Megjelent az Ubuntu 22.10

Kinetic Kudu logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Łukasz Zemczak bejelentette az Ubuntu 22.10, Kinetic Kudu megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Kinetic Kudu kódnevű 22.10 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Az asztali Ubuntu 22.10 felhasználók élvezhetik majd a GNOME 43 finomhangolásait, köztük a GTK4 témát a javított teljesítmény és konzisztencia érdekében. A Gyorsbeállítások mostantól gyorsabb hozzáférést biztosít az olyan gyakran használt lehetőségekhez, mint a wifi, a Bluetooth, a sötét mód és az energiabeállítások.

A Pipewire audió platform bővíti a hangeszközök támogatását és jobb Bluetooth kapcsolatot biztosít, javítva a videókonferenciák teljesítményét. A Linux 5.19 javítja az Intel eszközök teljesítményét és elérhetővé teszi Ubuntun a többszálú kitömörítést javítva a több magos asztali snap teljesítményét.

Az Ubuntu 22.10-ben az OpenSSH alapértelmezetten systemd socket aktiválást használ, ami azt jelenti, hogy az sshd nem indul el, amíg nem érkezik bejövő kapcsolódási kérés. Ez csökkenti az Ubuntu Server memóriahasználatát kisebb eszközökön, virtuális gépeken vagy LXD konténereken. Az Ubuntu 22.10 ezen kívül új debuginfod szolgáltatást is szállít, segítve a fejlesztőket és a rendszergazdákat az Ubuntuval érkező program hibakeresésében. A hibakereső eszközök, mint a gdb, automatikusan letöltik a szükséges hibakeresési szimbólumokat HTTPS-en keresztül.

Az Ubuntu grafikus csomag kms-re átállása lehetővé teszi a fejlesztőknek Pi-alapú grafikus alkalmazások futtatását keretrendszerek (például Qt) használatával, asztali munkameneten kívül, Pi specifikus illesztőprogramok nélkül. Ez kiegészíti a Raspberry Pi beágyazott kijelzőinek kiterjesztett támogatását, beleértve az Inky eInk HAT és a Hyperpixel sorozatokat és a Raspberry Pi Official Touchscreent.

Az Ubuntu Kernel immár az 5.19-es Linux kernelen alapul, illetve gcc 12.2.0-vel és glibc 2.36 alapértelmezett eszközkészlettel érkezik.

A legújabb Ubuntu Budgie, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio,
Ubuntu Unity és Xubuntu kiadások is megjelentek ma.

Az összes verzió 9 hónapig támogatott.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/kinetic-kudu-release-notes/27976

Az Ubuntu 22.10 beszerzése

Az Ubuntu 22.10 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 22.04 LTS felhasználóknak hamarosan automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül, amennyiben nem csak az LTS frissítésekről kérnek értesítést.

A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://discourse.ubuntu.com/t/kinetic-kudu-release-notes/

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Łukasz Zemczak

A bejelentés itt olvasható angolul.