Nightingale zenelejátszó és böngésző

Nightingale
A Nightingale egy szabad forrású zenelejátszó, a szintén szabad szoftver, Songbird forkja. Ebből adódóan zenelejátszó és böngésző is egyben. Alapértelmezetten egyetlen bővítményt sem tartalmaz, ezért olyan szinten puritán, hogy az éppen játszott zeneszámot se követi a kijelölés… Ám, a Firefox alapnak köszönhetően számos kiegészítővel felruházható, ami nem csak a funkcionalitását, hanem a kinézetét is módosít(hat)ja.

Röviden a Songbirdről

A Mozilla 2006-ban elkezdett projektje, ami azt a célt tűzte ki, hogy az első webes zenelejátszó, és természetesen nyílt forráskódú, legyen. Az XULRunnert és a GStreamert használja. A Songbird elérhető Windows, Mac OS X, Android és iOS platformra. A Solaris és Linux támogatást kis idő után elvettették, emiatt jött létre a Songbird fork, a Nightingale, ami Linux, Windows és Macintosh operációs rendszeren fut és a mai napig él. A Songbird fejlesztését viszont 2013 júniusában leállították, ám a program elérhető és letölthető maradt.

A Nightingale-ről

A Nightingale, mint már említettem, egy szabad zenelejátszó program, ami a Songbird forrására épül. A fejlesztés azon Songbird felhasználókhoz kötődik, akik a 2010-es Linux támogatás elvetése ellenére továbbra is használni szerették volna a szoftvert. Ők forkolták a Mozilla projektjét.

A program megőrizte a „szülő” előnyeit: bővítményekkel könnyen testre szabható, multiplatform, összekapcsolható internetes zenei szolgáltatásokkal (pl. Last.fm), iTunes szinkronizációra, online rádió hallgatásra képes stb. És mivel a Songbird forkja, egy kis átalakítás után a kiegészítői használhatóak Nightingale alatt is.

Egy nagy tudású programról van szó, ám a képességek nem alapértelmezetten érkeznek. Ami szerintem jó dolog. Az elérhető kiegészítőkkel mindenki olyan tulajdonságokkal ruházza fel, amilyenre szüksége van, és nem lassítja olyan beépülőkkel, amire nincs. Ám ne várjunk csodát, az XULRunner miatt nem a gyors indulásáról híres a program. Ha hirtelen bele akarunk hallgatni egy zenébe, inkább használjuk a VLC-t. Ám ha egyszer elindult, stabilan működik. Olyan, mint a Firefox, csak éppen zenelejátszó. :) Az előnyök és a hátrányok hasonlóak.

Ha már a pluginoknál tartunk, ejtsünk pár szót a beágyazott böngészőről. Sokaknak furcsa lehet, hogy miért is van egy zenelejásztóban böngésző. A válasz egyszerű, Azért, mert ez volt a projekt célja: webes lejátszónak lenni. Valamint a címsort indokolttá teheti a webes zenei fiókokkal való szinkronizálás képessége, a zene/előadó/albuminformációk megjelenítése (pl. Wikipédiáról), az online rádiók hallgatása, a bővítmények egyszerűbb keresése és telepítése, mivel így magából a zenelejátszóból intézhető minden. A Firefox örökség miatt az internetre vonatkozó beállítási lehetőségek ismerősek lehetnek, ahogy az about:config megléte és a füles oldalkezelés is. Maga a zenelejátszó (zenelista) is egy fül a programban, ha mellette egyéb is (pl. plugin letöltés miatt) nyitva van.

Persze nyilván akadnak, akiknek nem tetszik az integráltság, de akkor ők nem ezt a programot fogják használni. Ezernyi zenelejátszó program van. És széles a skála. Valamelyik tényleg csak zenét tud lejátszani, valamelyikhez elérhető néhány kiegészítő, valamelyik pedig sok egyéb mellett pont tud zenét is lejátszani. Mindenki a saját igényeinek megfelelően választhat szoftvert.

