Ubuntu 11.04 – Pedig én megpróbáltalak szeretni


Mint a cím is sugallja, most nem éppen a Natty Narwhal méltatása fog következni. Nem is gondoltam volna, hogy valaha lehúzó bejegyzést fogok írni egy Ubunturól, de eljött ez a nap is.

Csalódtam. Ez a szó nagyon jól jellemzi, hogy mit érzek a Natty iránt. Az eddigi Ubuntukat azért szerettem, mert nagyrészt stabilak voltak. Azért nagyrészt, mert előfordult persze, hogy nem indult az X, de egy röpke újrakonfigurálás megoldotta a dolgokat, vagy ha más nem, elinks-ben kigugliztam a megfelelő paramétereket. De a rendszer megfelelően működött. Mit jelent, hogy megfelelően? Ha egyszer már eljutott a Gnome-ig, onnantól nem sok probléma volt. Egy-két GUI fagyás vagy ordítóan nagy bug itt-ott persze akadt, de átlagosan használható volt.

Viszont ahogy jelennek meg az egyre újabb és újabb Ubuntuk, a következő kiadás valahogy mindig valamivel kevesebb mint az előző. Erre az egyik legjobb példa a Bluetooth támogatás degradálódása.

4 kiadással ezelőtt, tehát a 9.04-ben még tökéletesen működött a Broadcom BT modul a Thinkpadomban. A 9.10-ben már nem tudtam telefonról → gépre küldeni adatokat. Egy kis kellemetlenség, semmi több. A következő lépés a 10.04-ben jött, hogy ha a gépen szeretném tallózni a telefon tartalmát, akkor nem elég csak a kapcsolatot elfogadni a telefonon, hanem párosítani is kellett. Sebaj, +2 percbe még nem halt bele senki. Ez az állapot maradt a 10.10-ben is (kivételesen). A 11.04-ben sikerült odáig fejlődni, hogy a BT modul működésképtelen. Felismeri, de se gép → telefon, se telefon → gép irányba nem történik semmi. A telefon szerint, ami mindvégig ugyanaz a rozoga Nokia maradt, van adatforgalom BT-on keresztül, de hogy mi?

Ez csak egy dolog a sok közül. Az Atheros WiFivel szintén gondok akadnak. A sebessége még csak elmegy, bár ez is olyan mintha romlott volna, de van amikor annak is örülnék, ha egyáltalán működne, mikor felébresztem a lapost… már ha elalszik. A Natty-ig soha nem volt bajom a laptop altatásával, mindig szépen ment, de most? Ha olyan kedve van, megy, ha nem olyan, nem.

Több monitor támogatása. Nekem a laposom a mindenem, már ami a munka és szórakozás eszközét jelenti. Multimédia központtól kezdve komoly munkaeszköz. Van amikor a fűben „piknikezve” nézünk többen filmet rajta, van amikor pedig mint munkaállomást használom és a hatékonyság növelése érdekében hozzákapcsolok +1 monitort. Az a funkció is tökéletesen működött egészen a Natty-ig. A Natty olyan problémákkal küszködik, ha nyomok pl. egy Printscreent, akkor újraindul az X. Nincs háttér. Oké, ez nem indok… :) Ha a lapos beépített monitora 1024x768-as felbontáson van, a másik monitor pedig 1200x1600-on, akkor az ablakok „felcsúsznak” a laptop monitoron a semmibe. Ha ezek működnének, ilyen szempontból ki lennék elégítve.

A Bugshee-t (lánykori nevén Banshee) le lehet cserélni Clementine-re, a Totemet mplayerre. Ha az asztali környezet stabil és használható, akkor onnantól – részemről – nincs probléma.

Persze jogos a kérdés: Muszáj volt frissíteni? Természetesen nem. De az én kérdésem az, hogy akkor hova „fejlődik” a Linux? Mert az egy dolog, hogy szerver oldalon teljesen meg vagyok elégedve a Linuxszal, de a legnépszerűbb Linux disztribúció, az Ubuntu mégis hova fejlődik? Sokaknál Linux=Ubuntu, tehát ha Ubuntu vacak, akkor a Linux is vacak.
Ha észrevetted kedves olvasó, akkor nem a Unity-t vagy a fekete-rózsaszín színvilágot emeltem ki mint probléma, hanem részemről komoly, a mindennapi használhatósággal kapcsolatos dolgokat.

Én telepíthetek Gentoo-t persze, jól elszórakozok a beállításokkal. De van egy pár, jó pár ismerősöm, akiknek 8.04 vagy 9.10-es kiadás van fent a gépükön és megelégedéssel használják. Mi lesz akkor, amikor úgy gondolják, hogy frissítenének új kiadásra? Megmondom, hogy az újabb kiadások vackok?

Persze, ez úgy hangzott, mintha az Ubuntu lenne az egyetlen Linux disztribúció. Ez egyáltalán nincs így, van még (több) 100 másik. Csak – hogy őszinte legyek – a kevésbé macerás disztribúciók közül az Ubuntut ismerem a legjobban, tehát az esetleges ügyfelek telefonos kérdéseire a legváratlanabb pillanataiban is nagy valószínűséggel tudok válaszolni. Annak pedig, aki most ismerkedik a Linuxszal mi kell? Legyen stabil, gyors és egyszerű. A Natty-vel az a baj, hogy egyáltalán nem stabil, a gyorsaságtól is messze van – hiába a csoda patch a 2.6.38-as kernelben –, egyszerűen valahol lassú. Most használok 5 virtuális munkaasztalt, ahol igazából semmi különös nem történik, pár szövegszerkesztő és Nautilus ablak van nyitva. A 2 GB RAM fele cache, a processzor pedig elvileg malmozik. Mégis hihetetlenül lassan reagál a rendszer, 2s míg átvált másik virtuális munkaasztalra a Gnome. A processzor egy Athlon x2, a VGA pedig Radeon HD 3600…, de legalább egyszerű.