Gnome PulseAudio Applet, avagy mi szóljon?


Nálam rendszeresen meg szokott történni az a tipikus eset, hogy épp Rhythmboxban hallgatok zenét, majd valaki belinkel Jabberen egy YouTube-os linket. Ha nem figyelek oda, akkor a két hangfolyam egész egyszerűen összekeveredik. Ennek a kiküszöbölésére született meg a még fejlesztés alatt álló, de már használható Gnome PulseAudio Applet.

Mint nevéből is kitűnik, PulseAudio kell hozzá. Van aki szereti, van aki megtűri és van aki utálja a PS-t. Nekem személy szerint nincs vele semmi bajom, bár néha pofátlanul sok CPU időt képes elfogyasztani a Rhythmboxszal karöltve.

A PulseAudio képes egyszerre több hangfolyamot kezelni, úgy, hogy közben beazonosítja a hangforrást. Ezt a képességét kihasználva, a PulseAudio kisalkalmazás egyszerűen lekérdezi az éppen zenét játszó alkalmazások listáját, majd hozzáad alkalmazásonként egy-egy csúszkát, amivel lehet változtatni a hangerejüket vagy akár teljesen elnémítani.

Számomra ez egy hiánypótló alkalmazás, nagyon örülök neki.

Bár a program még fejlesztés alatt áll, amikor kipróbáltam, nem volt összeomlás vagy egyéb nem várt esemény. Egyedül az alkalmazások ikonjai nem jelennek még meg, de ez biztosan javítva lesz nemsokára. Bár nem bug, fontos megemlíteni, hogy a program egyelőre angol nyelven kommunikál, de a nagyon egyszerű felület miatt akár kínaiul is lehetne használni. :)

A panel alkalmazás letölthető a hivatalos oldaláról, Ubuntu és Fedora csomagban, a forrás pedig SVN-ből érhető el. Akik még a jól megszokott 8.10-es Ubuntut használják, azoknak semmi okuk az elkeseredésre, mivel a 9.04-es Ubuntu csomag megy 8.10 alatt (a 64 bites biztos, azt próbáltam).

Frissítés: Az Ubuntu 9.10 ezt a szolgáltatást magától tudja. Rendszer → Beállítások → Hang → Alkalmazások fül.