Én személy szerint nagyon sokáig Rhythmboxot használtam. Alapvetően nem egy űrtechnika, ám különböző pluginokkal okosítható. Évekig tökéletesen meg is felelt, ám egy véletlen folytán ráakadtam a Nightingale-re, és úgy gondoltam, adok neki egy esélyt. Odáig még nem jutottam el, hogy a Rhythmbox helyett alternatívát keressek, de valahogy már kezdett nem elég lenni, amit tud. Talán ezért volt, hogy amikor szembe jött egy lehetséges utód kipróbálásra, éltem a lehetőséggel. Ha nem válik be, még mindig ott van „Doboz”, és letörlöm „Fülemülét”. Nem nagy érvágás. Ám ez nem következett be.

Összefoglaló, tapasztalat

Azt hinnénk, hogy csupán egy zenelejátszóra van szükségünk, ami biztosítja számunkra a háttérzenét a mindennapi teendőkhöz, ám ahogy egyre több funkcióval rendelkező programokkal találkozunk, felismerjük, hogy még mire van szükségünk. Legalábbis én. Nyilván vannak olyanok, akiknek a konzolos zenelejátszás is megfelelő, vannak, akiket kielégít a zene vizualizáció, a kategorizálhatóság, a mappakezelés az akármi. Ám én, ahogy böngésztem a Nightingale bővítményei között, úgy kezdtem érezni magam, mint akit eddig a saját szokásai szorítottak korlátok közé. Tudniillik hosszú évekig Rhythmboxot használtam, mindössze néhány kiegészítővel, és semmi mást. Ám így, hogy látok egy másik megközelítést, úgy érzem, igényem van dolgokra. Most, hogy tesztüzemben használom, látom, hogy milyen praktikusak is lehetnek a pluginok (pl. biztonsági mentés). Eddig inkább nyűgnek tekintettem őket és annyit kapcsoltam ki/távolítottam el, amennyit tudtam. Most pedig igen szép számú (15 db) kiegészítőm van. Igaz, nem mindegyik van aktiválva, és a „Fülemülében” olyasmihez is szükség van egyre, amire mondjuk „Dobozban” nincs (pl. aktuálisan játszott szám követése).

Tökéletesen nem vagyok megelégedve a Nightingale kiegészítőivel, ugyanis elég randomok tudnak lenni. Hol működnek, hol nem. A plugin, ami megjegyezné az utolsó játszott zenét, hogy a következő indításkor ugyanott folytathassa a lejátszást, előfordul, hogy korábbi zenénél folytatja. Mintha néha lefagyna, és letiltás, valamint újra engedélyezés kellene neki. Ilyesmi gond a Rhythmboxszal nem volt. Ha ott egy bővítménnyel gond van, az vagy nem indul, vagy a teljes program összeomlik tőle. Én legalábbis mást nem tapasztaltam. Jelenleg az ugyanezt a célt szolgáló plugin „Ritmusdobozon” egyáltalán nem működik.

Viszont a főprogram stabilitásával nincsen problémám. Nem úgy mint anno a Rhythmboxszal, aminek voltak eléggé instabil verziói, amikor képes volt mondjuk zeneváltáskor szegmentálási hibát dobni. Bár, jogosan mondhatja a kedves olvasó, hogy ne hamarkodjam el a Nightingale kedvező ítéletét, mert közel sincs vele annyi tapasztalatom, mint az elődjével. És ez így is van. Csupán egy érzés részemről, hogy stabilabbnak érzem a „Fülemülét”. És lassabbnak is. Indulásban kétségkívül vetekszik a Firefoxszal. Sajnálatos, de a viszonylag nagy tudásnak ez az ára. Lehetséges, hogy később találni fogok egy szintén nagy tudású lejátszót, ami gyorsabb, és az igényeimet is kielégíti. Ha lesz ilyen, beszámolok róla.

Amennyiben a kedves olvasónak észrevétele, javaslat van, bátran jelezze üzenet vagy komment formájában.

Ízelítőül álljon itt két kép, majd utána egy egész galéria. Kellemes ismerkedést és zenehallgatást!

Nightingale

Nightingale

További képek itt találhatóak.