését, a mentések típusait, továbbá néhány biztonsági mentő programot fogunk górcső alá venni.

  Tovább a cikkre: Mivel készíts biztonsági mentést?


 4. A nagy Lubuntu teszt – 1754 megtekintés
  Az informatikusoknak gyakran meggyűlik a bajuk a userekkel, de ha lehet, a rugalmatlan, IT-analfabéta családtagok még nagyobb kihívást jelentenek.
  Lubuntu logo
  A közvetlen környezetemben viszonylag szerencsésnek mondhatom magamat, mivel a szüleim nem reménytelenek. Úgy 4-5 éve kezdtem meg a migrálásukat Linuxra – több-kevesebb sikerrel. Igazából a történet, mint sok más esetben, itt is a Windows XP-nél, jobban mondva annak hiányosságaival kezdődik, ám jelen cikk témája nem ez.

  Tovább a cikkre: A nagy Lubuntu teszt


 5. Felhő tárhely nagy teszt: 23-an vannak és az adataidra pályáznak – 1595 megtekintés
  Cloud

  Számos felhőtárhely tesztet lehet a neten találni, amelyek a tárhelyeket a publikus képességeik alapján hasonlítják össze. Mekkora tárhelyet ad, van-e kliens a különböző platformokra, az tud-e automatikusan szinkronizálni, egyebek. Azonban ezek a tesztek – jellegükből adódóan – felületesek és nem nyilatkoznak arról, hogy a feltöltött adatok elérhetőek maradnak-e a feltöltés után hónapokkal később, hogy azok sértetlenek maradnak-e, végül, de nem utolsó sorban pedig, hogy belenéztek-e. Ezekre a kérdésekre keresem a választ.

  Tovább a cikkre: Felhő tárhely nagy teszt: 23-an vannak és az adataidra pályáznak


 6. Milyen merevlemezt válasszak, avagy 2016-os HDD körkép – 1513 megtekintés
  merevlemez illusztráció
  Mint elég sok írás itt az oldalon, ez is egy személyes okból kezdődő kutatásból nőtte ki magát: két hete történt, hogy Narada rendszeresen ellenőrzött és szinte mindig tiszta dmesg-je bepirult: a RAID5 egyik 1 TB-os lemeze olvasási hibát jelentett, azaz kezdi beadni a kulcsot. Így kénytelen vagyok új lemez után nézni. Mit vegyek? Mekkorát vegyek? Mennyiért vegyek?

  Tovább a cikkre: Milyen merevlemezt válasszak, avagy 2016-os HDD körkép


 7. Ismerkedés az Ubuntu MATE 16.04 LTS-sel – 935 megtekintés
  Ubuntu MATE logó
  Korábban már tettem egy próbát a MATE asztali környezettel. Ha jól emlékszem, Linux Minttel próbálkoztam. Akkor valamiért nem igazán volt lehetőségem alaposan szemügyre venni, ezért most letesztelem az Ubuntu MATE 16.04-et. Elöljáróban leszögezném, hogy nem áll szándékomban váltani Xfce-ről, ám ha a MATE is kézre áll majd a tesztelés alatt, talán felkerül második asztali környezetnek.

  Tovább a cikkre: Ismerkedés az Ubuntu MATE 16.04 LTS-sel


 8. Lenovo G50–45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon – 825 megtekintés
  A napokban hozzájutottam a címben említett Lenovo masinához. Mivel a relatív új, AMD Beema BGA köré épül, úgy gondoltam, éppen itt az ideje, hogy megszülessen az első hardvertesztünk, szoftveres oldalon természetesen Linuxra koncentrálva.

  Tovább a cikkre: Lenovo G50–45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon


 9. Új Linux születik? – A nagyra törő systemd, és ami mögötte van – 707 megtekintés
  Systemd everywhere
  Eleinte nem sokat foglalkoztam a systemdvel, mint olyannal, sőt. Igazából nem is értettem, mi ez a nagy, hitvitába átcsapó mizéria körülötte. Ám a kíváncsiságtól hajtva utána néztem egy kicsit az egész projektnek, a naponta változó céljainak, a támogatói és ellenzői érveknek, és néhány hét alatt elég markáns véleményem lett a daemonnak csúfolt systemdről. Az alábbiakban tehát egy erősen szubjektív vélemény következik Lennart Poettering legújabb szörnyéről.

  Tovább a cikkre: Új Linux születik? – A nagyra törő systemd, és ami mögötte van


 10. Ubuntu szerver telepítés kezdőknek, képekkel – 687 megtekintés
  Ubuntu logó
  Korábban már publikáltunk egy képekkel gazdagon illusztrált Ubuntu (15.10) telepítést, amelyet itt találsz. Ez alkalommal pedig egy nagyon alapvető Ubuntu szerver telepítést mutatunk be hasonlóképpen. Reméljük, hasznos lesz!

