Ubuntu Zesty: Nincs többé alapértelmezett swap partíció

4 MB RAM ISA
Az Ubuntu Zesty Zapus kiadásától kezdve, a telepítő alapértelmezetten nem fog partíciót létrehozni a lapozófájlnak, helyette áttér a swap fájl használatára. Kivéve, ha LVM-re telepítjük a rendszert, ugyanis a logikai partíció pillanatkép készítése során még nem lehet megmondani, hogy a swap fájl változásait ne vegye bele a pillanatképbe.

Miért is van erre szükség? Pontosabban, miért nincs szükség a swap partíciókra többé?
Néhány éve, mikor még nem voltak (vagy nem voltak elterjedve) az SSD és NVMe (azaz szilárdtest, flash alapú) meghajtók, akkor volt értelme külön partíciót létrehozni csereterületnek, hiszen az rengeteg előnnyel járt. Manapság azonban néhány gigabyte-ot az SSD-n „talonban” tartani cserehelynek elég drága és felesleges mulatság. Az SSD klasszikus módon nem töredezik, no meg az az igazság, hogy a gépek többsége manapság már nem használja olyan intenzíven a csereterületet mint régen és/vagy egyáltalán nem is használja. Éppen ezért a Zestyben és az elkövetkező kiadásokban egy fixen létrehozott partíció helyett a swap fájl lesz az alapértelmezett. Természetesen bármikor vissza lehet állni a hagyományos rendszerre.

