Xubuntu Core 16.04

Xubuntu logó
Egy korábbi cikkemben már írtam a Xubuntu Core első kiadásáról, a 15.04-ről. Akkor összességében pozitív tapasztalataim voltak vele. Mivel a Xubuntu 16.04 telepítése és SSD-re költöztetése csupán egy szubjektívennyi tartalmat jelentett, úgy gondoltam, újra szemügyre veszem a Xubuntu Core-t. Ezúttal a Xenial Xerus került terítékre.

A Xubuntu Core beszerzése

Az ajánlott módszer az Ubuntu minimal ISO beszerzése innen. Arról a Xubuntu minimal installation telepítése a telepítendő szoftvereknél, vagy minimal Ubuntu telepítését követően a xubuntu-core kezdetű csomagok telepítése, vagyis a sudo apt-get install xubuntu-core^ parancs kiadása.

Amennyiben nem szeretnéd a mini.iso-t használni, nem áll rendelkezésedre internetkapcsolat a telepítés alatt vagy csak lusta vagy, mint én, használhatod a közösségi, nem hivatalos Xubuntu Core ISO-kat, amelyeket itt találsz.

A mini.iso 56 MB, míg a Xubuntu Core közösségi ISO nagyjából akkor, mint a 15.04-nél volt, 582 MB. Ami elsőre soknak tűnhet, ám az Ubuntu 16.04 ISO-ja 1,4 GB-ot tesz ki. Hol vannak már azok az idők, amikor a telepítők még elfértek egy CD-n. Bár, manapság pendrive-val szoktam telepíteni, így igazából nem érint a „bug”.

A Xubuntu Core telepítése

Minimal ISO-val

Ha a minimal ISO-t választod, kövesd a telepítő lépéseit a szoftverválasztásig, majd szóköz billentyűvel jelöld meg a Xubuntu minimal installation opciót. A kívánt összetevők kiválasztása után folytasd a telepítést a szokásos módon, a telepítőt követve.
Xubuntu Core minimal.iso telepítés

Közösségi ISO-val

Ha a közösségi ISO-t választod, gyakorlatilag egy szokásos *ubuntu telepítőt fogsz látni. Minden további kommentár nélkül álljanak itt a telepítés lépéseinek képei:

Xubuntu Core 16.04 telepítő boot menü

telepítő ablak

előkészítés

telepítés típusának kiválasztása

particionálási eredmények lemezre írása

földrajzi hely megadása

billentyűzetkiosztás kiválasztása

felhasználó létrehozása

telepítés

telepítés vége

A telepítés teljesen eseménytelen volt. 13 perc alatt sikerült a végére érni virtuális gépen, viszonylag lassú internettel. Egyedül a telepítés utáni újraindítással akadt probléma, ugyanis a gép leállás közben megállt. A manuális újraindítás után pedig az alábbi kép fogadott:
VirtualBox X hiba

Nem mondhatnám, hogy túlzottan meglepődtem, ugyanis erről a problémáról kisokosunk is született. Amennyiben egy további újraindítás sem oldja meg a dolgot, a fenti kisokos segítségével sikerülhet kiküszöbölni.

Ismerkedés és vélemény

Miután sikeresen eljutottam a bejelentkező képernyőig, a szokásos Xfce felület fogadott.

bejelentkező képernyő

asztal

kernel verzió

A rendszer kimondottan gyors, ami nem csoda, tekintve, hogy a Xubuntu alapvetően is viszonylag kis rendszerigényű. A Xubuntu Core pedig a Xubuntu tovább faragott, fapados változata.

A rendszer telepítése után csupán az alábbi szoftverek állnak rendelkezésre:

 • alap Xfce
 • Thunar 1.6.10
 • xfce4-terminal 0.6.3
 • xfce4-screenshooter 1.8.2

És nagyjából ennyi.

Ekkor a rendszer mindössze 2,2 GB-ot foglal el és kevesebb, mint 200 MB memóriára van szüksége. A szokásos programok feltelepítése után ez drasztikusan meg fog változni.

Az alábbi programokat telepítettem fel:

 • Firefox és Thunderbird
 • Synaptic
 • VLC és Clementine
 • GIMP és Eye Of Mate
 • gParted
 • LibreOffice és Pluma
 • Nemo
 • 7z
 • ntp
 • hunspell
 • xubuntu-restricted-*

Ezeknek további 1251 MB lemezterületre volt szükségük. Mire a módosításokat elvégeztem, a rendszer 3,8 GB tárhelyet használt, a memóriafoglalása pedig alapjáraton is 290 MB-ra nőtt.

Az általánosan használt csomagok telepítésénél és a panelek hozzáadásán kívül további módosításokat nem végeztem. A Xubuntu Core Vivid esetén is nagyjából egy hétig tartott, amíg, használat közben felfedezve a hiányosságokat, mindent beállítottam a szájízemnek megfelelően. Ám ez csak egy teszt gép VirtualBoxban, nem éles rendszer, mint anno a Vivid volt, ezért a kelleténél többet nem kívántam vele foglalkozni. És ehhez nagy mértékben hozzájárult a csomagok lassú telepítése, valamint az, hogy az éles Xenialom már teljesen személyre szabott. Nem éreztem késztetést két ugyanolyan rendszer létrehozására.

Egy némileg bosszantó apróságot fedeztem fel. Mégpedig azt, hogy nem sikerült működésre bírnom a numerikus billentyűzetet. Egyébként a rendszer gördülékeny és stabil. Egyetlen egy rendszerprogamhiba ablakba se botlottam bele a tesztelés alatt, ami nagy szó.

Összességében a korábbi véleményem változatlan. A Xubuntu Core tökéletes rendszer lehet azok számára, akik korlátozottan szeretnek turkálni bennem, valamint azoknak, akik egy kevés erőforrást igénylő, ám mégis jól használható disztribúciót szeretnének.

Gyakran az az érv a Xubuntu és az Xfce ellen, hogy roppant puritán, sőt, ronda, vagy kissé finomabban fogalmazva letisztult. Nos, zárásul álljon itt az én Xfce-m képe. Nem vagyok biztos benne, hogy lerí róla az Xfce volta.
belakott asztal