Ubuntu Lucid Lynx Alpha 3 – Hogy állunk?


Tegnapelőtt délután hivatalosan is kiadták a Lucid Alpha 3-at. A megszokott kiadási ciklus szerint szűk két hónap múlva már készen kell lennie a stabil változatnak. Lássuk, hogy áll eddig.

A 10.04-es Ubuntu LTS, azaz hosszú ideig támogatott verzió lesz. Hallottam olyan nem túl pozitív véleményt, hogy az LTS az Ubuntu stabil változata, minden más kiadás pedig csak 1-1 béta. Ez természetesen nem igaz. :)

A rendszer indításakor az első, ami egyből feltűnik, hogy az eddigi „lüktető” Ubuntu jel helyett egy kék csík jelzi a rendszer betöltését. A csík, a Plymouth része, ami először a Fedorában jelentkezett. Az alap elgondolás az, hogy a látványos rendszerhez látványos indulás is dukál. Hogy őszinte legyek, szerintem ez csak egy (újabb) felesleges szemcukorka.

Szerencsére kikapcsolható! :) Remélem nem én vagyok az egyetlen, aki még szereti nézni, ahogy a kernel szépen, egymás után felismeri az eszközöket a gépben, felcsatolja a /root partíciót, 3-as init módba vált, majd meghatározott sorrendben betölti a szolgáltatásokat. Ha nem is teljesen, de visszakaphatjuk ezt az élményt az új Ubuntu alatt is. Telepítsük a Rendszerbetöltés-kezelőt (startupmanager) a tárolóból, majd indítsuk el és vegyük ki a pipát a "Rendszerbetöltő képernyő megjelenítése" előtti négyzetből. Innentől, ha gondolod, el is távolíthatod a Plymouth-t, nem lesz rá többé szükséged.

A következő lépésben, hogy ne titkolózzon a kernel, a /etc/default/grub-ba nyúlnánk bele. Sajnos szegény update-grub elég bugos még itt-ott. Konkrétan, hiába kommentelek ki dolgokat az ajánlott állományban, ő úgy értelmezi, hogy a megüresedett kernel paraméter helyett valamit biztosan be kell tenni… :) Szóval inkább root jogkörrel szerkesszük meg a /boot/grub/grub.cfg-ot. A második sorban kifejezetten felszólít, hogy ne ezt az állományt piszkáljuk. Ne törődjünk vele, úgyis mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb. :) Az állomány a menu.lst-hez szokott szemnek elég idegennek tűnhet. Keressük meg a „### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###” sort. Itt a legelső menuentry csoport Linux bejegyzése kell nekünk. A sor végéről, a ro után töröljük ki a silent, splash esetleg true és vga=773 bejegyzéseket is, magyarul mindent. Mentsük le az állományt, indítsuk újra a gépet és élvezzük a műsort! :)

Sikerült elég jól eltávolodni az eredeti témától, sebaj. A Plymouth után a Karmic-hoz képest kicsit átszabott GDM fogad minket, ami különleges feature-e, hogy csak minden második bejelentkezési kísérletre enged be.

Az alapértelmezett téma és háttérkép az Ubuntusan elegáns és színvonalas, Human. Aki a régi narancsos változatot jobban szerette, annak az is jelen van Human-Clearlooks néven.

Az egyik feltűnő újdonsága a Lucid-nak a Social From the Start projektből kikerülő közösségi életet könnyebbé tevő fejlesztések. A projekt célja, hogy az operációs rendszerbe integrálja az olyan divatos és sokak által használt szolgáltatásokat mint az Identi.ca, Twitter, GTalk, MSN, Yahoo etc. Ez nagyon jól sikerült. Aki össze akarja kötni a rendszerét mindenféle közösségi oldalakkal az egyszerűen megteheti, azonban aki nem él ezekkel a lehetőségekkel, azokat nem zaklatja és nincs mindenhol a szeme előtt, hogy gyerünk már, csatlakozz már naa…, szóval megvan a megfelelő egyensúly a hagyj békén és a közösségi élet között. Őszintén szólva, én attól féltem, hogy elkezd rám erőltetni dolgokat majd a Lucid, hogy ide csatlakozz, oda csatlakozz, de szerencsére nem. :)

Azonban, ha már használunk mindenféle csevegő/microblog klienseket, akkor meg kell említeni, hogy (még) vannak problémák. Sajnos, az Empathy mint minimalista kliens az MSN csevegő hálózat használatához túlságosan is „buta”. Van pár olyan funkció, amit nem támogat, pl. a „plus”-os nicknevek/üzenetek értelmezése, ugyanezen formázások eltávolítása vagy a személyes üzenet lehetősége. Az utóbbi nem igazán, de az előbbi inkább zavar, amikor manuálisan kellene értelmeznem, hogy az aktuális kódhalmaz mögött ki is van. Egy kis extra bug vagy feature, hogy maguk a partnerek a bekapcsolt értesítésekben (bejelentkezett, kijelentkezett etc.) a fiók regisztrációnál megadott néven jelennek meg és nem az aktuális becenevükön. Nem semmi meglepetés volt, amikor kiírta az Empathy, hogy „Kedvesem elérhető”… :)

Szóval ezért (is) használok Emesene-t erre a célra. Így azonban pillanatnyilag ugrik az integráció, mert az Emesene DBus modulja közel sem mondható használhatónak. A hibát jelentettem, amit szinte perceken belül javítottak is és a legújabb SVN pillanatképben már a működő változat van jelen, ami letölthető a http://emesene.svn.sourceforge.net/viewvc/emesene/trunk/emesene/ címről.

