Ubuntu 20.10 – Goromba Gorilla

Gorilla illusztráció
Hamarosan itt az Ubuntu 20.10 végleges kiadása, ezért úgy gondoltam, kipróbálom, mit tud a legfrissebb Ubuntu + Gnome páros.

Az Ubuntu 20.10 kódneve Groovy Gorilla. A groovy magyarul izgalmas vagy nagyon divatos. Izgalmas Gorilla. Hmm…, remélem, inkább divatos lesz, mert akkor pár sorral és néhány szép képernyőképpel elintézhetem a cikket. Ha viszont izgalmas, akkor egy hosszabb túra következik.

Telepítés

Jó jel. Semmi izgalmas nem történt. Azonnal felismerte a telepítő az NVME SSD-t és némi gondolkodás után fel is ajánlotta, hogy előkészít mindent, nekem csak a Tovább gombra kell kattintanom. Szeretem, ha a rendszer a helyettem dolgozik, elfogadtam.
Ubuntu 20.10 livecd asztal

Belakás

Bejelentkezés után, miután az első indításkori varázslót végigkattingattam, az első utam a monitor beállításához vezetett, mert ez alkalommal nem jött össze a sorrend megfelelő detektálása.

Pedig az utóbbi időben azért egész jól sikerült majd' mindegyik Ubuntunak megfelelő sorrendben detektálni a kijelzőket. Ez nem véletlen, a kijelzők elrendezése direkt a VGA - HDMI - DVI detektálás sorrendet követi. Viszont most valami módosult, mert látszólag DVI - VGA - HDMI a sorrend, pluszban a felbontások is messze voltak a natívtól. Nem szabadna, hogy különösebb gondot jelentsen egy ilyen beállítás. Normál esetben nem is jelent, még Gentoo alatt is össze lehet huzigálni. De nem itt!
Képernyőbeállítások - Hardverkorlátozások

Ha összehúzom a monitorokat, majd felbontást változtatok, akkor „A módosítások nem alkalmazhatóak – Ez hardveres korlátozások miatt is lehet” semmitmondó hibaüzenetet kapom. Ugyanez a hibaüzenet jön, ha a méretezést akarom átállítani 100%-ról. Hardveres korlátozások, aha. Nem bugos Gnome-ok, még véletlenül sem. Hardveres korlátozások, persze. A felbontás + frissítési frekvencia beállítás először, majd utána a sorrend beállítása sem hozott eredményt.

Végül úgy gondoltam, cselt alkalmazok: kikapcsolom a két oldalsó monitort (mármint szoftveresen), beállítom a középsőt, majd visszakapcsolom és beállítom a bal, végül a jobb oldalit.

A középső beállítása után a bal oldali nem kapcsolt be. Sem a jobb oldali. Pontosabban, megnyomtam a gombot, egy pillanatra volt is jel a monitoron, majd ki is kapcsolódott. Pedig közben a Gnome meg is kérdezte, hogy megtartom-e a beállításokat. Mondom meg. De nem érdekelte. Egy kijelentkezés → bejelentkezés ciklus után a bal oldalit be tudtam kapcsolni. A jobb oldalira viszont képtelen voltam.

Végül indítottam egy Gnome + Wayland duót. Hihetetlen, de sikerült elérni, hogy ami eddig működött, az végre jó legyen, szóval elindult a jobb oldali monitor is. A beállítás megmaradt X-en is, szóval…, na mindegy.

Mi ez az istentelen hulladék itt, kérem szépen? Most akkor visszafele fejlődünk, komolyan?

Csak nem hagyott ez a probléma nyugodni, hiába – mondjuk úgy – sikerült megoldani. Szóval, mint azt empirikus úton sikerült kiderítenem, a hardveres korlátozás üzenet nem arról szól, hogy rossz felbontást vagy frissítési gyakoriságot állítottam be, hanem azt, hogy a képernyők nem érnek össze vagy átfedik egymást…
Névjegy

A következő érdekességet a Beállítások → Megjelenés pontban található Indítópanel/Megjelenítés menüpont szolgáltatja. Ha azt mondom, tegye az 1. számú kijelzőre az indítópanelt, akkor a 3-asra teszi. Ha a 3-asra kérem, akkor pedig az 1.-re. Ez (legalább) a fejlesztői frissítések (proposed) bekapcsolása után helyrejött. :) Vagy csak X-en jó, nem tudom már.

