xorg

Megjelent az X.Org 21.1.4

Xorg logo

Megjelent az X.Org 21.1.4-es verziója, mely legfontosabb újdonsága két, helyi privilégiumszint emelésre alkalmas biztonsági hiba javítása az Xkb modulban.

A hibára leginkább azoknak kell figyelniük, akik (kényszerből) root felhasználóval futtatják az X-et. Elsődlegesen a gyári illesztőprogramot használó NVidia VGA tulajdonosok érintettek, illetve azok, akik olyan videokártya hardvert használnak, amelynek illesztőprogramja nem támogatja a KMS (kernel mode-setting) működést.

Hiba azonosítók: CVE-2022-2319/ZDI-CAN-16062 és CVE-2022-2320/ZDI-CAN-16070

Biztonsági figyelmeztetés: https://lists.x.org/archives/xorg/2022-July/061035.html

Bejelentés a változások teljes listájával: https://lists.x.org/archives/xorg/2022-July/061036.html

A javított X.Org verziók (ha még nem lennének ott) hamarosan elérhetővé válnak a disztribúciód frissítései közt.

Ubuntu 18.10 - Kozmikus Kalandok

Ubuntu Cosmic Cuttlefish
Ha a címre ránézve arra gondoltál, hogy időutazás áldozata lettél (vagy én), akkor megnyugtatlak, hogy szó sincs erről. A cikk írásának időpontjában jár le az Ubuntu 18.10 támogatása, ezért úgy gondoltam, hogy az utolsó pillanatban még kipróbálom, mire is képes az Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, azaz Kozmikus Tintahal.

Ubuntu 17.10 – Ubuntu újraGNOME-olva

Ubuntu aadvark logó
Ahogy az az oldalon is olvasható, egy ideje elérhető az Ubuntu 17.10, vagyis az Artful Aardvark, így épp itt volt az ideje a véleménycikknek. Előrebocsátom, hogy az eddigi Ubuntu tesztekhez képest (is) elég hosszú és sok mindent magába foglaló cikk lesz, néhol nagyítóval nézem majd a dolgokat és talán fel is bosszant egy-egy hiba. Mindez abból kifolyólag, hogy a záros határidőn belül döntenem kell: együtt tudok élni a kompromisszumokkal és marad a gyári Ubuntu+Gnome3, esetleg kénytelen vagyok alternatív megoldások, asztali környezetek után nézni. Ahogy ilyenkor mondani szokták, „nem babra megy a játék”.

X kiszolgáló újraindítása virtuális live rendszeren

Virtualbox logó
Biztos veled is előfordult már, hogy egy virtuális live rendszeren kellett telepítened az integrációs szolgáltatásokat, majd vagy a rendszert vagy az X kiszolgálót újra kellett volna indítanod, ám az elsőt nem akartad, a másodikat nem tudtad.
Ha ez a helyzet, akkor a sudo systemctl restart lightdm.service parancs lesz a barátod.

Ctrl+Alt+Backspace

Az X kilövésére szolgáló Ctrl+Alt+Backspace billentyűkombináció aktiválásához manapság konzolt kellett ragadni. A

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

parancsra van szükség. Ha semmit nem szeretnénk változtatni, 5 enter után jutunk a beállítani kivált részhez. Itt válasszuk a Yes lehetőséget, majd enter.