Az új modult kipróbáltam, de nem működött. Pontosabban maga a modul az Emesene-ben jó (Pythonnal szépen tudtam vele kommunikálni), de nem engedelmeskedik a központi státusz változtató parancsoknak, amiket az indicator-applet részeként az indicator-me program küld az általa ismert alkalmazásoknak DBus-on keresztül. Mint az a forrásból kiderül, csak a Gwibber, Empathy és Pidgin (jó kérdés, hogy miért) támogatott, az Emesene nem. Nekifutottam, hátha sikerül implementálnom az Emesene támogatást, de sajnos a C-vel nem vagyok túl jó viszonyban, így túlzottan neki sem kezdtem mert, ha működne is, annak csúnya gányolás lenne a vége. De nem adtam fel, próbálkozok hátha sikerül értelmes kódot összehoznom… vagy megírja helyettem valaki. :)

Természetesen az Emesene egy halom más modult is tartalmaz. Már maga az 1.6-os Emesene megérne egy cikket. Mégis, a kedvenc pluginom az egyelőre még csak SVN változatban megtalálható Ninja aka. főnök plugin, ami a Ctrl+Space leütése után eltünteti az Emesene-t az asztalról és egy teljesen jelentéktelen státusz ikonra vált.

Folytassuk az alpha Lucid felfedezését, mégpedig a Gwibberrel. A Karmic-ban találkozhattunk vele először, akkor még mondhatni buta Twitter/Identi.ca kliensként. Azóta teljesen átalakult, sokkal használhatóbb (és lassabb…) lett.

Maga a program két részből áll. Egy motorból és egy felületből. A motor minden asztali környezet esetén ugyanaz, de a felület lehet teljesen más. Ez azért jó mert, ha pl. lefagy a motor, a kliens megmarad és újra tudja indítani azt (fordítva nem hiszem, hogy megy), illetve a motor egységesen használható bármilyen felületről, így lehet egy kliense a QT rajongóknak és a GTK megszállottaknak is, mindezt úgy, hogy minden beállítás oda-vissza megmarad, sőt mi több, akár ha nem tetszik egyik felület sem, írhatunk újat minden eddigi dolgot megtartva. Nem fantasztikus? De az, azonban még közel sem tökéletes a Gwibber, egy már ismert hiba miatt folyamatosan összeomlás üzeneteket produkál. A következő frissítésben biztosan javítják.

A felhasználó – mint eddig is – rendszerszinten állíthat be magának profil képet, töltheti ki a személyes adatait. Gondolom ezeket az arra jogosult programok ki tudják olvasni, pl. egy névjegykártya készítő automatikusan tudni fogja a telefonszámodat pötyögés nélkül.

Maga a felhasználók kezelési felülete is (ismét) megújult. Nem tudom hány kiadás óta változik folyamatosan, de már a Karmic-ban is különbözött a Jaunty-tól. Azt ki kell jelenteni, hogy talán a jelenlegi változat a legjobban átlátható az összes többi közül és ez a leginkább kézre eső verzió. Egyszerű, látványos, Ubuntu-s! :)

Kicsit távolabbi vizekre evezve, de még mindig maradva a közösségi témáknál, a Rendszer → Beállítások menüpontban a szemfüles tesztelők észrevehetnek egy új lehetőséget Personal File Sharing néven. Immár nem csak hálózaton Sambával tudunk adatokat megosztani másokkal, hanem mint hiánypótló megoldás, Bluetooth-on is. A Karmic Bluetooth támogatása komolyan fejlődött, mégpedig visszafele. Se küldeni, se fogadni nem tudtam adatokat más Bluetooth képes eszközről, csak miután párosítottam azt a géppel, majd onnan betallóztam a fájlrendszerét.

Ezzel szemben a Lucidban pár kattintás és nem csak küldeni vagy fogadni lehet adatokat, hanem egyenesen kis Bluetooth hálózati megosztást létrehozva az eszközök tallózhatnak a nekik megengedett könyvtárban. Príma. :) Ha összeomlik az indicator-applet, nem kell megijedni, újra hozzá kell adni a Gnome panelhez és onnantól megy tovább. Ha már itt vagyunk, egy apróság: Függőlegesből vízszintesre változott a hangerő változtatás csúszka, és került felé egy némítás opció is. :)

Kicsit tovább időzve a beállítások menüben, feltűnik, hogy a Lomtalanító aka. Computer Janitor is megváltozott. Immár 3 részből áll, ahol balról jobbra a (szerinte) nem használt, az eltávolításra javasolt és az optimális működéshez törlendő csomagokat listázza ki. A csomagnevekre kattintva indokolja, hogy miért gondolja, hogy ezt neki törölnie kell. Van egy olyan érzésem, hogy legalább olyan óvatosan kell ezzel is bánni, mint Gentoo esetén az emerge --depclean kapcsolójával, azaz jobb nem piszkálni.

