Nem folytonos számozás készítése LibreOffice Writerben

Ugyan nem túl gyakran, de szükségünk lehet rá, hogy egy amúgy folytonos számozásból néha kihagyjunk elemeket. Például akkor, ha egy másik dokumentumból emeljük át a számunkra szükséges fejezeteket. Ilyenkor jól jön, hogy LibreOffice-ban lehetséges nem folytonos számozást készíteni.

Ha esetleg nem értenéd, miről is beszélek: Tegyük fel, hogy olyan felsorolást szeretnél létrehozni, amelyben mondjuk a 4.2 nem 1-gyel, hanem 5-tel kezdődik (tehát 4.2.5-tel), vagy a 7.6.2 után szeretnéd, ha a 7.6.8 szerepelne 7.6.3 helyett.

Említettem, hogy ez meg lehet oldani LibreOffice-ban, a rossz hír viszont az, hogy ehhez több felsorolásra lesz szükségünk.

  • A megoldás első lépése, hogy a sorból kilógó első számozási elem előtt megszakítod a felsorolást. Magyarán azt a számozási elemet, amelyik nem folytonosan követi az előzőt, vedd ki a számozásból, majd kezdj nála egy újat a Formázás eszköztár → Számozás be/ki gombjával.
  • A következő lépés, hogy beállítod, hol kezdődjön ez az új számozás. Ehhez navigálj a Formátum menü → Felsorolás és számozás… → Beállítások fülére és add meg a szintek számát és a kezdőértéket.
    Ne feledd, hogy amennyiben nem a számozás első szintjén történik a módosítás, a módosítani kívánt szint fölötti elemek Kezdőértékét is állítsd be a számozásodnak megfelelően.
  • Ezután állítsd be a Pozíció fülön, hogy az egyes szintekre milyen behúzási és tabulálási értékek vonatkozzanak. Ezt legegyszerűbben úgy tudod eldönteni, hogy megnézed a számozásod folytonos részében egy ugyanolyan szinten lévő elem értékeit.
  • Amennyiben a számozásos elemeid címsorok, ne alkalmazd ugyanazokat a stílusokat a nem folytonos számozásod elemeire, mivel akkor a fenti beállítások ellenére folytatja az eredeti számozást.
    Tehát készíts egy másolatot a használt stílusaidról és azt használd az egyedi számozásod elemeinél. Pl. Címsor 1 másolata legyen Egyedi címsor 1, a Címsor 2 másolata Egyedi címsor 2 stb., és ezeket állítsd be az egyedi számozásra.
  • Ha a számozásod elemei címsorok, és tartalomjegyzéked is van, ne feledd szerkeszteni a tartalomjegyzék beszúrásakor a További stílusokat, hogy a Címsor 1, Címsor 2 stb. mellett az Egyedi címsor 1, Egyedi címsor 2 stb. is bekerüljön a tartalomjegyzékbe.

LibreOffice egyedi számozás

LibreOffice egyedi számozás