Lacyc3.0

Lacyc3eu logo

Örömmel jelentjük be, hogy megjelentettük a lacyc3.eu 3.0-ás kiadását! Aki rendszeresen követte az elmúlt két hét eseményeit, az napról-napra láthatta, hogyan fejlődünk. Remélhetőleg mindvégig előnyünkre sikerült, de szívesen várjuk a kritikát is.

Fejlesztésünk jellege kicsit olyan volt, mintha egy gördülő Linux disztribúciót fejlődését követted volna nyomon: minden nap történt valami apró változás, amivel egy kicsit mások lettünk. Hol jobbak, hol talán egy picit gyengébbek, aztán két napra rá újra jobbak. Mindezt publikusan, jól követhetően.

Ami hozzátartozik még az igazsághoz, az az, hogy nem teljesen önkéntes ez az új felület: mindenki barátja, a Google küldött egy levelet, melyben ecsetelte, hogy a jövőben jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a mobilbarát oldalak, és ha jót akarunk magunknak, mi is legyünk azok. Elijesztésként csatolva küldött egy komolyabb statisztikát arról, hogy mennyire nem vagyunk a mobilok barátai. Az általa kitűzött egy hónapos határidő elég sok tekintetben igen szűkösnek bizonyult.

Első körben elgondolkoztunk a régi téma mobilbaráttá tételén, azonban anno a kiválasztásánál nem volt szempont se a válaszképesség, se az, hogy mobilbarát legyen. Ekkor pont nem gondolkodtunk előre. Így természetesen sikerült olyannak megtetszenie, ami még véletlenül sem portolható egyszerűen, így „hacsak nem muszáj”, ezt a lépést nagyon szívesen kihagynánk. Itt jött a következő meglátás, hogy hátha van olyan smink, ami mobilbarát, szép és kevés módosítással az igényeinknek megfelelővé tehető. Többel is próbálkoztunk, több, kevesebb és még kevesebb sikerrel. Valahogy egyik sem volt az igazi.

A keresgélés és próbálkozás közben természetesen az idő rohant. Ha már lépünk, lépjünk nagyot, nemde? Ezzel az ötlettel megpróbáltunk az évek óta fejlesztett Drupal 8-cal megbarátkozni és kipróbálni, hogy az aktuális sokadik béta mit szólna hozzá, ha élesben futna. Sajnos béta jellegéből adódóan (és ezt nem is rójuk fel neki hibának) a kiadásról-kiadásra történő frissítések igen döcögősen mentek, már ha mentek egyáltalán és nem lett a próbálkozásunk jutalma WSOD (fehér halál). Az így elcsurgó idő mellett a dolgunkat tovább nehezítette a tény, hogy a régi megoldásainkkal itt-ott eléggé belenyúltunk a keretrendszer életébe. Ezért az alverzió frissítés különböző, már hónapok óta nem jelenlévő modul függőségek miatt kudarcba fulladt.

Szóval kénytelenek voltunk összekötni a kellemeset a hasznossal és egy teljesen tiszta alapról kezdeni mindent, nulláról. Ilyenkor jönnek elő a „hogy is csináltam, hogy…” és a „mit is kellett ahhoz csinálni, hogy…” dolgok. Természetesen, szerettük volna megtartani az összes képességet, illetve ha „épp szembejön”, akkor újakat adni az oldalhoz. Arról nem is beszélve, hogy bőven akadt olyan feladat, amit egy ideje már halogattunk. Ide tartoznak olyan, nagyobb munkát igénylő, olvasói visszajelzéseken alapuló problémák megoldása, mint a tartalmak „nehézség”, illetve típus szerinti csoportosítása a kényelmesebb elérés érdekében. Továbbá egy ideje már terítéken volt az oldal „kivilágosítása” is, mert egyre többen jelezték, hogy a sötét alapszín és a relatív apró betűk együtt fárasztják a szemet. Ti kértétek, mi megoldottuk! :)

