Béta böngésző teszt

Figyelem, retro cikk! Több mint 6(!) éve íródott.
A retro oldalakról bővebben az Így olvasd a retro oldalakat cikkben olvashatsz.


Hogy telik az idő! Közel 7 egész éve volt, hogy a Firefox legelső kiadása – még Phoenix néven – megjelent az akkor még pangó, IE uralta böngészőpiacon. Az akkor még csak egyszerű próbálkozásnak tűnő kis böngésző napjainkra körbejárta a világot. Ahogy telt-múlt az idő, egyre okosodott és fejlődött, amíg elérte a mai állapotát.

Ma már nehéz olyan embert találni, aki nem hallott volna róla valahonnan. Ha máshol nem, de a hírekben biztos mindenki látta már, hiszen egyre többször tűnik fel egy-egy hír apropóján a TV-ben. A jó példát pedig mindenki látja. Ma már nem ott tartunk, hogy egy vagy két oldalú a böngészőpiac, hanem szépen lassan, ahogy érnek be a projektek, lassan már egy tucatnyi böngésző fog harcolni az internetezők kegyeiért. És ezt a Firefoxnak köszönhetjük. Köszöntem. :)

A mai kis (béta) felmérésemmel a hamarosan megjelenő böngészők memória használatát mértem fel, mert sajnos, ahogy okosabbak lesznek a böngészők, úgy kell őket egyre több és több memóriával etetni.

A felmérés során az operációs rendszerek beépített feladatkezelőinek (Linux: Rendszerfigyelő, Windows: Feladatkezelő) memóriára vonatkozó adatait vettem figyelembe, és egy tizedes jegyre kerekítettem. Ha egy böngésző több szálon működött, akkor minden szál memória fogyasztását beleszámoltam. Kezdőlapnak mindig a lacyc3.eu volt megadva, így a táblázatban legelső bejegyzés a kezdőlap betöltése utáni értéket jeleníti meg. A Windows rendszer egy 32 bites Windows XP SP3 volt, szimulált környezetben, ami egy ESET ISS 4-et jelentett és pár Windows kordában tartó programot, csak azért, hogy életszerű legyen. A Linux rendszer egy 64 bites Ubuntu 8.10 volt.

Nem is húzom tovább az időt, lássuk a teszteket:

Firefox 3.1 Beta 2 (Linux + Windows)

Az új Firefox, kódnevén Shirotoko, az ígéretek szerint gyorsabb és stabilabb lesz mint az elődjei. Számomra ez az elsődleges, mert sajnos előfordul, hogy elszalad a 3-as Firefoxszal a ló és akár 200MB-ot is képes megenni. :) Amennyire egy Beta változatból meg lehet állapítani, ennek mostantól végre vége. A böngésző nagyon stabilnak tűnik és nagyon gyors is, mind az oldalak sebességét tekintve, mind az indulás sebességét nézve és a memóriát is csak módjával csipegeti, ami azt jelenti, hogy 2 érték kivételével, a Linux + Windows alatt futó Firefox vitte a prímet a tesztekben. Külön öröm, hogy csak a Firefox Beta változata tudott magyarul. :)

Próbálnék rosszat mondani róla, de nem sikerül, hiszen kicsi, gyors és stabil. Mit mondhatnék? Csak sok szerencsét tudok kívánni a konkurenciának. :)

Internet Explorer 8.0 RC 2

A teszt legnagyobb csalódása az IE volt, de meglepő módon pozitív csalódás . A telepítő majdnem kétszer akkora mint a Firefox és az Opera installer együtt(!) és borzasztóan lassú, de ez csak annak újdonság, aki még sose használt Microsoft terméket. :) A telepítés végén természetesen kéri az újraindítást, amit biztos nem véletlenül tettek oda, így újraindítottam. A rendszer indítása után rákattintottam az IE ikonra és mentem ki a teámért.. vagyis csak mentem volna, mert hirtelen kaptam egy böngészőt. Hopp, ez új… Hirtelen azt hittem, hogy a Firefox-ra vagy a Chrome-ra kattintottam, de nem… Ez Internet Explorer. Biztos valami rendszer szintű cache-elést használ (Pretefetch?), mert ennyire nem lehet gyors. :)

A használatbavétel elején kérdezősködik az alapértelmezett keresőről, a phising szűrő aktiválásáról, csak a szokásos duma. Gondoltam jó, akkor most megyek ki a teáért, csak előbb bepötyögöm az oldalam címét… és megint csak nem iszok teát, mert egy kis szöszölés után már hozta is az oldalt. Gyanús… Így fellelkesülve nekiláttam a tesztnek. Az új fül nyitás még mindig nehezen megy, de az oldalak betöltése viszonylag gyors, ha van elég RAM! Mert bizony falánk a kicsike, 6-7 tabbal, egy kis Flash-sel képes volt több mint 130 MB-ot magához venni, és ez az idő előrehaladtával egyre több lesz. Arról nem is beszélve, hogy egy halom oldal elcsúszik vele, és a Flash is hol jó hol nem..