  Tovább a cikkre: Ubuntu szerver telepítés kezdőknek, képekkel


TOP 5 hír

 1. Megjelent a Gramps 4.2.3 (537)
 2. Az Ubuntu család rendszerkövetelményei (359)
 3. Megjelent a Firefox 51.0.1 (262)
 4. Megjelent a Firefox 52.0, a Firefox ESR 45.8.0 és a Firefox ESR 52.0 (253)
 5. Ubuntu verziók támogatottsága (221)

TOP 5 kisokos

 1. Qemu: Guest has not initialized the display (yet) (390)
 2. Ubuntu UFW NAT: bad argument *nat (334)
 3. Hogyan kérdezzük le a futó Ubuntu verzióját? (313)
 4. Sorok és oszlopok rögzítése LibreOffice Calc-ban (261)
 5. Adott fájl kicsomagolása tar.gz-ből (232)

TOP 5 szubjektíven

 1. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntu 17.04 háttérképek (44)
 2. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntu 17.04 szerver telepítő technikai előzetes (21)
 3. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntu Budgie 17.04 háttérképek (19)
 4. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntu Studio 16.04 közösségi háttérképek (17)
 5. Szubjektíven Charmed szerint: Ubuntu 16.10 közösségi háttérképek (13)

TOP 5 legérdekesebb keresési kulcsszavak az oldalon

 1. Alapvonalrács
 2. b43
 3. Electro hause
 4. Felhőből visszakeresés
 5. telefon könyv

TOP 5 legérdekesebb keresési kulcsszavak

 1. bõngèszõ kitõrlia zenèket
 2. mire elég egy izomgép és egy lakossági laptop
 3. sorozatok feltöltése saját tárhelyre
 4. tiszasziget szerkesztés menete
 5. leírt téma tagolásának módja

TOP 5 legérdekesebb hivatkozók

 1. lists.gnu.org
 2. pixabay.com
 3. pinterest.com
 4. spinics.net
 5. forum.proxmox.com

TOP 5 legextrémebb ország

 1. Új-Kaledónia
 2. Martinique
 3. Trinidad és Tobago
 4. Makaó KKT
 5. Fidzsi

TOP 5 eszköztípus

 1. Desktop (26731)
 2. okos telefon (6027)
 3. táblagép (942)
 4. phablet (238)
 5. TV (10)

TOP 5 mobil eszközök azok közül, melyeknek érzékelni tudtuk a típusát

 1. Apple – iPhone (940)
 2. Apple – iPad (219)
 3. Huawei – ALE-L21 (207)
 4. Huawei – VNS-L21 (185)
 5. Samsung – SM-J510FN (157)

Eszközök illusztráció

TOP 5 mobil eszköz márka azok közül, melyeknek érzékelni tudtuk a márkáját

 1. Samsung (2186)
 2. Apple (1166)
 3. Huawei (1030)
 4. Lenovo (376)
 5. Sony (349)

TOP 5 felbontás

 1. 1366x768 (6706)
 2. 1920x1080 (5893)
 3. 360x640 (4079)
 4. 1280x1024 (2384)
 5. 1024x768 (1666)

TOP 5 operációs rendszerek

 1. Windows 10 (8926)
 2. Windows 7 (7777)
 3. Ubuntu (3660)
 4. GNU/Linux (2562)
 5. Android 6.0 (2138)

TOP 5 böngésző

 1. Chrome (14188)
 2. Firefox (9195)
 3. Chrome Mobile (4017)
 4. Opera (1224)
 5. Internet Explorer (971)

2018-as terveink

Szeretnénk minél több nagyobb lélegzetvételű anyaggal jelentkezni. Egy-egy új operációs rendszer tesztelése mellett tervezünk néhány informatikához lazábban kapcsolódó cikket is megjelentetni.

Az elmúlt években az volt a bevett rutinunk, hogy azon a héten adtunk ki hírlevelet, amikor jelent meg új cikk. Mivel közel sem biztos, hogy egy adott héten van nagy cikk, így a „heti” hírlevél se lett heti. Még gondolkozunk rajta, hogyan legyen, de előfordulhat, hogy a hírlevelet függetlenítjük a nagy cikkek megjelenésétől.

Ami pedig a tartalomfogyasztás felületét illeti, nos, a kinézetre is ráfér egy kis modernizálás. Itt elég nehéz dolgunk van, mert bár kicsit „régimódi” az oldal, mégis a forma követi a funkciót. Gyakorlatilag kétféle visszajelzést kapunk az oldal kinézetével kapcsolatban: az egyik tábornak nem tetszik, mert ósdi, a másik tábor pedig kifejezetten az egyszerűségét méltatja. Innen szép nyerni. :)

Válaszképes téma illusztráció

A mai divat kinézetek alapvetően nekem se tetszenek. A flat designnal az a baj, hogy egyrészt szinte egyáltalán nem tetszik, másrészt pedig volt egy kutatás, melyben kimutatták, hogy a felhasználók lassabban találják meg rajta az információt, mint normál felületen. A Microsoft-féle Fluent pedig még nem tudom, hogy tetszik-e. Azaz nagyon úgy néz ki, hogy nem fogunk egy adott design irányelvet követni, hanem, ahogy eddig is, összeszedjük az elképzeléseinket, és lesz, ahogy lesz.

Végezetül, szeretnénk tényleg megszabadulni az összes külső függőségünktől, ami elsősorban a használt betűtípust, a letöltéseket illetve régebbi cikkek képeit érinti.

Tartsatok velünk 2018-ban is!