Ingyenessé vált az Ubuntu Pro

Ubuntu logó

Az Ubuntu mögött álló Canonical bejelentette, hogy magánszemélyek és mikrovállalkozások számára (5 gép erejéig) ingyenessé teszi az Ubuntu Pro előfizetést.

Ez azt jelenti, hogy míg egy hagyományos Ubuntu LTS verzió 5 évig van támogatva, addig egy Ubuntu Pro programba regisztrált rendszer akár 10 éven át is élvezheti a rendszeres frissítések előnyeit, mindezt ingyen.

Az Ubuntu Pro az Ubuntu Advantage utódja, így azok a jól megszokott szolgáltatások és eszközök továbbra is a rendelkezésedre állnak, mint a Kernel Livepatch, amely futás közben, a rendszer újraindítása nélkül képes a kernelben felfedezett hibák javítására. Természetesen a központi rendszerfelügyeletet lehetővé tevő Landscape is a csomag része. A kormányzati szektorban kritikus megfelelőségek támogatása érdekében a NIST tanúsított FIPS kriptográfiai modulok, a Common Criteria EAL2 megfelelőség vagy éppen a CIS és DISA-STIG biztonsági elvárások teljesítése is az Ubuntu Pro része.

Ami átlagfelhasználóként téged jobban érint az az, hogy az Ubuntu Pro hozzáférés keretében az Ubuntu fő (Main) tárolójában lévő több, mint 2300 csomag mellett immár a Multiverse tárolóban lévő több, mint 23 ezer csomagra is 10 éven át biztosítva van a közepes, a magas és a kritikus besorolású hibák javítása.

Mark Shuttleworth úgy fogalmaz:

„Már az első, 5 éves ingyenes biztonsági támogatással rendelkező Ubuntu LTS megjelenésekor is kéréseket kaptunk az üzleti partnereinktől, hogy az alaprendszeren túlmutató, a szabad szoftver ökoszisztéma egy nagyobb szeletét is támogassuk. Ezen kéréseknek egyéni megállapodások keretében tettünk eleget. Most izgatottan jelentjük be, hogy mindezen előnyöket bárki, a világ bármely pontján élvezheti, hála a magánszemélyek számára ingyenes Ubuntu Pro előfizetésnek.”

Fontos kiegészítés, hogy az Ubuntu Pro jelenleg publikus béta üzemmódban működik, így előfordulhatnak kisebb csuklások a rendszer működésében.

Az Ubuntu Pro programban csak a hosszan támogatott, azaz LTS Ubuntu verziók vehetnek részt. Ezen kívül a legrégebbi támogatott verzió az Ubuntu 16.04 LTS.

Az Ubuntu Pro részletei itt olvashatóak: https://ubuntu.com/pro