A következő felhasználóelhárító felület az Online Fiókok pontban van. A Nextcloud integrációt próbáltam ki. Az NC-ről tudni kell, hogy vagy OAuth2 vagy Eszköz jelszó használatával lehet bejelentkezni, ha nem böngészőből vagy. Az Online Fiókok nem OAuth2 kompatibilis, így eszközjelszó kell neki. Erre viszont semmilyen módon nem hívja fel a figyelmed. Végül sikerült az integráció és működik is, de mennyivel szebb gesztus lett volna ha szól, hogy mi kell neki, nem?

Hogy valami pozitívat is mondjak, az integráció után a Nautilus elérte WebDavon keresztül a fájlokat.

Ja igen, és szép a gorillás háttérkép. Viszont ami nem csak szép, hanem hasznos is, az a Beállítások → Névjegy. Itt nagyon egyszerűen és jól áttekinthetően lehet látni a legfontosabb OS és hardver adatokat.

Ami érdekes, hogy a 20.10-nél elég gyakran elhagyja az egér a kattintást (20.04 nem csinálta). Kattintok, és nem történik semmi. Szerencsére vannak ezt „megmagyarázó”, roppant vicces hibaüzenetek:

okt 11 22:50:43 Narada-Groovy gnome-shell[1977]: libinput error: event3 - USB Optical Mouse: client bug: event processing lagging behind by 16ms, your system is too slow
okt 11 23:38:21 Narada-Groovy /usr/libexec/gdm-x-session[22097]: (EE) event3 - USB Optical Mouse: client bug: event processing lagging behind by 29ms, your system is too slow
okt 11 23:50:16 Narada-Groovy /usr/libexec/gdm-x-session[22097]: (EE) event3 - USB Optical Mouse: client bug: event processing lagging behind by 23ms, your system is too slow
okt 11 23:50:37 Narada-Groovy /usr/libexec/gdm-x-session[22097]: (EE) event3 - USB Optical Mouse: client bug: event processing lagging behind by 11ms, your system is too slow
okt 11 23:54:08 Narada-Groovy /usr/libexec/gdm-x-session[22097]: (EE) event3 - USB Optical Mouse: client bug: event processing lagging behind by 11ms, your system is too slow

Néha pedig túl gyorsan gépelek:

Oct 12 11:29:04 Narada-Groovy gnome-shell[8864]: libinput error: event2 - DELL DELL USB Keyboard: client bug: event processing lagging behind by 33ms, your system is too slow

Öröm az ürömben, hogy az ilyen jellegű hibaüzenetekről volt már szó nálunk: Megjelent a Libinput 1.16 - Szól, ha lag van

Más kérdés persze, hogy nem veszem be. Nulla vagy nulla közeli terhelésnél a rendszer túl lassú? Ne vicceljünk, kérem. A Gnome tényleg lassú, ezt aláírom.

Ha már rendszerközeli dolgok, akkor épp most csodálkoztam rá, hogy milyen elképesztően tág hőmérséklet tartományban képes az új NVME SSD-m működni a sensors szerint:

nvme-pci-0200
Adapter: PCI adapter
Composite: +34.9°C (low = -273.1°C, high = +84.8°C)
                 (crit = +84.8°C)
 
Sensor 1: +34.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)
Sensor 2: +35.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)

Oké, persze, tudom hogy bug, de ez a viccesebb fajta. :)

Fentebb említettem a Waylandet. Sajnos itt sem fenékig tejfel az élet, mert elég sok alapvető dologgal meggyűlt a bajom. Ilyen, hogy a ctrl+d csak akkor működik a Gnome Terminálban, ha épp kedve szottyan, amúgy pedig csak csengőzik. A Guake képtelen az F12-re figyelni (másra se), így használhatatlan. Néhol az ablakok megnyitás után teljesen szokatlan alakot és méretet vesznek fel.

