Viszlát Clutter!

Gnome logó

A GNOME csapat bejelentette, hogy a 2016 óta csak az éppen szükséges karbantartást kapó Clutter archiválásra kerül és a GNOME 42-től kezdve már nem lesz része a GNOME SDK-nak.

Ez természetesen érinti a Cluttert használó különböző alkalmazásokat és könyvtárakat is, külön megemlítendőek a Cogl, a Clutter-GTK és a Clutter-GStreamer komponensek.

Mikor?
A márciusban megjelenő GNOME 42-vel párhuzamosan kerül archiválásra. Az archívumot itt találod: https://gitlab.gnome.org/Archive/

Hogyan tovább?
Végfelhasználóként ez téged 99%-os valószínűséggel nem érint.

Ha GNOME Shell kiegészítő fejlesztő vagy, akkor aggodalomra semmi ok, mert mint azt talán tudod, a GNOME Shell már évek óta tartalmaz egy belső Cogl/Clutter másolatot.

Ha Clutter, Clutter-GTK vagy Clutter-GStreamer komponenseket használó GTK3-as alkalmazás karbantartója vagy, akkor erősen ajánlott a libadwaita, GTK4 és GStreamer komponensekre való átállás.

Köszönjük!
A Clutter 2005 óta van köztünk, azaz már 17. évét tölti. A 2005-ös év arról híres, hogy ekkor jelent meg az Ubuntu 5.04 (Hoary Hedgehog) és 5.10 (Breezy Badger) is, amik természetesen még GNOME 2-vel jöttek. A Clutter olyan „vadnyugati” időszakban jelent meg, amikor még szinte az összes videokártya illesztőprogram zárt volt, már ha egyáltalán volt bármilyen, ugyanis a Linux támogatás egyáltalán nem volt prioritás. Az integrált VGA-k ezen felül pedig még harmatgyengék is voltak.

Ebbe a környezetbe érkezett a Clutter, ami egy GObject alapú grafikus könyvtár, melynek elsődleges feladata a hardveresen gyorsított grafikus felületek létrehozásának a támogatása.

A Clutter nem tűnik el nyomtalanul, hiszen fejlesztései tovább élnek GTK, libadwaita, GNOME Shell és egyéb Mutter alapú projektek kódjában.

A hivatalos bejelentés itt olvasható: https://blogs.gnome.org/clutter/2022/02/16/retiring-clutter/