Viszlát Lockwise, Hello (újra) Firefox!

Firefox Lockwise logó
A Mozilla bejelentette, hogy 2021. december 13-án megszűnik a Firefox Lockwise támogatása, így az alkalmazás nem lesz telepíthető Android és iOS eszközökre. A meglévő telepítések természetesen működőképesek maradnak és a mentett jelszavaid is elérhetőek lesznek, de se támogatást, se biztonsági frissítést nem fognak kapni. A Lockwise legutolsó elérhető verziója Androidon 4.0.3-as, iOS-en 1.8.1-es. A Lockwise funkcióit természetesen a Firefox továbbra is biztosítja.

Fontos, hogy a meglévő Firefox fiókban lévő jelszavakat ez nem érinti! Csak maga az alkalmazás szűnik meg, ám mind a Firefox fiók, mind a benne tárolt jelszavak biztonságban vannak.

További teendők?

Ha Firefox fiókkal használtad a Lockwise alkalmazást, akkor ellenőrizd (bármilyen eszközön), hogy a Firefox szinkronizálja-e a jelszavaidat. Ezt (asztali verzióban) a hamburgermenü → Beállítások → Szinkronizálás beállítás alatt teheted meg. Ha a „Szinkronizálás: BE” feliratot látod, illetve a „Jelenleg is szinkronizálja ezeket az elemeket” listában benne van a „Bejelentkezések és jelszavak”, akkor minden rendben. Persze a biztonság kedvéért ellenőrizheted a jelszavaid meglétét a hamburgermenü -> Jelszavak menüpontban.

Ha Firefox fiók nélkül használtad a Lockwise-t, akkor töltsd le és telepítsd a Firefoxot (bármelyik támogatott platformra), majd hozz létre egy Firefox fiókot vagy jelentkezz be a meglévőbe. Ezt a(z asztali verzióban) hamburgermenü → Beállítások → Szinkronizálás menüben a „Jelentkezzen be a szinkronizáláshoz...” gombra kattintva teheted meg. Egy magyarul beszélő varázsló végigvezet a folyamaton. Ha kész és befejeződött a szinkronizálás is, akkor a hamburgermenü → Jelszavak menüpontban ellenőrizd, hogy megvannak-e a jelszavaid.

Mozilla bejelentés: https://support.mozilla.org/hu/kb/end-of-support-firefox-lockwise (angol).