Xerox Phaser 3020 nyomtató beállítása Linux alatt

Lézernyomtató illusztráció
Bár a címben említett, Xerox Phaser 3020 típusú lézernyomtató beállítása Linux alatt sem egy nagy ördöngösség, azonban nincs egy felhasználóknak szánt, lépésről-lépésre útmutató a beállításához. Eddig legalábbis nem volt. :)

A nyomtatóról röviden

A Xerox Phaser 3020 nyomtatóról annyit érdemes tudni, hogy egy viszonylag pénztárcabarát (28-30 ezer forint magasságában megvásárolható) mono (fekete-fehér) lézernyomtató.

Van benne Wi-Fi modul, így pikk-pakk csatlakoztathatjuk a meglévő hálózatunkhoz (de csak akkor, ha az WPS képes). Így mindenki nyomtathat vele, no meg praktikusabb is az elhelyezése, elég ha Wi-Fi hatókörön belül van, nem kell gép közelébe tenni.

A nyomtató felbontása 600x600 dpi és A/4-es, illetve A/5-ös oldalakat lehet vele nyomtatni. Sebessége bemelegedés után 20 lap/perc, de az első oldal is elkészül 1 percen belül.

Végül, de messze nem utolsó sorban az üzemeltetési költsége is alacsony, mert jelenleg 3 és 5 ezer forint körül kapható hozzá utángyártott toner. Ja igen és IPv6 kompatibilis.

Beállítás

A CUPS automatikusan felismeri magát a nyomtatót és a típusát is. Ugyanakkor a gyártótól származó nyomtatóleíró fájl (PPD) és a hozzátartozó komponensek nélkül meg se nyikkan (sajnos ezek nem terjeszthetőek, így a CUPS sosem fogja tartalmazni). Következzen eme komponensek a telepítése:

  1. Navigáljunk el a Xerox oldalára és töltsük le a legfrissebb illesztőprogramot: https://www.support.xerox.com/hu-hu/product/phaser-3020/downloads?platform=linux&category=drivers&language=en_GB Én a legfelső, "Xerox_Phaser_3020_Linux-Driver" csomagot töltöttem le.
  2. Csomagoljuk ki a letöltött archívumot: jobb klikk a csomagon, majd kibontás ide. Létre fog jönni egy „uld” nevű könyvtár, nyissuk meg.
  3. Nyissuk meg az uld könyvtárat terminálban: Jobb klikk → Megnyitás terminálban paranccsal
  4. Indítsuk el az illesztőprogram telepítését a sudo sh install.sh paranccsal, ami jelszót fog kérni.
  5. Nyomjunk entert a kezdéshez.
  6. A megjelenő kérdésre üssünk n-t, hogy nem akarunk hálózati beállítást.

Kép a Xerox illesztőprogram telepítéséről

Kész is. A Rendszerbeállítások → Nyomtatók oldalon már valószínűleg meg is jelent a nyomtató és zöld pipa van mellette. Nyomtassunk egy teszt oldalt.

Ha nem lenne ott vagy nem sikerülne a teszt oldal, akkor kattintsunk a Hozzáadás gombra és a megjelenő listából válasszuk ki az eszközünket, majd a beállításához kövessük a varázslót. A beállítás végén kérjünk egy tesztoldal nyomtatást biztos, ami tuti alapon, de mennie kell.

Miért ezt választottuk?

A beállítás kész, így innentől akkor „szubjektíven”. :)

Igazából nem is akartunk nyomtatót venni… :) Azonban Magyarország nem csak a bürokrácia, de a papír országa is. Mindent nyomtatni, szkennelni (ilyet már tudunk), analóg módon szignózni kell. Nesze neked e-Papír. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos volumen felett (és bizalmas tartalom esetén) már nem praktikus a legközelebbi papírboltba rohangálni nyomtatni.

Bár már olyan 20 ezer forint magasságában be lehet szerezni HP/Cannon gyártmányú belépőszintű multifunkciós, színes, tintasugaras nyomtatót, ott az eszköz igazi árát az idők során elhasznált/beszáradt tintapatronokkal fizetjük meg. Ki ne ismerné az alig használt, mégis beszáradt patron átkát.

Mindig akkor kéne valamit nyomtatni, mikor pont beszáradt/kifogyott a patron, vagy borzasztó minőségben nyomtat és kell csinálni egy fejtisztítást/beállítást, ami viszont elviszi a festék felét.

Manapság házilag a színes nyomtatás nem is tudom mire kellhet. Biztos van rá indok, de nekünk az elmúlt 8 évben egyszer sem kellett. Fényképeket nem éri meg otthon nyomtatni, mert drágábban lehet rosszabb minőséget elérni mint egy DM-es előhívás.

Így adta magát, hogy elég nekünk a fekete-fehér. De nem akartunk a tintasugaras nyomtatók átkával küzdeni, így lett olcsó lézer picit drágábban. Elvárás volt a Linux kompatibilitás és az, hogy tudjon Wi-Fi-re csatlakozni. Az már csak egy nagy plusz pont, hogy ismeri az IPv6-ot.

Eddig kocanyomtatásra megteszi, remélem ennek megfelelően sokáig fog tartani.