architektúra

LibreOffice: oosplash not found

Probléma: Nem indul a frissen letöltött és telepített LibreOffice, konzolból indítva pedig valami hasonlót látsz:

/usr/local/bin/libreofficedev6.3: 180: exec: /opt/libreofficedev6.3/program/oosplash: not found

Mikor a kérdéses fájlt megnézed, pontosan ott van, ahol lennie kell. Viszont ha futtatnád, újra azt a hibát kapod, hogy a fájl nem létezik.

Ubuntu: 32 bites PowerPC architektúra nem támogatott többé

PowerPC processzor
Az Ubuntu technikai tanácsa nevében Steve Langasek bejelentette, hogy az Ubuntu 17.04 Zesty Zerous és az elkövetkező kiadások már nem fogják támogatni a 32 bites, big-endian (nagy az elején) PowerPC architektúrát. Az eltávolítás mellett szól, hogy az elkövetkező Debian kiadásokban sem lesz jelen az architektúra támogatása, a bejelentés itt olvasható. Ennek megfelelően, az architektúra támogatása Ubuntu oldalon nehézkes lenne, ami rossz hatással lehetne az Ubuntu teljes fejlesztésére is. Éppen ezért az említett Powerpc architektúra a Zesty Feature Freeze-kor eldobásra kerül.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez a változás csak a felmenő rendszerben érvényes, minden 17.04-et megelőző kiadásban a rendszer támogatási idejének megfelelő távon továbbra is támogatott marad a powerpc, azaz Ubuntu 16.04 LTS felhasználók még 2021 áprilisáig gond nélkül használhatják a rendszerüket.