Megjelent a Linux 5.0-rc1

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.0 első kiadásra jelölt változatát.

„Ez az ünnepek miatt egy igazán szokatlan beolvasztási ablak volt, így nem is fogok a későn érkező beolvasztási kérelmek miatt panaszkodni, a többség, úgy gondolom, amúgy is időben küldte. Sokan már korábban is, így remélem mindenkinek nyugodt volt az ünnepe. Még egyszer, mindenkinek köszönöm.

A számozás változása nem jelez semmi különlegeset. Ha a hivatalos okra vagy kíváncsi, akkor az az, hogy már nem tudok az ujjaimon és lábujjaimon tovább számolni, így lett a 4.21-ből 5.0. Ezúttal nincs git objektum számmisztika sem (körülbelül 6,5 millió objektumnál tartunk a git repóban), illetve nincs olyan új funkció sem, ami indokolná a számozás változását. Persze az egyéni érdeklődéstől függően lehet, hogy vannak olyanok, akiknek egy adott funkció megérkezése már indokolhatja a fő verziószám emelését.

Gondold végig és találd meg a saját érvedet az 5.0-hoz.

Mert mint mindig, most is sok minden változott. Nem csak azért, mert kifejezetten hosszú volt a beolvasztási ablak, mert igazából a kisebb ablakaink sem sokkal rövidebbek. Ez egy nagyon tiszta és átlagos beolvasztási időszak volt, alig kevesebb, mint 11 ezer committal (vagy kb. 11,5 ezer commit, ha a beolvasztásokat is számolod).

A statisztika teljesen megszokottnak néz ki. A változások 50%-a illesztőprogram, 20%-a architektúra frissítés, 10% eszközkészlet és a maradék 20% minden egyéb (dokumentáció, hálózat, fájlrendszerek, fejléc fájlok, fő kernel kód). Semmi szokatlan nincs, ugyanakkor látni szeretném, ahogy az ősi illesztőprogramok távoznak az örök vadászmezőkre (khmm, isdn, khmm).

Mint mindig, most is túl nagy a naplókivonat, hogy csatoljam, így csak egy összegzést találsz a beolvasztásokról.

Menj és teszteld! Nyomkodd meg egy kicsit. Légy te az első a környéken, aki a kiadás előtti, 5.0-ás kernelt futtatja.”

Linus