A 8-as Internet Explorer a munkája során két folyamattal dolgozik, az egyik lehet a fő folyamat, ami jobban terheli a CPU-t és több memóriát eszik, a másik pedig a szolga, akinek nem tudom milyen szerepe lehet, mert csendben figyel és nem nagyon megy a memória használata 15 MB fölé…

Általánosságban jó az IE8, mert legalább nem lesz akkora szenvedés elérni a get.firefox.com-ot Explorerből…

Opera 10.00 Alpha

Valahol egy kicsit igazságtalannak érzem az alpha Opera összeeresztését a többiekkel, hiszen ez még csak egy alpha kiadás, a többi pedig RC vagy Beta.

De nem bántam meg. A böngésző indításakor 25,5 MB-ot evett, ami rekord, hiszen a második helyezett Firefox „már” 32,2 MB-ot igényelt a futáshoz. A böngésző a teszt közben sose fagyott le és egy oldal sem csúszott el. Érdekes, hogy a tesztelt programok között ő képviselte a középmezőnyt, de csak a Windowsra írt változata! Ez azt jelenti, hogy se nem volt túl jó, se nem túl rossz. Sajnos a Linuxos változatára ezt nem lehet elmondani.. Valamilyen általam fel nem fogható módon mindig ~20 MB-tal több memóriára volt szüksége, így sikerült felülmúlnia, vagy ha úgy tetszik alulmúlnia az Internet Explorert, hiszen a teszt végén 171,3 MB-ot fogyasztott el a memóriából, pedig az Explorer is megelégedett „csupán” 151 MB-tal.

A memória dolgot talán betudhatom a 64 biten is rendetlenkedő Flash modulnak. De ha úgy vesszük, akkor alpha, és örülhetnék, hogy egyáltalán elindult. Örülök is… Szerintem idővel még a Firefox fejére nőhet…

Safari 4

Az új Safari a „világ leggyorsabb böngészője” szerény jelzővel van ellátva. :) Gyorsnak tényleg gyors, sőt egyenesen szélvész. Minden pikk-pakk gyors benne, viszont meg is kéri az árát.

A processzort lehet, hogy csak mert egyedül érezte magát, de üresjáratban is tekergette. Nem tudom mit csinált, illetve a memória igénye se semmi. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, elérjük a bűvös 200 MB-ot, de nem sikerült. :) Az a szomorú benne, hogy még csak nem is Flash-es oldal volt, hanem egy lacyc3.eu, egy Gmail és egy Google reader…

Úgy gondolom, hogy ha valaki mindenképpen WebKit-es böngészőt akar használni a Gecko (Firefox) helyett, akkor a Google Chrome-mal jobban jár, mert fele ennyi memóriát sem eszik és maximum egy fél másodperccel lassabb, mint a a Safari. Bár még béta, szóval van esély arra, hogy javítanak benne dolgokat…

Google Chrome

A telepítés után az első dolgom volt az volt, hogy dev. verzióra frissítettem a böngészőt, mert nem lett volna fair a többiekkel szemben egy stabil versenyzővel a rajthoz állni, így a tesztben egy múlt héten fordított 2.0-as Chrome szerepelt.

A sebességére és a kompatibilitására nem lehet panasz. A teszt során végig a Firefox nyakában loholt a memória igényét nézve. Érdekes, hogy több alfolyamatra bontja saját magát, valami ismeretlen logika alapján. Hol 3 fül/6 folyamat, hol 7 fül/4 folyamat fut. A lényeg, hogy jól végzik a dolgokat általában, bár sikerült belebukni hibás weboldalba. Pl. a Youtube-on a „featured video” rész nem jelenik meg. A sebessége jó, de eleget romlott ahhoz, hogy az elődeihez képest „lassú” legyen. A memória éhsége néha indokolatlanul sok (Gmail, Google reader), hol pedig meglepően kevés.

A pontos mérési eredmények megtekinthetőek ebben az ODS táblázatban.