Megjelent a Linux 5.10-rc1

Tux logó
Linus Torvalds bejelentette a Linux 5.10 első kiadásra jelölt verzióját.

„Eltelt két hét, és a beolvasztási ablak is bezárult. Megcímkéztem és kiadtam az 5.10-rc1-et, ahol minden teljesen megszokottnak tűnik.

Az 5.10 nagyobb kiadásnak tűnik, mint amire számítottam. Bár a beolvasztási ablak kisebb, mint az 5.8-asé volt, nem sokkal kisebb, és ugye az 5.8 minden idők legnagyobb kiadása volt.

Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ez csak egy általános növekvő tendencia eredménye (régen láttunk már stagnálást), vagy egyszerűen csak így alakultak a dolgok. De az is lehet, hogy az 5.9 plusz egy hetének az eredménye mindez. Majd meglátjuk.

Amúgy látszólag minden meglehetősen simán megy. Nem látok arra utaló jelet, hogy bármilyen nagy probléma lenne, és a beolvasztási ablakban sem volt semmi szokatlan problémám. Híres utolsó szavak…

A legérdekesebb történés – számomra – a Christoph-féle set_fs() eltávolítása, ami Al Viro nevéhez fűződik, ahogy az a beolvasztási naplóból is látszik. Nem nagy változás, de érdekes, mivel a set_fs() koncepciója (miszerint meghatározzuk, hogy a másolás a kernel vagy a felhasználói térbe irányul-e) egészen a Linux legelső kiadásáig nyúlik vissza. Bár a neve teljesen történelmi (hosszú ideje nem használja már az %fs szegmens regisztert), a koncepció megmaradt. Egészen mostanáig.

Nem lett teljesen eltávolítva a "set_fs()", mivel még nem lett az összes architektúra átállítva az új világrendre, de az x86, powerpc, s390 és RISC-V architektúrákból már eltávolításra került ez a címtér felülírás, és minden szükséges munka elkészült a fő kernel kódban is. Remélhetőleg a többi architektúrából is hamarosan eltávolításra kerül ez az elég régi koncepció, de a munka minden bizonnyal el fog tartani egy darabig.

Amúgy ez a többséget egyáltalán nem is érinti, és csak egy kis történelmi lábjegyzet volt, hogy az 5.10 immár nem függ a set_fs() koncepciótól. Ami az igazi változásokat jelenti, azok többsége – mint általában – illesztőprogram frissítés, de mindenhol akadnak újdonságok. Úgy gondolom, a beolvasztási naplóból lehet egy nagyvonalú elképzelésed arról, mi változott, de ha a részletekre is kíváncsi vagy, nézd meg a git fát. Mint említettem, ez egy nagy beolvasztási ablak volt majdnem 15 ezer committal(*) közel 1700 embertől.

Kérlek tesztelj,
Linus

(*) Ha a beolvasztásokat is számoljuk, akkor közelebb van a 15 ezerhez a commitok száma.”

Az eredeti bejelentés és Linus beolvasztási naplója itt olvasható: https://lkml.org/lkml/2020/10/25/267