A Mate valóban Gnome2 alternatíva?

MATE névjegy
…vagy csak azt mondják, mert valaki hallott valakiről, aki látott már valakit, aki Mate-et használt? Folytatódhatna akár így is kérdésem, amire most a választ keresem.

A Gnome2 első verziója 2002-ben jelent meg. Célja volt egy modern, gyors, átlátható és egyszerű asztali környezet létrehozása.

Gnome3 – A katasztrófa

2011-ben a Gnome fejlesztése olyan irányt vett, mellyel nagyon sokan nem értettünk egyet. Az eddig megszokott, kellőképpen, de nem túlzottan okos és kézreálló környezetet teljesen tönkretéve, sikerült elindulni egy nagyon rossz irányba. Butítsuk le az összes alkalmazást, rúgjuk fel az összes eddigi, jól működő asztali környezet koncepciót és csináljunk egy használhatónak igen nehezen nevezhető hulladékot.

Itt nem egyszerűen tetszik, nem tetszik dologról van szó, hanem arról, hogy teljesen szétvertek egy jól működő rendszert és a kapcsolódó programok tudását a bányász béka feneke alá csökkentették fél méterrel. A sok példa közül az egyik leglátványosabb a GEdit új koncepciója, illetve a Lemezkezelő (gnome-disks) hanyatlása.

Ebből én nem kérek. De annyira másból sem. A KDE túl sok, az XFCE túl kevés, a Gnome3 kretén, a Cinnamontól a hideg ráz, a Unity pedig… fura keveréke a Gnome3 borzalomnak és a használhatóságnak. Ez van a legközelebb a normálishoz. Az LxQt még igen intenzív fejlesztés alatt van, korai lenne bármilyen dolgot feltételezni. Az OpenBox szintjére (és alá) pedig nem szeretnék süllyedni.

Mate

Mások is így érezhettek, ezért készült egy Gnome2 fork. Azt ígéri, hogy ugyanazt az élményt adja, csak „haladva korral” igyekeznek a rendszerkomponenseket GTK3-ra portolni.

A fork és a kompatibilitás egy igen kellemetlen és idegesítő velejárója az alkalmazások átnevezése. GEdit → Pluma, gnome-screenshot → mate-screenshot, Eye of Gnome → Eye of Mate vagy épp Evince → Atril. Persze botorság lenne azt gondolni, hogy egy fork és minden marad a régiben. Pedig milyen szép is lenne, ha a Rhythmbox megmaradna a 2.93-as verziónál. :) De nem, sajnos bizonyos alkalmazások változását még így sem tudjuk megúszni.

Váltani kell

Azért tudtam ilyen sokáig húzni a dolgokat, mert a Gentoo portage fából nem vették ki a Gnome2-t, így csak annyi dolgom volt, hogy maszkoltam a hármas verziót. Így, hogy választhatok, már nem is olyan idegesítő a Unity. Emlékszem, mikor évekkel ezelőtt Ubuntura váltottam Ablakokról, onnantól kezdve sokkal kevésbé idegesítettek a baromságai. Gondolom azért, mert otthon nem kellett elviselnem őket. :) Szóval lassan egy hónapja panaszkodik a portage, hogy a Gnome2 és az összes kapcsolódó alkalmazása kikerül a fából, pontosan elég időt hagytak a váltásra, tessék végre dönteni.

A nehezebbik út, ha összegyűjtöm az összes Gnome2-höz köthető ebuildet és forrást, azokat felpakolom mondjuk BitBucketre és boldogan használom. Vagy nem, mert:

  • Elfelejtek valamit feltenni és nem települ, ha kellene.
  • Egymást kizáró függőségek alakulnak ki.
  • A mindennap használt programjaim elkezdenek törni.

A notifyOSD már így is kritikán alulin néz ki, a GTK3-ra építő programok miatt pedig téma buherálásra van szükség, én pedig nagyon utálom a taknyolásokat, főleg rendszer szinten.

A másik lehetőség, hogy alternatívát keresek. A megfelelési feltételek listája valahogy így nézne ki:

  • Gnome2 legyen

Így hát evidens, hogy a hivatalos forkot próbálom ki először. Mivel valamire mindenképp váltani kell, ha el kell távolítani egy meglévő Gnome2 libet… hát akkor el kell. Majd visszaimádkozom valahogy. :)

Telepíteni csak pontosan, szépen, ahogy az emerge fut a gépen

Igyekeztem a meglévő rendszeremet nem felrúgva, lépésről-lépésre feléleszteni a Mate-et. Először is a rendszer egészéhez képest a lehető legjelentéktelenebb programokkal kezdtem, majd ha azok megfeleltek az elvárásoknak, folytattam tovább.

Gnome-terminal ⇒ Mate-terminal

terminál

Nautilus ⇒ Caja

fájlkezelő

File roller ⇒ Engrampa

archívum kezelő

Evince ⇒ Atril

PDF olvasó

GEdit ⇒ Pluma

Első apróság, hogy a GEditben megszokott extra beépülők (gedit-plugins) nincsenek bent a Plumában (pluma-plugins). Szerencsére megvannak, csak (nekem) még nincsenek a tárolóban, így kézzel kell telepíteni őket a https://github.com/cygwinports/pluma-plugins oldalról.
szövegszerkesztő

A sort tovább folytatva:

  • nautilus-dropbox ⇒ caja-dropbox
  • gnome-extra/sensors-applet ⇒ mate-extra/mate-sensors-applet
  • gnome-screenshot ⇒ mate-screenshot
  • metacity ⇒ marco
  • gnome-panel ⇒ mate-panel
  • gnome-utils ⇒ mate-utils

A képekből is látszik, hogy a programok úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. Ez nem is csoda, mert mondhatni ikrek. Ahol a Gnome2 fejlesztése leállt, ott kezdődött a Mate élete (tudjátok: minden vég valaminek a kezdete). Csak, hogy bemutassam, mennyire hasonlóak itt egy rejtvény: szerinted melyik kép melyik asztali környezetet mutatja? :)

Gnome2 asztal

MATE asztal

Jelenleg úgy érzem, hogy a Mate nem rosszabb, mint a Gnome2, de egy fokkal sem jobb tőle. Bizonyos esetekben a fókuszvesztésre vagy kapásra történő ablak áthelyezés továbbra is borzolja az idegeimet. Azon kívül nincs vele több bajom mint az ikertesójával. Persze amíg lehet, megtartom fallbacknek a Gnome2-t. Szépen eléldegélnek egymás mellett, de ha majd eljön az a pillanat, mikor minden törik, ha nem frissülhet, akkor egy virtuális könnycsepp elmorzsolása után elengedem a kezét.

Szóval a Mate alternatívája a Gnome2-nek? Ha hajlandó vagy megszokni az átnevezéseket vagy szeretett programod Gnome3-as verzióját el tudod fogadni, akkor határozottan igen. Amennyiben nem akarják majd a fejlesztők úja feltalálni a kereket és csak bugfixeket, esetleg apróbb, használhatóságot javító fejlesztéseket raknak bele, akkor rendben lesz, hosszabb távon is.

Megoldás: Fent Gnome2, lent Mate.