Ubuntu 8.10 – Béta teszt

A terveknek megfelelően október 2-án megjelent az Ubuntu 8.10 első béta változata, így elérkezettnek látom az időt egy Béta tesztelésre.

Telepítés

Az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért én egy alternate, azaz szöveges módú telepítőt töltöttem le. Ez nem csak sokkal gyorsabban indul, de a telepítés is gyorsabb, mivel nem kell betölteni a Live rendszert.
A telepítés közben semmi különleges dolog nem történt, minden működött, egyedül annyit kérdezett pluszban a megszokottakhoz képest, hogy szeretnék-e titkosított privát könyvtárat létrehozni, illetve ha akarok, akkor adjak neki egy jelszót is.

Első indítás

Már indításkor észrevehető, hogy nem Hardy-val van dolgunk, mivel a boot sebessége jóval meggyőzőbb, bár még van hova fejlődni.
A GDM téma, mint megszokott, itt is teljesen új, és fenntartom azt az állításom, hogy kiadásról kiadásra szebb lesz. :)

A Gnome első indításakor megpusztult a Nautilus, illetve az energiakezelő komponens elég nehezen töltődött be. De elindult. :) Az indítás után szinte azonnal jelezte a frissítés kezelő, hogy pár programból újabb verzió érhető el. Ezek telepítése és egy újraindítás után a boot tovább gyorsult és a Gnome már nem pusztult meg. :)

USB, nyomtató etc.

Az általam kipróbált USB-s eszközök közül (telefon háttértároló módban, HP nyomtató, pendrive-ok) szépen szerepelt, tudta kezelni őket.

Gnome újdonságok

Csak kiragadok párat a Gnome újdonságai közül, amikről úgy gondolom, mindennapi használat elengedhetetlen kellékei:

Empathy

A Gnome-ban hivatalosan felváltotta a Pidgint az Empathy csevegő kliens. Sajnos, az új Ubuntuban egyelőre még a Pidgin van favorizálva, de szerencsére külső tárolókból telepíthető.

Az Empathy teljesen magyarul beszél, rugalmas és rengeteg csevegő hálózatot ismer, ráadásul támogatja a videó és hanghívásokat is. Ezen kívül áttekinthetőbb és modernebb érzést ad, mint a Pidgin, így bátran kijelenthetem, hogy méltó utód született.

Felbontás választó

A Gnome-ban megújult a felbontás választó alkalmazás is, amely immár okosabb lett, viszont még mindig nem jobb, mint a displayconfig-gtk, amit sajnos kivettek az alapértelmezetten települő programok közül és telepíteni sem lehet.

Deskbar

Joggal kérdezheti az ember, hogy mit lehet egy jól működő keresőn javítani, hiszen csak a keresés a funkciója, se több se kevesebb. A mai internet orientált világban, jó ha az asztali kereső már nem csak a gépen, hanem a neten is tud keresgélni, többek között igénybe tudja venni a Yahoo-t, a Google code search-öt, a Wikipedia-t stb.-t, sőt még egyszerű számológépként is funkcionál. Tiszta Google. :)

Nautilus füles fájlkezelés

Gondolom, szinte mindenki használta már a Firefox füleit, mellyel áttekinthetőbben és hatékonyabban lehet böngészni. Ezt a praktikusságot mostantól a Nautilus is tartalmazza, így még hatékonyabb lehet a munka.

Titkosítás

Az új Ubuntu egyik legnagyobb durranásának a titkosítható személyes könyvtárat tartják. Sajnos, ez a funkció a jelenlegi állapot szerint (2008. okt. 4.) nem használható (nekem legalábbis nem jó)

Egyéb problémák

Az új Ubuntu hajlamos időnként furán viselkedni, és a Nautilus sem teljesen stabil még, de ezeket betudhatjuk annak, hogy még fejlesztői változat. Éles használatra nem ajánlott, de már használható. :)