Hogyan használjuk az oStorybookot? – 5. rész: Nézetek, grafikonok, elrendezések

oStorybook logó
Az eddigi részekben megismertük az oStorybook felépítését, menüit, elsődleges- és másodlagos elemeit. A sorozatunk (talán) utolsó részében annak nézeteivel és grafikonjaival ismerkedünk meg. Mindkettőből van jó néhány. Vágjunk is bele!

Nézetek

Időrendi nézet

A Nézet menü → Időrendi nézet menüpontja vagy az Eszköztár → Időrendi nézet ikonja segítségével a jeleneteket időrendi nézetben jeleníthetjük meg, vagyis dátum szerint kerülnek megjelenítésre, függetlenül a könyvben elfoglalt helyüktől.
oStorybook időrendi nézet

Könyv nézet

A Nézet menü → Könyv nézet menüpontja vagy az Eszköztár → Könyv nézet ikonja segítségével a jeleneteket a könyvben előforduló sorrendben és módon jeleníthetjük meg, függetlenül a dátumuktól.
könyv nézet

Olvasási nézet

A Nézet menü → Olvasási nézet menüpontja vagy az Eszköztár → Olvasási nézet ikonja segítségével a fejezeteket tartalomjegyzékben, linkekkel jeleníthetjük meg a könyvben előforduló sorrendben.
olvasási nézwt

Jelenetek kezelése

A Nézet menü → Jelenetek kezelése menüpontja vagy az Eszköztár → Jelenetek kezelése ikonja segítségével a jeleneteket könnyen szerkeszthető módon jeleníthetjük meg.
jelenetek kezelése

Gondolati térkép

A Nézet menü → Gondolati térkép menüpontja vagy az Eszköztár → Gondolati térkép ikonja segítségével a jelenetek, helyszínek, szereplők, címkék és elemek kapcsolatát ábrázolva jeleníthetjük meg.
gondolati térkép

Feladatlista

A Nézet menü → Feladatlista menüpontja segítségével azon jelenetek listáját jeleníthetjük meg, amelyeknek írása folyamatban van.
feladatlista

Tervezés

A Nézet menü → Tervezés menüpontja segítségével az írás haladását tudjuk nyomon követni grafikonokon.

tervezés

tervezés

tervezés

Fanézet

A Nézet menü → Fanézet menüpontja segítségével az ablak bal oldalán felül lévő Fanézet részt tudjuk megjeleníteni, amelyben a szereplők, helyszínek, fejezetek stb. hierarchikusan kerülnek ábrázolásra.

Információ

A Nézet menü → Információ menüpont ja segítségével az ablak bal oldalán alul lévő Információ részt tudjuk megjeleníteni, amelyben a legutóbb kijelölt elemről olvashatóak információk.

fanézet és információ

Navigáció

A Nézet menü → Navigáció menüpontja segítségével az ablak bal oldalán alul lévő Navigáció részt tudjuk megjeleníteni, amelyben fejezeteket és dátumokat kereshetünk.
fanézet és navigáció

Grafikonok

Attribútumlista

A Grafikonok menü → Attribútumlista menüpontja segítségével megjeleníthetjük az attribútumlistát, amely a szereplőkhöz hozzárendelt attribútumokat tartalmazza.
attribútumlista

Szereplők megjelenései dátum szerint (részhez kapcsolódó)

A Grafikonok menü → Szereplők megjelenései dátum szerint (részhez kapcsolódó) menüpontja segítségével ábrán tekinthetjük meg, hogy melyik szereplők mikor szerepelt.
szereplők megjelenései dátum szerint

Szereplők megjelenései jelenetek szerint (részhez kapcsolódó)

A Grafikonok menü → Szereplők megjelenései jelenetek szerint (részhez kapcsolódó) menüpontja segítségével táblázatban tekinthetjük meg, hogy melyik szereplők melyik fejezet(ek)ben szerepelt és azok melyik történetszálhoz tartoznak.
szereplők megjelenései jelenetek szerint

Ki merre van és mikor? (részhez kapcsolódó)

A Grafikonok menü → Ki merre van és mikor? (részhez kapcsolódó) menüpontja segítségével táblázatban tekinthetjük meg, hogy melyik helyszínen melyik szereplők mikor szerepel.
Ki merre van és mikor?

