Wubi

Figyelem, retro cikk! A Wubi támogatása az Ubuntu 13.04-gyel véget ért.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.

Kedves Olvasó!

Nem régen találtam egy apró blogbejegyzést valahol az internet rejtekeiben a Wubi (http://wubi-installer.org/) nevezetű nagyon hasznos programról. A neve (gondolom) a Windows és az Ubuntu keresztezéséből keletkezett, végül is jogosan.

Mi is ez a program?
A program arra a „szent” feladatra született, hogy a Windows felhasználókkal megismertesse a(z) X/K/Ed/Ubuntu Linuxokat, mindenféle telepítés, particionálgatás és egyéb „veszélyes” művelet nélkül. Kapsz egy jól működő operációs rendszert 1 db nagyobb méretű (1 GB minimum, ha jól emlékszem) állományban. Így ha megunnád a vendég rendszert vagy úgy döntesz, hogy ideje felrakni a Windows mellé/helyett, könnyű letakarítani.

Hogyan működik?

Nagyon egyszerűen. Letöltöd a fenti címről az alap, pár MB-os telepítőt. A telepítés indítása után az installer progi rákérdez pár dologra, pl. hova szeretnéd rakni, milyen Ubuntut szeretnél, illetve hogy mekkora helyet szánsz neki a merevlemezeden. Fontos itt megjegyezni, hogy a telepített Linux rendszer sebessége nagyban függ a merevlemez töredezettségétől, tehát az optimális sebességhez a telepítés előtt ajánlatos azt a partíciót, ahová telepítéskor a rendszer fájlrendszere (azaz 1 állomány) kerül, töredezettség-mentesíteni.

Miután minden információt megadtál a telepítőnek, letölti az ISO lemezképet az internetről, ami természetesen egy alternate CD, azaz sima karakteres felületen megy majd a telepítés, mondanom sem kell szerintem, hogy automatikusan. A telepítés letöltéssel, mindennel együtt körülbelül 1 órát vesz igénybe, bár ez gép és az internet sebességtől nagyban függ.

A telepítés végére egy teljesen életképes, de a rendes telepítésnél valamivel lassabb, Ubuntu rendszert kapsz, aminek a használata pofonegyszerű, úgy mint az eltávolítása. Ez nagyon jó lehetőség azoknak, akik még sose használtak éles gépen Linuxot.

De ez jó megoldás azért is, mert biztonságos, az eredetihez képest nem sokkal lassabb, és a merevlemezt sem kell miatta feldarabolni. Persze elsődleges rendszernek nem ajánlom a lemezképes Ubuntut, mert akkor már sokkal kényelmesebb/jobb felrakni a Windows mellé. Sokan próbálkoznak virtuális gépen való futtatással (VMware, VirtualBox, Qemu, Microsoft Virtual PC..stb), de ezzel az a baj, hogy sokkal lassabb a rendszer, és nem fedezzük fel az igazi erőt benne.

Update: A 8.04-es Hardy Heronba be lesz építve a Wubi.