Azt gondolná az ember fia, hogy X11 és Wayland alatt azért nagyjából ugyanazok a bugok és ugyanúgy jönnek elő, hiszen mégiscsak ugyanarról a Gnome-ról van szó. Ez a feltételezés természetesen nem állja meg a helyét. Példának okáért ott a Ghostwriter vagy a Terminator, amelyeknek van ablakfejlécük Wayland alatt. Mindkettőnek. Viszont X alatt egyiknek nincs! Ez inkább a Terminatornál kellemetlenebb, mert ha át akarod helyezni vagy méretezni, akkor ki kell belőle lépni, míg a Ghostwriter legalább két F11 után kap egy kis fejlécet… Nyilván, az alt+kattintás+mozgatás nem megy.

Eszem elhagyom.
Ubuntu 20.10 - Gorilla háttérkép
Valamilyen ismeretlen okból kifolyólag a bal oldali indítóba csak protekciós alkalmazások kerülhetnek be. Olyan apróságoknak, mint a Firefox Nightly, nem terem babér.

Szubjektív érzésre pedig a rendszer egyáltalán nem gördül. Valahogy lassúcskák az animációk – mindegy, hogy X11 vagy Wayland – az ablakok vonszolása is igen fárasztó. Pedig a 3D gyorsítás be van kapcsolva és működik is.

Ami igazán kiábrándító az a videólejátszás. A H264-es kódolású anyagokkal még nincs semmi baj, viszont mikor képbe jön a H265 és a HDR, ott MPV-vel fagyás van (GPU Hang), és újraindul az X11/Wayland. Ami azért érdekes, mert a 20.04-ben ilyen probléma nem volt. Persze a VLC és a Totem viszi ezt is, de ott a színek mattulnak el.

Picit meg is vagyok most illetődve, mert legutóbb ilyen jellegű GPU fagyást vadonatúj Mesa + 5.9-rc (valamelyik) kernelnél tapasztaltam. De az is csak SuperTuxKartnál jött elő és Gentoo-n. A hiba okára nem jöttem rá, de úgy voltam vele, hogy biztos én rontottam el valamit. Kezdem azt érezni, hogy valami sötét közeledik…

Mindenesetre megpróbálom az UEFI-ben valami elfogadható értékre fixálni a lefoglalt videó memóriát. Jelenleg dinamikusra van állítva, ritkán van vele gond. De lehet emiatt prüszköl a Mesa / DRM.

Igen, tudom, megoldás lenne, hogy vegyek (végre) valami rendes VGA-t a gépbe és ne az Intel integrált grafikus lassítót használjam. Viszont ha eddig jól működött, akkor nincs rá racionális ok, hogy most ne tegye.

Ami viszont nem sötét, az maga a kereső. Gyors és pontos, sok helyen keres. Pont olyan, amilyennek lennie kell.
Megtalálja a GIMP-et a kereső.

Vagyis majdnem. Név alapján megtalálja a programot, de nem tud mindig elvezetni a Szoftverek alkalmazáson belül a telepítéséhez. Példának okáért a GIMP-hez nem sikerült eljutni, miközben az Inkscape-hez igen. Fura.
Rossz helyre irányít át a kereső

A Wi-Fi Hotspot beállítása is gyors és egyértelmű. Cserébe a jelszón és a Hotspot nevén kívül semmi sem állítható be. Ami azért érdekes, mert a Network Manager ennél sokkal többet tud, hogy mást ne mondjak, megadható, hogy melyik WPA titkosítás legyen használva. De a lényeg, hogy működik.

A Gnome-tól távolabbi alkalmazásokkal nincs baj. Ami eddig működött, az most is jó. Ilyen területen nincs okom a panaszra.

