Grafikus rendszerinformáció Linuxra, avagy van élet az lshw-n túl

Tux
Linux alatt ha bármilyen hardverinformációra van szükségünk, akkor egyből az lshw, lspci, lsusb parancsokra gondolunk. Ezek hasznosak, sokat tudnak és szeretjük őket. De mi van akkor, ha mindezt grafikus felületen szeretnénk látni?

lshw-gtk

Weboldal: https://www.ezix.org/project/wiki/HardwareLiSter/GUI
Az lshw-gtk pontosan az, amire a nevéből is következtetünk: egy grafikus frontend az lshw-hoz. Se többet, se kevesebbet nem tud, mint az alapját képző karakteres program. Annyi kivétellel, hogy itt kapunk egy kattintatós felületet és itt-ott ikonokat. Magáról az operációs rendszerről egy szót sem szól, ahogy teljesítmény teszteket sem tud készíteni. Egyszerű, célprogram.

Telepítés: sudo apt-get install lshw-gtk

lshw-gtk

Sysinfo

Weboldal (jelenleg nem működik): http://sysinfo.r8.org/
Sourceforge project: http://sourceforge.net/projects/gsysinfo/

A Sysinfo pont az, amire az átlag felhasználónak szüksége van: az alapvető rendszer és hardver paramétereket írja ki egy jól átlátható felületen. Egyszerű felületének hála, akár telefonos segítséghez is használható. Egy gond van vele: Mono kell hozzá.

Telepítés: sudo apt-get install sysinfo

sysinfo

Hardinfo

Weboldal: http://sourceforge.net/projects/hardinfo.berlios/
A Hardinfo működésre és kinézetre is a jól megszokott, klasszikus rendszerinformációs programokat képviseli. Bal oldalt a kategóriák, jobb oldalt pedig tartalmuk. Képes jelentést is készíteni, illetve teljesítmény tesztet is végezni. Bár a tesztelt programok között ő a legokosabb, tudása mégis valahol középszinten megrekedt. Például meg tudja mondani, hogy a vezérlő melyik portján lóg a lemez, a gyártóját és a típusát, azonban nincsenek se típus-, se teljesítményspecifikus adatok. Persze ezek már azok az adatok, melyekre az átlagfelhasználó még csak nem is kíváncsi. Én pedig telhetetlen vagyok, tudom.

Telepítés: sudo apt-get install hardinfo

Hardinfo

Linux Kernel Monitor

Weboldal: http://sourceforge.net/projects/lkmonitor/
Kicsit kilóg a sorból a Linux Kernel Monitor. Itt a hangsúly nem a hardveren, hanem a szoftveren, egészen pontosan – ahogy a neve is mutatja – a Linux kernelen van. A /proc alatt lévő rendszer és folyamat információkat gyűjti össze és tálalja grafikus formában nekünk. Sajnos nagyon régen volt frissítve, így akadnak nagyobb GTK hibák, illetve karakterkódolási (UTF-8) gondok is.

Telepítés: Az Ubuntu 8.04-hez készült csomagok kompatibilisek a 14.10-el is, így nyugodtan lehet a DEB-et telepíteni. A SourceForge kicsit csuklik, csak a sokadik tükörről sikerült letöltenem, ezért feltettem a letöltések közé a csomagokat, természetesen forrással együtt. Itt találod őket.

Linux Kernel Monitor

I-Nex

I-Nex

Weboldal: http://i-nex.linux.pl/

Utoljára, de közel sem utolsó sorban szeretném, ha megismerkednél az I-Nex-el, avagy A rendszerinformációs programmal Linux alatt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a fentiek elbújhatnak mellette. Felülete ismerős lehet, ha találkoztál már a CPU/GPU-Z alkalmazásokkal a Windows alatt. Egymagában tudja azt, amit az említett két alkalmazás, rengeteg rendszerspecifikus dologgal megspékelve. A Hardinfónál említettem, hogy hiányolom a típusspecifikus információkat. Nos, itt egész részletes információkat kapunk a hardverekről. További öröm, hogy a Cerbero online hardver adatbázisnak köszönhetően tudása folyamatosan növekszik.

Egyetlen, de nem elhanyagolható gondom van vele: az alkalmazás indítása nagyon lassú, kb. egy percig folyamatosan pörgeti a CPU-t, mire elindul. A logok szerint épp ismerkedik a processzorral, ami nem is lenne gond, ha legalább valamilyen szinten visszajelzést – mondjuk egy progressbar-t – adna a program, hogy „mindjárt elindulok, csak még van egy kis dolgom”.

Telepítés: Az I-Nex még nincs benne az Ubuntu tárolókban, így PPA-t kell felvenni hozzá:

sudo add-apt-repository ppa:i-nex-development-team/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install i-nex

Jó rendszer-analizálást!