Megjelent az Ubuntu 18.04 LTS, Bionic Beaver!

Ubuntu Beaver logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Adam Conrad bejelentette a hetedik hosszan támogatott kiadás, az Ubuntu 18.04 LTS, Bionic Beaver megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Bionic Beaver kódnevű Ubuntu 18.04 LTS folytatja azon büszke hagyományt, hogy magába foglalja a legfrissebb és legjobb szabad szoftveres technológiákat egy magas színvonalat képviselő, könnyen használható Linux disztribúcióban. Most is sok munka áll a kiadási ciklus mögött, amely új képességek mellett természetesen hibajavításokat is tartalmaz.

A felszín alatt sok, a rendszer fő részét képező csomag került frissítésre, ideértve az új 4.15-ös Linux kernelre építő Ubuntu kernelt, melybe bekerült a Linux biztonsági modulok egymásra építésének a támogatása, POWER architektúrán a kernel aláírásának lehetősége, továbbá nvidia specifikus kernelmodulok, továbbá a 4.16-os kernelből át lett emelve az IBM és Intel hardverek jobb támogatása is.

Az asztali Ubuntu friss megjenelést biztosít a Gnome asztali környezettel. A Gnome Shell úgy lett megtervezve az Ubuntura, hogy könnyen használható és ismerős felhasználói felületű legyen a 16.04 LTS-ről frissítőknek. Számukra új lesz a nyilvános Wifi hotspotokhoz való kapcsolódást segítő funkció és az Éjszakai fény, amely a szem megerőltetését csökkeni esténként.

A 18.04 LTS egy új, minimális telepítő lehetőséget is szállít, amely egy teljes asztali környezetet biztosít mindössze a legszükségesebb csomagokkal. Ezen kívül immár egy eszköz is rendelkezésre áll, hogy a Canonical LivePatch könnyen engedélyezhető legyen a kritikus kernelfrissítések újraindítás nélküli alkalmazásához.

Az Ubuntu 18.04 szerver kiadásában bemutatkozik az OpenStack Queens kódnevű kiadása, amely klaszter képes LXD 3.0-t, új, netplan.io-n keresztüli hálózat konfigurálást és egy következő generációs gyors szervertelepítőt tartalmaz. Az Ubuntu szerverben számos szerveroldali kulcstechnológia frissült, amelyek elérhetőek privát és publikus felhőkön, konténerekben és fizikai hardvereken az adatközpontodban.

A legújabb Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu kiadások is megjelentek ma. További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://wiki.ubuntu.com/BionicBeaver/ReleaseNotes#Official_flavors

Karbantartási frissítések 5 évig kerülnek biztosításra az Ubuntuhoz (desktop, szerver, cloud és core). Az Ubuntu Studio 9 hónapig, minden más kiadás 3 évig támogatott.

Az Ubuntu 18.04 LTS beszerzése

Az Ubuntu 18.04 LTS letöltéséhez látogass el ide: http://www.ubuntu.com/download

Az Ubuntu 17.10 felhasználóknak hamarosan automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. A 16.04 LTS felhasználóinak a 18.04.1 LTS megjelenése után kerül felajánlásra a frissítés, amely július 26-ra van tervezve. A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: http://www.ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: http://wiki.ubuntu.com/BionicBeaver/ReleaseNotes

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: http://community.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a http://www.ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: http://www.ubuntu.com/

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: http://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Adam Conrad