Hogyan használjuk az oStorybookot? – 4. rész: Másodlagos elemek

oStorybook logó
Az előző részben megismerkedtünk a szereplők, helyszínek, kapcsolatok és nemek létrehozásával, módosításával. A mostani alkalommal a másodlagos elemeket vesszük számba, amelyek a következőek: címke, elem, ihlet, ötlet.

Címke

Új címke létrehozása

Az Új objektum menü → Címke menüpontra vagy az Eszköztár → Címke ikonra kattintva megjelenik az alábbi ablak:
oStorybook címke létrehozása

Adjuk meg a címke nevét, esetleg kategóriáját, majd kattintsunk az OK gombra.

Megjegyzés: A címke egy absztrakt dolgot takar, amit jelenetekhez, helyszínek és szereplőkhöz lehet rendelni. Például hangulat, szín, szereplők viszonya.

Létező címke módosítása

A Másodlagos objektumok menü → Címke menüpontra vagy az Eszköztár → Címkék ikonra kattintva megjelenik egy új fül, Címkék névvel.
címke módosítása

Jelöljük ki a szerkeszteni kívánt címkét, majd kattintsunk rá kétszer vagy válasszuk az ablak alján a Szerkesztés gombot. A kívánt módosítások elvégzése után a Címkék fül tartalma is frissül.

Létező címke hozzárendelése

A Másodlagos objektumok menü → Címke hozzárendelés menüpontra vagy az Eszköztár → Címke hivatkozások ikonra kattintva megjelenik egy Címke hozzárendelés nevű új fül.
címke hozzárendelés

Kattintsunk az ablak alján az Új gombra, válasszuk ki a címkét, amit hozzá szeretnénk rendelni valamihez, majd igény szerint állítsuk be a szereplőt, a helyszínt és a jelenetet, majd kattintsunk az OK gombra. Ekkor frissül a Címke hozzárendelés fül tartalma is.
új címke hozzárendelés

Létező címke hozzárendelés módosítása

A Másodlagos objektumok menü → Címke hozzárendelés menüpontra vagy az Eszköztár → Címke hivatkozások ikonra kattintva megjelenik a Címke hozzárendelés nevű fül.

Válasszuk ki a módosítani kívánt címkét, majd kattintsunk rá kétszer, vagy válasszuk az ablak alján a Szerkesztés gombot. Ezután igény szerint módosítsuk a szereplőt, a helyszínt és a jelenetet, majd kattintsunk az OK gombra. Ekkor frissül a Címke hozzárendelés fül tartalma is.
címke hozzárendelés

Elem

Új elem hozzáadása

Az Új objektum menü → Elem menüpontra vagy az Eszköztár → Elem ikonra kattintva megjelenik az alábbi ablak:
elem létrehozása

Adjuk meg az elem nevét, esetleg kategóriáját, majd kattintsunk az OK gombra.

Megjegyzés: Az elem egy fizikai kiterjedéssel rendelkező dolog, amit jelenetekhez, helyszínek és szereplőkhöz lehet rendelni. Például bútor, eszköz, ruha.

Létező elem módosítása

A Másodlagos objektumok menü → Elem menüpontra vagy az Eszköztár → Elemek ikonra kattintva megjelenik egy új fül, Elemek névvel.
elemek

Jelöljük ki a szerkeszteni kívánt elemet, majd kattintsunk rá kétszer vagy válasszuk az ablak alján a Szerkesztés gombot. A kívánt módosítások elvégzése után az Elemek fül tartalma is frissül.

Létező elem hozzárendelése

A Másodlagos objektumok menü → Elem hozzárendelés menüpontra vagy az Eszköztár → Elem hivatkozások ikonra kattintva megjelenik egy Elem hozzárendelések nevű új fül.
elem hozzárendelések

Kattintsunk az ablak alján az Új gombra, válasszuk ki a elemet, amit hozzá szeretnénk rendelni valamihez, majd igény szerint állítsuk be a szereplőt, a helyszínt és a jelenetet, majd kattintsunk az OK gombra.
új elem hozzárendelés

Ekkor frissül az Elem hozzárendelések fül tartalma is.
elem hozzárendelések

Létező elem hozzárendelés módosítása

A Másodlagos objektumok menü → Elem hozzárendelés menüpontra vagy az Eszköztár → Elem hivatkozások ikonra kattintva megjelenik a Elem hozzárendelések nevű fül.

Válasszuk ki a módosítani kívánt elemet, majd kattintsunk rá kétszer, vagy válasszuk az ablak alján a Szerkesztés gombot. Ezután igény szerint módosítsuk a szereplőt, a helyszínt és a jelenetet, majd kattintsunk az OK gombra. Ekkor frissül az Elem hozzárendelések fül tartalma is.
elem hozzárendelés

Ihlet

Új ihlet hozzáadása

Az Új objektum menü → Ihlet menüpontra kattintva megjelenik az alábbi ablak:
ihlet

Írjuk be a rögzíteni kívánt ötletet, majd kattintsunk az OK gombra.

Ötlet

Új ötlet hozzáadása

Az Új objektum menü → Ötlet menüpontra vagy az Eszköztár → Ötlet ikonra kattintva megjelenik az alábbi ablak:
ötlet létrehozása

Adjuk meg az ötlet állapotát, esetleg kategóriáját és leírását, majd kattintsunk az OK gombra.

Létező ötlet módosítása

A Másodlagos objektumok menü → Ötlet menüpontra kattintva megjelenik egy új fül, Ötletek névvel.
ötletek

Jelöljük ki a szerkeszteni kívánt ötletet, majd kattintsunk rá kétszer vagy válasszuk az ablak alján a Szerkesztés gombot. A kívánt módosítások elvégzése után az Ötletek fül tartalma is frissül.

Összefoglalás

A mai alkalommal megismertük az oStorybook másodlagos objektumait: a címkéket, az elemeket, az ihleteket és az ötleteket. A következő alkalommal a nézeteket vesszük számba.

A sorozat eddig megjelent részei