Az igényeket, lehetőségeket és természetesen a saját elképzeléseinket összerázva úgy döntöttünk, hogy a teljes újrakezdés mellett saját sminket is csinálunk. De hogy mégse kelljen teljesen nulláról kezdeni, a méltán népszerű Twitter Bootstrap alapjait használtuk fel. Rá se ismerni, ugye? :) Nos, mire idáig eljutottunk, már csak pár nap volt abból a bizonyos, Nagy Testvér által meghatározott határidőből. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a látogatóink >95%-a a keresők útján talál hozzánk (4% közösségi oldalak, a maradék pedig minden más), aminek 98%-a Google, így igen fontos, hogy a kereső „szeressen” minket. Így született az a pre-git változatnak se igazán mondható csúnyaság, mellyel igyekeztünk elijeszteni minden idetévedő látogatónkat. Reméljük nem sikerült. :) Illetve ekkor is kezdett elindulni az a – számunkra mindenképp – gyors fejlesztés, amit az elmúlt időben „real time” prezentáltunk nektek! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak miattatok, felhasználók miatt igyekeztünk minél hamarabb végezni mindennel, hanem a rendszer miatt is: bármikor kijöhetett volna egy kritikus sebezhetőség a keretrendszerhez, ami a frissíthetetlenség tudatában igen kínos perceket okozhatott volna. Vagy kézzel gányolhattam volna bele a módosításokat a forráskódba és reménykedek, hogy nem török össze semmit.

Szóval, kalandos időszakon vagyunk túl. Reméljük, tetszik az új téma. Tudjuk, hogy lesz még mit javítani, hogy biztosan van olyan körülmény, ami között az oldal csúnyácska egy kicsit. Ha van rá lehetőséged, kérlek jelentsd nekünk egy képernyőkép kíséretében! Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, ha írsz egy levelet a lacyc3 {kukac} lacyc3 {pont} eu e-mail címre. A leveled, kérjük, a képernyőkép mellett tartalmazza a böngésződ nevét és verzióját, illetve hogy milyen eszközről nézted az oldalt. Fogalmunk sincs, hogy BSD-t futtató kenyérpirítón hogyan jelenik meg az oldal (vagy hogy épp a kenyérpirító hogyan lát minket).

Változások listája, hogy ne csak a cyber-térbe beszéljünk

  • https: az oldal immár (csak) biztonságos kapcsolaton keresztül érhető el. Régebbi eszközöknél (pl. Nokia Symbian^Anna) ez tanúsítvány hibát eredményezhet.
  • http/2: az immár szabvánnyá ért http/2 már nálunk is használható. Ezzel mindketten nyerünk, mégpedig remélhetőleg sebességet.
  • Új téma
  • Google Analytics száműzve: a GA helyett átálltunk egy jó pár hónapja már használt, saját megoldásra. Bár mindkét statisztika hazudik valahol (és csak annak hiszünk, amit magunk hamisítottunk), a GA-t, főleg jellege miatt az új oldalon elhagytuk. Nektek jobb, nekünk pedig nem kell. Mindketten jól jártunk!
  • Külső függőségek minimalizálva: egy-két, leginkább Windows specifikus függőségtől eltekintve, az oldal lényegének megtekintéséhez nem szükséges külső fél. Igyekeztünk minimalizálni a külső szolgáltatásoktól való függőségeket. Ez azzal is járt, hogy jelenleg nincs közvetlen lehetőség „lájkolni”, „csiripelni” vagy +1-et nyomni az adott cikkre. Úgy gondoljuk, hogy az olvasók magánszférája többet ér mint pár közösségi gomb az oldalon. A következő, 3.1-es oldalon azonban tervben van középutas megoldás, amivel lehetőség nyílik majd a gombok használatára, miközben mégsem nyújtjuk tálcán az olvasót egyik nagy testvérnek sem. De ne feledd: ez csak az oldal olvasására igaz, ha pl. RSS-t akarsz olvasni, ahhoz már a FeedBurner linkjét kell használnod.
  • Oldal rögzítése és élő csempe: nincsenek illúzióink, így tudjuk (no meg a Piwik nem hazudik (nagyot)), hogy igen sokan olvasnak minket különböző Windowsokról is, és bár nem jellemző, nem ritka az Internet Explorer használata sem. Így úgy döntöttünk, hogy kedvezünk ezen olvasóinknak is: lehetőség van az oldalt „rögzíteni” a tálcára vagy a kezdőoldalra, élő csempeként kitenni! Jelenleg erősen béta a szolgáltatás és nincs is letesztelve, de reméljük, rendben működik.
  • Csoportosított tartalmak: Szerző, típus és nehézség szerint csoportosítottuk az eddigi tartalmainkat. A csoportosítás a menü Tartalmaink menüpontja alatt érhető el.
  • IE6 kizárása: bár nem szándékosan vagy direkt kitolásból, de kizárásra került az Internet Explorer 6 nevezetű böngészőutánzat tákolmány, ahogy az összes olyan ős-böngésző, mely nem ismeri a TLS-t.