Viszont a megbízhatósággal akadnak problémák. Amikor a monitorok néhány perc után elmennek aludni, előfordul, hogy összeomlik a Wayland. Teljesen.
Kiterjesztések
Most egy projekt keretében az asztali gépről osztom a netet a céges cuccoknak, hogy jobb rálátásom legyen az adatforgalomra. Hétfő reggeli online meeting, Nara monitorai elmennének aludni, majd puff, Wayland crash. Elég para volt, hogy kiesek a megbeszélésből. Váratlan pozitív meglepetés viszont, hogy a Hotspot maradt. Nem nagyon érdekelte a Wayland lelkiállapota a Network Managert. Ez egy szép nagy piros pont. Persze az összeomlásnál minden nem mentett munkám elveszett, de ez alkalommal semmi tragikus nem történt, 4 sornyi gedit jegyzetet szerzett meg az IT ördöge.

Az összes ilyen dolog egyre jobban erodálja a működésbiztonságba vetett bizalmat. Az elmúlt években meg sem fordult a fejemben, hogy ukk-mukk-fukk összeomolhat itthon bármi is. A stabilitáshoz nagyon könnyű hozzászokni, sőt mi több, olykor teljesen felelőtlen dolgokat is képes az ember nagy jómódjában elkövetni. Olyanokat, mint egy hétig mentetlen Pluma füleken tartani „jó lesz az még” jegyzeteket úgy, hogy teljes lelki nyugalommal altatom el a gépet esténként. Pedig egy ctrl+s nem nagy szám. De mégis. miért voltam ilyen nyugodt? Mert biztos voltam benne, hogy reggel felébred a gép. Hogy minden rendben megy majd, mert eddig minden rendben ment (persze, áramkimaradás, satöbbi, de a lényeg gondolom érthető).

Most viszont Windows módba kapcsoltam, akár mondatonként történik egy kényszeres mentés. Ami persze jó az adatbiztonságnak, de a lelkemnek annyira nem.

Kiegészítők

Lehet csak én vagyok ódivatú vagy furán gondolkodó, de annyira idegen számomra az, hogy az asztali környezethez kiegészítőket a böngészőn keresztül telepítsek (néhány telepíthető csomagkezelőből is, de sajnos az sem garancia a működőképességre). Felmegyek az extensions.gnome.org-ra és ott vadászok – remélhetőleg működőképes – bővítményeket. Ami vicces, hogy az Epiphany (aka Gnome Web vagy csak Web) nem képes innen bővítményeket telepíteni. Csak Firefox használható, mert a Chromium snapként jön, ott meg ugye korlátozások vannak.

Sajnos a kiegészítők minősége igen szerteágazó. A szintaxis hibásokon keresztül, a hiányzó JavaScript bővítményre panaszkodókon át az egyszerűen nem működőkig elég sok bugos kiegészítő van. Persze akad, ami megy, de ciki, na.

Nem tudom említettem-e már valahol, de a Synaptic képes a snap csomagok kezelésére is. Azt hiszem már a 20.04-ben is képes volt rá, de ebből a cikkből mint egy falat kenyér, úgy hiányzik egy kis jó hír.

Összefoglalás

Hogy kinek ajánlom az Ubuntu 20.10-et? Leginkább mazochistáknak és fakíroknak, akik szeretik a fájdalmat.

Sajnos Gnome szinten sikerült egy nagyot visszalépni használhatóságban. Ha létezik még az a cél, hogy minél több felhasználót csábítsunk át Linuxra, akkor az immár még halványabban pislákol. Sajnálom.

Ami ebben a legszomorúbb, hogy – a szubjektív sebességen kívül – minden, amit írtam objektív tény. Nem arról szólt a fáma, hogy nem tetszik a duncsó fejléc vagy a normál működési logikával nem értek egyet. Odáig el se jutottunk.

Akármennyire is utálok szabad szoftverről rosszat írni, ez a rendszer a jelenlegi állapotában (a cikk írásának és az OS telepítésének időpontjában a kiadásig már csak 10-11 nap van hátra) nyugodt szívvel nem ajánlható. Nem hiszem, hogy kevesebb mint két hét alatt alapvető problémák fognak megoldódni.

De remélem, hogy tévedek.