Xubuntu frissítés 18.04-re

Xubuntu logó
Nagyon régen érett már, hogy egy új cikkel jelentkezzek. Ahogy az is, hogy több hét halogatás után engedjek a Xubuntumnak, mikor finoman tájékoztat, hogy már elérhető a 18.04.2 LTS. Elérkezettnek láttam az időt, hogy biztonsági mentés után rákattintsak a frissítés gombra. Magam is kíváncsian várom az eredményt, több okból is.

Az egyik, hogy régen nem frissítettem már így rendszert, a másik, hogy még virtuálisan sem próbáltam ki a Xubuntu 18.04-et. Bár nagy dolgokra nem számítok sem a frissítési folyamatot, sem az új rendszert tekintve. Vágjunk is bele!

Jelenleg egy 16.04.6 LTS fut a gépemen, de ha minden jól megy, már nem sokáig. Mint említettem, régen volt a gépemen verzió frissítés, így nem tudom, meddig tart a folyamat.

Mindössze annyi a teendőm, hogy a Frissítéskezelő ablakot előhozva a Frissítés… gombra kattintsak.

Elérhető frissítés

Ezután a rendszer jelszót kér a művelet végrehajtásához:
Hitelesítés

Ezután adódott is egy kis probléma, mivel a kiadási megjegyzések nem érhetőek el a szerveren:
18.04 kiadási megjegyzések, Forbidden

Ezután némileg gondolkodóba estem, hogy folytassam-e a frissítést. Ugyanis az adott címet böngészőből gond nélkül elértem. Illetve felmerült bennem, hogyha a Frissítéskezelő a kiadási megjegyzéseket nem éri el, mikor az oldal elérhető, vajon mit nem fog még elérni. De végül úgy döntöttem, megpróbálom és bátran(?) a Frissítés gombra kattintottam.

Ezután megjelent a Disztribúciófrissítés ablak:
Frissítéskezelő: felkészülés a frissítésre

A rendszer tájékoztatott, hogy a frissítéshez letiltásra kerültek a külső források:
Frissítéskezelő: külső források letiltva

Ezt követte az új szoftvercsatornák beállítása:
Frissítéskezelő: új szoftvercsatornák beállítása

A fájlok letöltése elég lassan ment: 69 és 175 kB/s között ingadozott a letöltési sebesség, így hosszú percekig tartott a folyamat.

Frissítéskezelő: módosítások előkészítése

Frissítéskezelő: megerősítő kérdés

A módosítások előkészítése után még van módunk megállítani a frissítést. Viszont ha itt a folytatás mellett döntünk, onnan már nincs megállás. Bevallom, engem a két és fél órás becsült idő némileg eltántorított, mert ennyi idő alatt jó párszor újra lehet húzni a teljes rendszert frissítés helyett. Viszont akkor meg a beállításokat, fájlokat kéne visszaállítani. Úgyhogy győzött a lustaság és a kényelem, így a Frissítés indítása gombbal elindítottam a frissítést.

Frissítéskezelő: új csomagok letöltése

Mivel eszméletlen lassú volt a szükséges csomagok letöltése a fő kiszolgálóról, úgy döntöttem, hogy megpróbálom újra a külső források letiltása nélkül, másik tükörről.

Frissítéskezelő: megszakítás

Ehhez be kell állítani egy környezeti változót a következő módon:

export RELEASE_UPRADER_ALLOW_THIRD_PARTY=1

Ekkor a Frissítéskezelő a beállított tükröt fogja használni és remélhetőleg sokkal gyorsabb lesz, mint a fő kiszolgáló. Ehhez az előző parancs után adjuk ki a update-manager parancsot. Fontos, hogy ugyanabban a konzolban, mert ott érvényes a beállított környezeti változónk.

Ennek hatására a szoftvercsatornák letöltése sokkal gyorsabb volt, illetve most nem kerültek letiltásra a külső források, így a beállított tükör sem.

Ezután a rendszer már 26 percre becsülte a letöltéshez szükséges időt. Azért lássuk be, nem mindegy.

Frissítéskezelő: megerősítő kérdés

„Picivel” gyorsabb lett a letöltés, majd jelentősen visszaesett. Benézett 100 kB/s alá is:
Frissítéskezelő: új csomagok letöltése

Ezért megpróbáltam konzolból elindítani a frissítést, hogy lássam, tényleg az általam megadott kiszolgálót használja e. Ehhez a do-release-upgrade parancsot kell kiadni abban a konzolban, ahol a korábbi exportos parancsot.

