gnome

Megjelent a GNOME 43 „Guadalajara”

Gnome logó

Hat hónapnyi fejlesztés után megjelent a GNOME 43.

Főbb újdonságok:

  • Megújult a gyors beállítások menü, így mostantól csak egy klikkre vannak azok a mindennapokban gyakran használt beállítások, amikhez eddig a menükben kellett turkálni
  • Még több GTK4: a 2020 decemberében megjelent GTK4 eszközkészlet gyorsabb alkalmazásokat és grafikát, új widgeteket és új kinézetet ígér. Ennek megfelelően olyan alkalmazások újultak meg mint a Fájlok (Nautilus), a Térkép, a Naplók, a Konzol, az Építő, az Első indításkori beállítások vagy épp a szülői felügyelet beállításai.
  • Megújult a Fájlok: új kinézet, ablakmérethez igazodó felület, átszervezett menük, gyorsabb könyvtárlistázás, megújult „Megnyitás ezzel..” dialógus, illetve át lett tervezve a keresési eredmények megjelenítése is.
  • Frissültek a Névjegyek, a Naptár és a Hívások alkalmazások
  • Eszközbiztonsági fejlesztések: az adatvédelmi beállítások hardver biztonsági oldallal bővült, így egyszerűbbé vált a különböző hardveres biztonsági problémák felfedezése
  • Weboldalak mint alkalmazások: a Web (Epiphany) alkalmazásban megnyitott weboldalakat egy kattintással telepíthetjük, ezáltal nem csak böngészőből, hanem közvetlenül magából a GNOME alkalmazáslistából is elérhetővé válnak.

Bejelentés és a változások teljes listája: https://release.gnome.org/43/

25 éves lett a Gnome!

születésnap illusztráció
25 éve annak, hogy a Gnome projekt életre kelt. Miguel de Icaza és Federico Mena Quintero indította útjára, hogy egy szabad, könnyen használható, GTK eszközkészletű asztali környezetet és hozzá tartozó alkalmazásokat hozzanak létre az akkor még nem szabad Qt-t használó KDE ellenében.

Viszlát Clutter!

Gnome logó

A GNOME csapat bejelentette, hogy a 2016 óta csak az éppen szükséges karbantartást kapó Clutter archiválásra kerül és a GNOME 42-től kezdve már nem lesz része a GNOME SDK-nak.

Ez természetesen érinti a Cluttert használó különböző alkalmazásokat és könyvtárakat is, külön megemlítendőek a Cogl, a Clutter-GTK és a Clutter-GStreamer komponensek.

Boldog születésnapot! – 24 éves lett a Gnome

születésnap illusztráció
24 éve annak, hogy a Gnome projekt életre kelt. Miguel de Icaza és Federico Mena Quintero indította útjára, hogy egy szabad, könnyen használható, GTK eszközkészletű asztali környezetet és hozzá tartozó alkalmazásokat hozzanak létre az akkor még nem szabad Qt-t használó KDE ellenében.

Ubuntu 20.10 – Goromba Gorilla

Gorilla illusztráció
Hamarosan itt az Ubuntu 20.10 végleges kiadása, ezért úgy gondoltam, kipróbálom, mit tud a legfrissebb Ubuntu + Gnome páros.

Az Ubuntu 20.10 kódneve Groovy Gorilla. A groovy magyarul izgalmas vagy nagyon divatos. Izgalmas Gorilla. Hmm…, remélem, inkább divatos lesz, mert akkor pár sorral és néhány szép képernyőképpel elintézhetem a cikket. Ha viszont izgalmas, akkor egy hosszabb túra következik.

Boldog születésnapot! – 22 éves lett a Gnome

születésnap illusztráció
22 éve annak, hogy a Gnome projekt életre kelt. Miguel de Icaza és Federico Mena Quintero indította útjára, hogy egy szabad, könnyen használható, GTK eszközkészletű asztali környezetet és hozzá tartozó alkalmazásokat hozzanak létre az akkor még nem szabad Qt-t használó KDE ellenében.

Ubuntu 18.10 - Kozmikus Kalandok

Ubuntu Cosmic Cuttlefish
Ha a címre ránézve arra gondoltál, hogy időutazás áldozata lettél (vagy én), akkor megnyugtatlak, hogy szó sincs erről. A cikk írásának időpontjában jár le az Ubuntu 18.10 támogatása, ezért úgy gondoltam, hogy az utolsó pillanatban még kipróbálom, mire is képes az Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, azaz Kozmikus Tintahal.