Hogyan vásároljunk elektronikai cikket? Termék és üzlet választás, garancia

bevásárló kocsi illusztráció
A karácsonyi ünnepek közeledtével sokan vásárolnak elektronikai eszközöket családjuknak, barátaiknak, saját maguknak. Nyilván mindannyian hibátlan termékeket szeretnénk kapni, ám hibák sajnos előfordulhatnak.

Jelen cikkünkben azt próbáljuk összefoglalni, mire figyeljünk elektronikai cikkek beszerzésekor, és milyen szavatossági jogaink vannak vásárlóként.

Vásárlás

Véleményem szerint az első és legfontosabb teendő vásárláskor, hogy meggyőződjünk róla, a célszemélynek valóban szüksége van az adott készülékre. Mindkét fél számára kellemetlen, mikor a kéretlen termék egy szekrény vagy doboz mélyén végzi. Az ajándékozott számára fölösleges az ajándék, az ajándékozó pedig értelmetlenül adott ki érte pénzt.

A második szempont, miután meggyőződtünk róla, hogy az ajándékra igény van, egy megfelelő minőségű termék kiválasztása. Hiába tűnik csábítónak egy, a társaihoz képest olcsó készülék, ha nem látja el a funkcióját, esetleg gyakran meghibásodik. Ugyanis az is minden fél számára kínos, ha az ajándékba kapott termék elromlik és intézni kell a javíttatását, cseréjét. A kirívóan olcsó eszközök hosszabb távon általában ráfizetésesek a normál árazású, jó minőségű termékekhez képest.

Ennél is kínosabb, ha a termékre nincs megfelelő ideig tartó garancia. Mielőtt kiválasztanánk egy terméket, mérjük fel, hogy a hasonló termékekre átlagosan mennyi garanciát ad a gyártó. Ha a kiszemelt terméké ettől lényegesen eltér, annak oka lehet, és célszerű lehet másik terméket választani.

Miután eldöntöttük, hogy érdemes megvenni a terméket és megtaláltuk a felhasználási módnak és az ajándékozott igényeinek megfelelő, jó ár-érték arányú készüléket, egy harmadik fontos kérdésben döntenünk kell. Méghozzá abban, hogy hol vásároljuk meg a kiszemelt eszközt. Ez ugyanis több szempontból is fontos.

A különböző elektronikai cikkeket árusító üzletek eltérő árképzést alkalmaznak, ezért érdemes több helyen is körülnézni, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. Általában csupán erre gondolunk, mikor az üzletek között döntünk. Ám nem kevésbé elhanyagolható tényező, hogy az adott üzlet hogyan kezeli a hibás termékek ügyintézést és mennyire könnyen érhető el.

A példa kedvéért legyen A, B és C üzlet, ahol be lehet szerezni pontosan ugyanazt a terméket.

  • Az A üzlet egy ismert áruházlánc tagja, a város egy könnyen elérhető pontján van, helyszíni garanciális ügyintézéssel, ám itt a legdrágább a kiszemelt termék.
  • A B üzlet egy neves online áruház, amely vállal ugyan díjmentes házhoz szállítást, ám a termék javíttatása nem lehetséges a városban.
  • A C üzlet szintén egy online áruház, itt a legolcsóbb a termék, ám az üzlet nem túl ismert és fiatal.

bevásárló táska illusztráció
Ha csak az első feltételt vennénk figyelembe, tehát az árat, egyértelműen a C üzletet választanánk. Viszont ha tekintetbe vesszük az esetleges garanciális ügyintézést vagy azt, hogy esetleg mégsem tetszik a termék az ajándékozottnak, fontos, hogy ez könnyen megoldható legyen, a garancia lejártáig.

Ha a vásárolni kívánt termékre 5 év garancia van, nem biztos, hogy célszerű egy olyan üzletből beszerezni, amely nem biztos, hogy lesz 5 év múlva is. Egy fiatal, szárnyát bontogató webshop ilyen szempontból nem túl kecsegtető vásárlási hely, tehát a C üzlet ki is esett.

A versenyben maradt A és B üzlet esetén is figyelembe kell venni az ár mellett a garancia kezelésnek módját. Ehhez viszont utána kell néznünk, melyik üzlet hogyan kezeli az ilyen jellegű ügyeket.

Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az online áruház, amelyik ugye nem teszi lehetővé a városban történő cserét/javítást, biztosít olyan szolgáltatást, amely ezt ellensúlyozza. Például garanciaidőben, hibás termék esetén ingyenes futárszolgálatot, amely elszállítja a terméket, és 15 napon belül megoldják a javítást vagy a cserét.

