Megjelent az Ubuntu 22.04 LTS

Jammy Jellyfish logó
Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Łukasz Zemczak bejelentette az Ubuntu 22.04 LTS, Jammy Jellyfish megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Jammy Jellyfish kódnevű 22.04 LTS folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

Az asztali Ubuntu 22.04 LTS-ben bemutatkozik a GNOME 42 energiaprofilokkal, ráncfelvarrt munkaterület váltással és jelentős, Intelt és Raspberry Pi-t érintő optimalizációkkal.

Az Ubuntu 22.04 LTS az első LTS kiadás teljes Raspberry Pi termékkínálat támogatással: a Raspberry Pi Zero 2W-től a Raspberry Pi 4-ig. Az Ubuntu 22.04 LTS-be bekerült a Rust a biztonságos rendszerszintű programozáshoz, illetve az új titkosítási algoritmusokkal rendelkező OpenSSL v3-at szállítja a nagyobb biztonságért.

A divatot követőknek az Ubuntu Desktop 22.04 LTS tíz különböző, hangsúlyos színt szállít a Yaru sötét és világos témáihoz egyaránt, illetve a korábbinál több közösségi háttérképet is kínál.

A legújabb Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu kiadások is megjelentek ma.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/jammy-jellyfish-release-notes/

Az asztali Ubuntu, a szerver, a Cloud és a Core verziók 5 évig támogatottak, a többi változat 3 évig. Bővített biztonsági támogatás is elérhető ESM-mel (Extended Security Maintenance).

Az Ubuntu 22.04 LTS beszerzése

Az Ubuntu 22.04 LTS letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 21.10 felhasználóknak hamarosan automatikus frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. Az Ubuntu 20.04 LTS felhasználói számára a frissítés a 22.04.1 LTS megjelenése után lesz felajánlva, ami augusztus 4-én várható.

A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes.

Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél. Itt érhetőek el: https://discourse.ubuntu.com/t/jammy-jellyfish-release-notes/

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van.

Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,
Łukasz Zemczak

A bejelentés itt olvasható angolul.