Megjelent az Ubuntu 20.10

Groovy Gorilla logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Brian Murray bejelentette az Ubuntu 20.10, Groovy Gorilla megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Groovy Gorilla kódnevű 20.10 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Az Ubuntu kernel immár az 5.8-as Linux kernelen alapul, gcc 10 és glibc 2.32 eszközkészlettel. Ezen kívül elérhető egy új Raspberry Pi lemezkép Raspberry Pi 4 4GB-hoz és Raspberry Pi 4 8GB-hoz.

Az asztali Ubuntu 20.10-ben bemutatkozik a GNOME 3.38 jelentős teljesítmény javításokkal, illetve telepítőből beállítható Active Directory csatlakozási képességgel.

Az Ubuntu szerver 20.10 QEMU 5.0-t, libvirt 6.6-ot, OpenStack Victoriát és Telegrafot szállít. Utóbbi metrika gyűjtő ügynök, amely a Prometheus-szal és a Grafanával együtt egy erős és megbízható naplózó, monitorozó és riasztó rendszer alapjait képezi.

A legújabb Ubuntu Budgie, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu kiadások is megjelentek ma.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/groovy-gorilla-release-notes

Az összes verzió 9 hónapig támogatott.

Az Ubuntu 20.10 beszerzése

Az Ubuntu 20.10 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 20.04 LTS felhasználóknak hamarosan automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül.

A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://discourse.ubuntu.com/t/groovy-gorilla-release-notes

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Brian Murray

A bejelentés itt olvasható angolul.