Történetszálak használatai dátum szerint (részhez kapcsolódó)

A Grafikonok menü → Történetszálak használatai dátum szerint (részhez kapcsolódó) menüpontja segítségével ábrán tekinthetjük meg, hogy melyik történetszálat mikor és hányszor használtuk.

Szereplők megjelenései (teljes)

A Grafikonok menü → Szereplők megjelenései (teljes) menüpontja segítségével ábrán tekinthetjük meg, hogy melyik szereplő hányszor szerepel az eddig felvett jelenetekben összesen.
szereplők megjelenései (teljes)

Helyszínek előfordulásai (teljes)

A Grafikonok menü → Helyszínek előfordulásai (teljes) menüpontja segítségével ábrán tekinthetjük meg, hogy melyik helyszín hányszor szerepel az eddig felvett jelenetekben összesen.
helyszínek előfordulásai

Szereplők összesített Gantt-diagramja

A Grafikonok menü → Szereplők összesített Gantt-diagramja menüpontja segítségével ábrán tekinthetjük meg, hogy melyik szereplőnek mettől-meddig tartott a gyermek-, kamasz-, felnőtt- és nyugdíjas kora.
szereplők összesített Gantt-diagramja

Ablak elrendezések

Az oStorybook sokrétűen képes kezelni a különböző ablakokat, paneleket és füleket. Ezek együttes elhelyezkedését elrendezésnek hívjuk. Az Ablak menü segítségével ezeket kezelhetjük.

Az Ablak menü → Elrendezés betöltése menüpontja segítségével már mentett elrendezések közül választhatunk ki és tölthetünk be egyet, amely azonnal alkalmazása is kerül (bezárva meglévő és az elrendezés által nem tartalmazott ablakokat, és megnyitva eddig meg nem jelenített, de az elrendezés által tartalmazott paneleket).

Az Ablak menü → Elrendezés mentése menüpontja segítségével az aktuális ablakelrendezést (szereplő fülek, paneleket) menthetjük el.

Az Ablak menü → Alapértelmezett elrendezés menüpontja segítségével az alapértelmezett elrendezést tölthetjük be, amely azonnal alkalmazása is kerül.

Az Ablak menü → Elrendezések kezelése menüpontja segítségével a már mentett elrendezéseinket kezelhetjük.

Az Ablak menü → Szereplők és helyszínek menüpontja segítségével a Szereplők, Nemek, Szereplő kategóriák és Helyszínek füleket tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Címkék és elemek menüpontja segítségével a Címkék, Elemek, Címke hozzárendelések és Elem hozzárendelések füleket tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Csak időrendi nézet menüpontja segítségével csupán a jelenetek Időrendi nézet fület tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Csak könyv nézet menüpontja segítségével csupán a jelenetek Könyv nézet fület tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Csak a jelenetek kezelése menüpontja segítségével csupán a jelenteket szerkesztő Jelenetek kezelése fület tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Csak olvasási nézet menüpontja segítségével csupán a fejezeteket tartalomjegyzékben megjelenítő Olvasási nézet fület tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Elrendezés visszaállítása menüpontja segítségével az alapértelmezett elrendezést tölthetjük be (minden más bezárásra kerül).

Az Ablak menü → Frissítés menüpontja segítségével frissíthetjük a megjelenített nézeteket.

Összefoglalás

A mai alkalommal áttekintettük az oStorybook nézeteit, hasznos grafikonjait, valamint számos ablakelrendezését. Vagyis megismertük a program fontosabb eszközeit és funkcióit, innentől szabad a felfedezés és az alkotás.

Vélhetőleg ez volt a sorozat utolsó része, ám két hét alatt még változhatnak a dolgok. Addig is, ha kérdésed van, írj bátran!

A sorozat eddig megjelent részei