A lemezkezelő alkalmazás is tovább okosodott. Immár fizikai portonként vannak felsorolva a lemezek, azokra kattintva vizuálisan mutatja, hogy hogyan is néz ki a partíciós tábla. Külön élmény, hogy nem szükséges a GParted telepítése, mert az alkalmazás maga egy partícionáló program is. Zseniális! Természetesen, mint a Karmicos előd, ki tudja olvasni a SMART adatokat. Sőt, még a lemez sebességét is tudja mérni. Nem próbáltam, de elvileg a lemezkezelő SSH-n keresztül más gépekre is tud csatlakozni és kinyerni a lemez információkat.

Sajnos az alaptelepítésből kimarad az egyik kedvenc programom, a GIMP. Mint a legtöbb elsőre bonyolultnak látszó szoftverre, úgy a GIMP-re is igaz, hogy minél többet foglalkozik vele az ember, annál jobban belopja magát az ember szívébe és 1-1 ősz hajszálába. :)

Ha már kép, akkor mozogjon! Az alapértelmezett Totem pontosan olyan, amilyennek eddig megismertük: válogat a feliratok közül. Ha tetszik neki, akkor hajlandó megjeleníteni, egyéb esetben a hajunkra kenhetjük. Zene lejátszás közben biztos, ami biztos, legalább három folyamatban biztosan fut, és az X gombot a jobb felső sarokban se nagyon veszi figyelembe, felesleges is böködni, akár el is sötétülhet az ablaka akkor is csökönyösen tovább játssza a BSG-t… szóval marad a VLC. :) (Starbuck sem szereti a Totemet :))

Az Adobe Flash sebessége és instabilitása a régi, azaz kritikán aluli, de legalább megy. Mielőtt elfelejtem: az Adobe Air is fut.

A Firefoxból a Lucid a 3.6-os verziót szállítja. Aki már próbálta, az tudja, hogy nem csak sokkal gyorsabb, de takarékosabb is, mint az elődei, mondhatni ég és föld a 3.5-höz képest. A 3.7 alpha pedig erre is rátesz egy lapáttal. Ha a Firefox nem lenne valamiért elég jó vagy kell még egy böngésző a gépre, akkor érdemes megpróbálkozni a legújabb kedvencemmel, a Midorival. A WebKitnek köszönhetően gyors, tudja használni a Firefox beépülőket (Netscape plugins néven…), tehát Flash, Java, Totem van, és mennek is szépen. Az egyetlen baja, hogy egy rossz kattintás a böngészőben és máris összeomlott, de cserébe nagyon gyorsan elindul újra… és újra… és újra! :) Ha pedig a lehető legnagyobb minimalizmus kell, akkor az Epiphany a Te barátod. Kicsi, gyors, nem fagy le. Cserébe nem tud semmit, csak weboldalt megjeleníteni szintén WebKittel.

Az OpenOffice.org 3.2-es verzióját találjuk az új Ubuntuban. Túlságosan sokat nem kívánok róla beszélni, pontosan olyan, mint ahogy eddig megismerhettük: gyors és stabil.

Az Evolutiont nem próbáltam a Lucidban, de nem is igazán fogom. Sosem csíptük egymást igazán. Ha kipróbáltam, akkor ő lassú volt és instabil, én pedig türelmetlen és megrögzött Thunderbird felhasználó. Sajnos a Thunderbird sem a régi már. A 3-as széria van benne a tárolóban, amit szokni kell. Túlzottan éppen nem csúnya vagy bugos, csak… nem szimpatikus az új GUI.

Ami még nem tetszik, hogy a Nautilusban az ablak tetejéről leköltöztek a fülek az ablak aljára, illetve nem tudom a „gombos” elérési utat normálisra visszaalakítani. Valószínű nem érted mire gondolok Kedves Olvasó, így megmutatom:

A Lucid nem az eget rengető újdonságaival, hanem inkább az aranyos apróságaival lopja be magát az ember szívébe. Az egyik ilyen a naptárba integrált, aktuális hőmérsékletet és időjárást mutató alkalmazás, ami immár meg tudja mondani, hogy az adott hőmérsékletet mennyinek érzem (aka. hőérzet), szélirány és -sebesség, napkelte és -nyugta.

Ennyi lenne az Ubuntu Lucid Lynx Alpha 3. Remélem, nem volt (elég) unalmas a kis bemutatásom, és hasznos információkat kaptál a készülő rendszerrel kapcsolatban.