Hozzászólások

Szerintem ez egy megosztó döntés.
Én továbbra is látom létjogosultságát a merevlemezekkel üzemeltetett gépeknek, melyeken a merevlemez esetleg nem csupán tárolóterület, hanem a rendszer működtetésének színtere is.
Ha így van, a swap partíciónál jobbat erre el sem tudok képzelni.
A swap partíció szerintem nem tud úgy töredezni, míg a swap fájl igen. Ez csak merevlemeznél lehet problematikus.
A swap partíció mérete fix, a swapfájlé valószínűleg lehet fix és dinamikusan változó is. Ez jó, mert esetleg kevesebb hely elég, de rossz lehet, ha kifut az ember a merevlemezen a helyből és emiatt a swap nem fér el, noha szükség lenne rá.
Mivel merevlemezen egyáltalán nem mindegy, hol van a swapfájl, de swapfájl esetén valószínűleg ennek helye és töredezettségi állapota is percről percre változik, szerintem jobb egy fix swap partíciót csinálni a lemez legelejére, hogy a leggyorsabb legyen, és adni neki akkora méretet, hogy legyen elég, így a jövőben a mérettel sem kell problémázni.
Nekem az is fura, hogy míg talán egy hirtelen leállásnál a swap partíció hiányos felírása nem okoz gondot, vagy az sokkal kisebb, addig swap fájl esetén abba a fájlrendszerbe ír a rendszer, amelyikre a swapfájlt ráültettük. Ha sérül a fájlrendszer, oda a swapfájlunk is. Ha csak a swapfájl sérül, de a fájlrendszer nem, talán ugyanolyan kisebb jellegű hiba van, mint akkor, ha csak a swap partíció íródik hibásan.
További plusz feladat lehet, hogy az ext4 fájlrendszernek a swapfájl jellemzőit is naplóznia kell, míg feltételezem, hogy a fájlrendszerrel nem rendelkező, vagy nagyon egyszerű fájlrendszerű swap partíciónál erre a mechanizmusra nincs szükség.
Ezért nem igazán értem a Canonical e merész húzását.
Gondoljuk csak végig! Igen, egyre több asztali pc megy ssd-vel. Egyre több a ram, ami feleslegessé teszi a swapot sok esetben. Egyre jobban kell figyelni arra, hogy az írási gyakoriságot csökkentsük, kímélve az ssd-t.
Nekem 8 giga ramom van, van egy 8 gigás swap partícióm, amit zrammal feltuningoltam. Zram ide, swap oda, mivel a vm.swappiness értéket 1-re állítottam, csak biztonsági swappolást szeretnék. A gép üzemeltetése óta egyetlen egyszer sem nyúlt hozzá a swaphoz.
Ennek ellenére vitatom a döntés helyességét, hisz rengeteg konfiguráció működik merevlemezzel, ahol szerintem sokkal jobb a swap partíció, mint a swapfájl.
Tudtommal a Windows csak a swapfájlt ismeri. Van is bajuk rendesen a Windows-felhasználóknak az MS megoldásai miatt, nem is nagyon szeretik a belassuló, kerregő, dinamikusan változó swapfájlt használó rendszert.
Kérdésem: Miért kell megadni a lehetőségét annak, hogy esetleg elrontsák az egyébként jól működő rendszert?
Miért kell bevált megoldásokat lecserélni úgy, hogy nem tűnik megalapozottnak a feltételezés, ami miatt a cserére szükség van?
Hogyan dől majd el, hogy a telepítő csinál-e swap partíciót?
Én nem programozó, hanem jogász vagyok, ezért lehet, hogy amit írtam, hülyeség. De én olyan feltételrendszert fogalmaznék meg, hogy ha a gépben van merevlemez és erre kerül az Ubuntu, tegye lehetővé, sőt, csinálja meg a swap partíciót! Tudjuk, hogy a 14.04-ben milyen hiba volt, hogy mintha alapértelmezésben ki lett volna kapcsolva. Biztos úgy gondolták, nincs is rá szükség. Csakhogy az én 2 gigás gépemnek nagyon is szüksége volt rá, e nélkül használhatatlan volt. Mivel pedig nem értettem még ennyire se hozzá, mint most, kellett segítséget kérnem a létrehozatalához.
Ha ez a lépés is hasonlóan meggondolatlan, hát, hát, nagyon elveszi azoknak a laikus felhasználóknak a kedvét, akik telepítenének próbaképp egy linux disztrót.
Muszáj ilyesmivel játszani? Beleértve pár más dolgot is, mint pl. az Unity? Esetleg a még mindig nem elterjedt snappy? Oké, erről itt jó dolgokat írtak, de a mai napig nem tudom, hogy egy snap csomagokból települő, elszeparált alkalmazás képes lesz-e éppen az elszeparált környezete miatt a képernyőolvasóval (Orca) együttműködni. Ha nem, akkor kell egy elszeparált Orca-példányt is hozzányitni? Az meg már milyen pazarlás az erőforrásokkal?!
Nem biztos, hogy ez a feltételezés helyes. Ugyanakkor benne van a döntésben annak helytelen iránya is.
Tehát én főszabályként továbbra is létrehoznám a swap partíciót, kivéve ssd vagy ehhez hasonló eszközt, ahol bizonyára jó lenne a swapfájl is, de annak én fix méretet adnék, csak akkor állítanék be dinamikusat, ha a felhasználó ezt kéri és van elég hely azon a fájlrendszeren, ahová a swapfájl kerül. Ha a merevlemez betelítődése fenyegetne, automatikusan megnövelném a swapot akkorára, hogy biztosan minden program fusson, amire szükség van. Ha ez a mentendő munkák rovására menne, keresnék valamilyen kiegyensúlyozó mechanizmust, hogy a folyamatban lévő munkák mindenféleképpen menthetők maradjanak.
Nem hiszem, hogy ezeket a követelményeket ne lehetne relatíve egyszerűen leprogramozni.
Úgy érzem, ez is olyan döntés, mint a systemd vagy az unity. Van, aki nagyon szereti és el tudja magyarázni, be tudja bizonyítani az újítás hasznosságát, ugyanakkor van, aki nagyon nem szereti, mert a régi funkciókat nem vagy nem úgy találja meg. Valószínű, ez is felkavarja majd az állóvizet.
S.geri