Valóban az általam beállított tükröt használta, és ekkor gyors is volt a letöltés. Mire ezt leírtam, és visszanéztem a Terminálba, már a csomagokat konfigurálta. Mondjuk ehhez hozzátartozik az is, hogy az előző próbálkozások alatt letöltött csomagokat nem töltötte le újra.

Innentől semmi rendkívüli nem történt. Simán ment a telepítés, aminek a végén jött a szokásos újraindítás, és immár az új rendszer fogadott.

Újraindítás

lsb_release -a kimenet

Mindez majdnem két órába került, bár ebben bőven benne van a kiszolgáló váltás miatt többször megszakított letöltés.

Aztán jött az a probléma, amire igazából számítottam a frissítés előtt, ám igazából mégsem gondoltam végig: A korábban használt GTK2-es témám nyilván teljesen szét volt esve az új rendszeren. Kerestem volna a régen használt Gnome-os(?) téma szerkesztőt, amivel megtákolhatám, ám ezen a rendszeren már nem elérhető. Így maradt az alternatíva keresés.

Nagy nehezen megtaláltam az Oomox nevű programot:
Oomox

És néhány óra kísérletezés után végül sikerült egy elfogadható témát összeállítanom:

Xubuntu asztalom

Nemo fájlkezelő

Xubuntu menü

LibreOffice

Az Oomoxra majd egy külön cikkben vagy szubjektívenben térek ki, mivel volt némi küzdés a függőségnek nem jelölt függőségekkel.

Ezután már probléma nélkül használatba vehettem a rendszert. A Xubunturól magáról nem is nagyon tudnék mit írni. Gyakorlatilag csak a némileg eltérő téma emlékeztet rá, hogy frissítés történt. Egyébként minden olyan, mint ahogy megszoktam. Végül is ezért szeretem az Xubuntut, mert tudom, hogy nem fog hatalmas meglepetés érni.

Összefoglalás

Azt kell mondjam, nem vagyok biztos benne, hogy mikor legközelebb verzióváltásra kerül a sor, frissítéssel fogom megoldani. Tény ugyan, hogy kényelmesebb, mivel a frissítés előtt biztonsági mentést leszámítva nem igényel semmilyen teendőt. Nem kell utána újra feltenni és beállítani a szükséges programokat, törölni a szükségteleneket stb. Viszont abból kifolyólag, hogy a felhasználói beállítások megmaradnak, adódhatnak érdekes helyzetek. És abban sem vagyok biztos, hogy gyorsabb egy teljesen tiszta telepítésnél, ami lemegy 10-15 perc alatt, és szkripttel feltenni a szükséges programokat, illetve felcsatolni az adatokat tartalmazó lemezt szintén nem nagy idő. Viszont legalább magunk előtt görgetett, verziókkal ezelőtti beállításmentes rendszerünk lesz.

Előnyök:

  • kényelmes, mivel csak néhány kattintást igényel, és a rendszer automatikusan végzi a dolgát
  • nem igényel különleges tudást, mivel a Frissítéskezelő automatikusan felajánlja a frissítést, nem magunknak kell a megfelelő verziót letölteni, ellenőrizni, lemezképet csinálni belőle stb.
  • a lehetőségekhez képest megmaradnak a rendszeren a frissítés előtt telepített csomagok
  • a /home gyakorlatilag érintetlen marad, így nem vesznek el a beállítások, képek, dokumentumok

Hátrányok:

  • a /home-ban hagyott beállítások gondot okozhatnak az új verzión lévő új verziójú programokkal
  • a Frissítéskezelő automatizáltsága miatt nehéz bármit is módosítani (pl. kiszolgáló)
  • adott esetben sokkal lassabb is lehet, mint egy teljes újratelepítés

Összességében annak tudnám ajánlani a frissítéskezelőn keresztüli frissítést, akinek nincsenek speciális beállításai (mondjuk saját téma, PPA, valahonnan ezer éve szerzett, már nem elérhető program), nincs módja/lehetősége/megfelelő ismerete egy friss telepítéshez és van néhány rászánható órája megvárni, hogy a fő kiszolgálóról lecsorogjanak a csomagok.