Ahogy az is elképzelhető, hogy az A üzlet helyszíninek ígért javító szolgáltatása csak bizonyos márkákra, termékekre vagy hibákra vonatkozik, egyébként egy szerződött cég végzi a javítást (akár másik városban), ahová magunknak kell eljuttatnunk a terméket.

fekete péntek illusztráció
Azt hiszem, a példából látható, hogy minden eset és üzlet egyedi. Jól meg kell fontolni, hol vásárolunk. Az A üzlet esetében talán hajlandóak lennénk a legtöbbet fizetni a termékért, ha a helyszínen javítják, ám akkor már nem, ha magunknak kell megoldanunk a szervizbe szállítását. A B üzlet esetében pedig talán az alacsonyabb ár sem csábítana minket, mivel nincs helyszíni javítás, ám az ingyenes futárszolgáltatás esetén már máshogy gondolkodnánk.

Fogalmak

Miután az előző fejezetben megnéztük, miért is fontos a termék árán kívül a hozzá járó garanciát és az üzlet garanciális ügyintézést is figyelembe venni, tekintsük át mi a garancia, szavatosság, jótállás és egyebek.

Hibás teljesítés

Akkor beszélünk hibás teljesítésről, ha a termék, szolgáltatás (teljesítés) nem felel meg a felek közötti szerződésben vagy az érvényben lévő jogszabályokban rögzített minőségi előírásoknak.

Fontos viszont, hogy nem minősül hibás teljesítésnek, ha a vásárláskor, illetve a szerződéskötéskor ismerjük vagy ismernünk kellene a hibát. Erre példa lehet egy felszíni sérülés miatt érték csökkent termék.

A hibás teljesítés vélelme miatt, amelyet a polgári törvénykönyv rögzít, a vásárlástól számított hat hónapig az eladó kötelessége bizonyítani, hogy az eladáskor a termék megfelelt a minőségi követelményeknek. Hat hónapon túl ugyanakkor már a vevőt terheli a bizonyítási kényszer.

Kellékszavatosság

A kellékszavatosság azt jelenti, hogy a termékben vásárláskor már jelen lévő rejtett hiba-ok (gyártási hiba) miatti hibáért az eladó kellékszavatossági felelősséggel tartozik. A kellékszavatossági felelősség akkor is él, ha az eladó sem volt tudatában a termék rejtett hibájának.

A kellékszavatossági igénye alapján a vásárlót négyféle, úgynevezett szavatossági jog illeti meg:

  • Kijavítás: a hibás termék javítása elfogadható határidőn belül
  • Csere: a hibás termék kicserélése, amennyiben a javítás a határidőn belül nem lehetséges, esetleg aránytalan többletköltséget jelentene az eladónak
  • Árleszállítás: az ellenszolgáltatás arányos leszállítása a termék megtartása mellett
  • Elállás: a vásárlástól való elállás, amennyiben a javítást/cserét az eladó nem vállalja, a kötelezettségeinek nem tud eleget tenni vagy a vásárló javításhoz, cseréhez fűződő érdeke megszűnt

Termékszavatosság

A termékszavatosság azt jelenti, hogy a vásárlónak joga van követelni, hogy a hibás terméket javítsák meg vagy cseréljék ki, ha a javítás nem lehetséges megfelelő határidőn belül.

Az a termék tekinthető hibás terméknek, amely nem felel meg a forgalomba hozatalakor érvényben lévő minőségi követelményeknek vagy a gyártó által közreadott specifikációnak.

A vásárló a hiba észlelését követően két hónapig köteles közölni a gyártóval a hiba tényét, a késedelemből eredő károk a vásárlót terhelik. A gyártót a termékszavatosság a termék forgalomba hozásától számított két évig terheli.

Jótállás, avagy garancia

A jótállás azt jelenti, hogy az eladó felel a termék hibátlan teljesítéséért a jótállás időtartalma alatt. Ez alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba a termék helytelen használata miatt hibásodott meg, a hiba nem a hibás teljesítésből ered.

A jótállásnak két fajtája van:

  • Kötelező jótállás: a jogszabályok által kötelező egy éves jótállás
  • Szerződéses jótállás: az eladó önként vállal garanciát a kötelező egy éven felül, esetleg egyedi jótállási feltételekkel, amelyek nem lehetnek hátrányosabbak a vásárló számára a törvényileg kötelező garancia kitételeinél

garancia pecsét illusztráció
A szavatossági jogaink és a különböző üzletek közötti eltérő ügyintézés ismeretében fontos, hogy vásárlás előtt meggyőződjünk a garancia érvényesítési lehetőségéről, majd ennek megfelelően válasszuk ki a vásárlás helyét.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalán további fogyasztóvédelmi információk olvashatóak.