Röviden a Harmony Playerről

Harmony Player logó
Hirtelen felindulásból, és mivel nem volt jobb dolgom, körülnéztem a könyvjelzőim között. Így akadtam rá a Harmony Player zenelejátszóra, amelyet hónapokkal előtt tettem félre szubjektíven vagy cikk témának. A következőkben tehát a Harmony-ról ejtek néhány szót.

Beszerzés

A Harmony egy GPLv3 alatt licencelt, multiplatform zenelejátszó alkalmazás, ennek megfelelően a honlapjáról letölthető Linuxra, Macre és Windowsra, illetve 32 és 64 bites változatban is.

A cikk írásakor a program legújabb verziója a v0.4.6 kereken három napos, és nem működik, ahogy erre a fejlesztő fel is hívja a figyelmet a GitHubon. Mindez nálam abban nyilvánult meg, hogy a sötét és világos téma között random váltott, az ikonja hol megjelent, hol nem, és ami a legfontosabb, nem sikerült megadnom neki a zene könyvtárat, ugyanis már a tallózó sem jelent meg.

A világos téma:

Harmony Player világos téma

A sötét téma:

Harmony Player sötét téma

Ám nem estem kétségbe, hanem letöltöttem a v0.4.5-ös verziót innen, amely megfelelően működik.

Tapasztalatok

Sajnos túl sok pozitívumot nem tudok megemlíteni, mikor a Harmony Playerre gondolok. Képes a zenelejátszásra, előadó, albumadatok és a borító megjelenítésére, valamint véletlenszerű lejátszásra. Illetve működik a Last.fm integráció. A többit (Deezer, SoundCloud, Spotify) nem próbáltam.

A beállítási lehetőségek:

Harmony zene beállítások

Harmony beállítások

A zenelista így néz ki:

Harmony zenelista

A zenék rendezési módjai a következőek, ahogy a képen is látszik:

  • zene címe
  • előadó
  • album
  • időtartam

Harmony zenerendezés

Itt véget is ér a jó dolgok sora.

A beállításoknál megadható a zene könyvtár elérési útja, ám kilépés után a program nem látja a zenéket. Újra be kell lépni a beállításokba. Ott megállapítható, hogy az elérési út megfelelő. A beállítások ablak bezárása után újra látszanak is a zenék. Illetve a bal alsó sarokban található újratöltés gombra kattintva is elérhető a kívánt eredmény. Tehát hiába van beállítva, hogy indításkor ellenőrizze újra a megadott könyvtárat, nem teszi.
Harmony zene könyvtár elérési út

Ha már szóba kerültek a beállítások: ha a beállítások ablak nyitva marad, miközben magát a zenelejátszót bezárjuk, egy csúnya JavaScript hibát kapunk ahelyett, hogy lekezelték volna a nagyon is valószínű lehetőséget, hogy nyitva maradt a háttérben:
Harmony JavaScript hiba

A másik komoly problémám a programmal, hogy nem játssza le a FLAC fájlokat, így a zenetáram jó részét nem is látja. Ezen kívül ismétlés funkció sincs benne, csupán random lejátszási mód. És ez is sokkal korlátozottabb, mint mondjuk a Clementine hasonló opciója, ott ugyanis többféle ismétlési és véletlenszerű lejátszási mód közül választhatunk.

Ezen kívül, noha elérhető Ubuntus verzió, nem integrálódik a hang indikátorba, viszont legalább a panelre kiül az ikonja, ha beállítjuk a lehetőséget.

Azt már csak ráadásként említem meg, hogy a borítófolyam sem működik. Bár ez jelenleg béta funkció, így nem vethetjük a szemére.
Harmony borítófolyam

Bevallom őszintén, hosszabb és sikeresebb tesztre gondoltam, mikor felmerült benne a Harmony kipróbálásának ötlete. Ám jelenleg még számos gyermekbetegséggel küzd, így nem vitt rá a lélek a hosszabb tesztelésre. Remélhetőleg az újabb verziók megjelenésével javulni fog a helyzet. A Harmony később jó lehetőség lehet azoknak, akik egy egyszerű, letisztult zenelejátszót szeretnének mindenféle fölösleges lehetőség és csicsa nélkül. Ám jelen állapotában nem tudom ajánlani kipróbáláson kívül semmire.