Hogyan használjuk a helyesírás-ellenőrzőt?

Mikor szöveget írunk, legyen az Facebook üzenet, e-mail, dolgozat, beszámoló vagy könyv, lehetőségünk van a használt programmal (automatikusan) ellenőriztetni a beírt szöveget nyelvhelyesség szempontjából.

Nyilván eltérő képességű egy böngésző, egy szövegszerkesztő és mondjuk egy levelezőkliens nyelvi ellenőrzője, ám a helyesírást mindhárom képes vizsgálni. Bár a szövegszerkesztő sokkal nagyobb funkcionalitással rendelkezik mellette. A LibreOffice Lightproof kiegészítője például már stílust is figyel, vesszőhasználatot és egyebeket. De vegyük sorba.

Ahhoz, hogy ezek a programok képesek legyenek helyesírást ellenőrizni, két dolog szükséges:

  • Legyenek telepítve a megfelelő csomagok, beépülők, kiegészítők, akármik és
  • azok legyenek megfelelően beállítva és engedélyezve.

Mit sem érünk ugyanis egy kanadai angol helyesírás-ellenőrzővel magyar szövegen vagy egy nem engedélyezett magyarral.

Sok szoftver, amelyik képes a bevitt szöveg nyelvi ellenőrzésére, alapból tartalmaz helyesírás-ellenőrzőt, ám ez általában angol nyelvhez való. Ilyenkor nekünk kell megkeresnünk és telepítenünk a megfelelő (magyar) nyelvi csomagot.

Én a hunspell-hu csomagot használom. Ennek telepítése után mind a Firefox, mind a Thunderbird képes lesz magyar helyesírást ellenőrizni. A telepítés után indítsuk újra az érintett programot, majd a jobb klikkel elérhető helyi menüben állítsuk be a helyesírás-ellenőrzés nyelvét.

LibreOffice Eszközök menü

LibreOffice többnyelvű helyesírás-ellenőrzés LibreOffice többnyelvű helyesírás-ellenőrzés LibreOffice többnyelvű helyesírás-ellenőrzés

Ugyanez Thunderbirdben:
Thunderbird helyesírás-ellenőrzés

Ami a LibreOffice-t illeti, a Lightproof kiegészítő bámulatos képességgel rendelkezik. Itt alul megtekinthető:
Lightproof