Megjelent az Ubuntu 18.10 Béta

Ubuntu logó
Az Ubuntu csapat örömmel jelenti be az Ubuntu 18.10 béta kiadását a desktop, a szerver és a cloud termékekre. Mivel már nincs opcionális béta verzió a fejlesztési ciklusban, ez a béta az egyetlen, ezért a final, végső jelző kikerült a megnevezéséből.

A Cosmic Cuttlefish kódnevű 18.10 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és a legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Ez a béta kiadás nem csak az Ubuntu Desktop, szerver és Cloud termékeket érinti, hanem a Kubuntut, a Lubuntut, az Ubuntu Budgie-t, az UbuntuKylint, az Ubuntu MATE-et, az Ubuntu Studiót és Xubuntut is.

A béta lemezképek köztudottan mentesek az elrettentő CD build vagy telepítő hibáktól, miközben egy nagyon friss pillanatképet biztosítanak a 18.10 azon funkcióiról, amelyeket szállítani tervezünk benne az október 18-i megjelenésekor.

Ubuntu, Ubuntu szerver és Cloud lemezképek:
A Cosmic béta a legújabb verziójú alapvető csomagokkal érkezik, ideértve a jelenlegi 4.18-as kernelt és sok minden mást.

Ubuntu 18.04-ről Ubuntu 18.10 bétára való frissítéshez kövesd az alábbi útmutatót: https://help.ubuntu.com/community/CosmicUpgrades

Az Ubuntu 18.10 béta lemezkép innen tölthető le Ubuntu és Ubuntu szerver esetén: http://releases.ubuntu.com/18.10/ (Ubuntu és Ubuntu szerver x86)

Ez az Ubuntu Server lemezkép a következő generációs Subiquity szerver telepítővel érkezik, amely végre a szervert használóknak is elhozza a kényelmes live munkamenetet és a gyors telepítést.

Mivel ez a telepítő nem támogatja az előző szerver telepítő opciót, a "debian-installer" lemezkép ezzel párhuzamosan elérhető marad. További információt a telepítési lehetőségekről itt találsz: https://wiki.ubuntu.com/CosmicCuttlefish/ReleaseNotes#Ubuntu_Server

További lemezképek az alábbi linkeken találhatóak:
http://cloud-images.ubuntu.com/daily/server/cosmic/current/ (Cloud lemezkép)
http://cdimage.ubuntu.com/releases/18.10/beta (Nem x86 és d-i szerver)
http://cdimage.ubuntu.com/netboot/18.10/ (Netboot)

Ha frissítések jelennek meg ezen kiadás és a végleges kiadás között, minden napi cloud lemezkép mától kezdve (20180927-es sorozat vagy későbbi) béta lemezképnek tekintendő. A hibákat a megfelelő csomagokra kell felvenni, vagy ennek hiányában a cloud-images projekthez a Launchpaden.

Az Ubuntu 18.10 béta teljes kiadási megjegyzését itt találod: https://wiki.ubuntu.com/CosmicCuttlefish/ReleaseNotes

Kubuntu: A Kubuntu egy KDE alapú Ubuntu változat. A Plasma asztali környezet használja a KDE projekt széleskörű eszközeivel.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/18.10/beta/

További információ a Kubuntu bétáról itt található: https://wiki.ubuntu.com/CosmicCuttlefish/Beta/Kubuntu

Lubuntu: A Lubuntu egy kevéssé erőforrás igényes és jobb energiagazdálkodó Ubuntu változat könnyűsúlyú alkalmazásokkal, LDXE-vel, és Lightweight X11 alapértelmezett felhasználói felülettel.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/18.10/beta/

Ubuntu Budgie: Az Ubuntu Budgie egy közösség által fejlesztett verzió, amely Ubuntu alapokra integrálja a Budgie asztali környezetet.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-budgie/releases/18.10/beta/

További információ a Ubuntu Budgie bétáról itt található: https://ubuntubudgie.org/blog/2018/09/27/18-10-release-notes

UbuntuKylin: Kínai felhasználókra szabott Ubuntu változat.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntukylin/releases/18.10/beta/

További információ az UbuntuKylin bétáról itt található: https://wiki.ubuntu.com/CosmicCuttlefish/Beta/UbuntuKylin

Ubuntu MATE: MATE asztali környezettel érkező Ubuntu verzió.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mate/releases/18.10/beta/

Ubuntu Studio: Teljes körű multimédia alkotáshoz szükséges alkalmazásokat biztosít az alábbi munkafolyamatokra: audió, grafika, videó, fotózás és publikálás.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntustudio/releases/18.10/beta/

Xubuntu: A Xubuntu a stabil, könnyűsúlyú és testre szabható Xfce asztali környezetet használó Ubuntu verzió.
A béta lemezkép innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/18.10/beta/

További információ a Xubuntu bétáról itt található: http://wiki.xubuntu.org/releases/18.10/release-notes

Rendszeres napi lemezképek az Ubuntuhoz és az összes változatához az alábbi oldalon találhatóak: http://cdimage.ubuntu.com

A bejelentés itt olvasható angolul.