Hogyan vásároljunk számítógépet?

számítógép illusztráció

Nyakadon a karácsony, számítógépet szeretnél vásárolni szerettednek, de nem tudsz eligazodni a reklámújságon? Nem tudod és nem érted, hogy melyik paraméter mit jelez, mire való, és félsz hogy rossz üzletet kötsz? Akkor jó helyen jársz, az eheti cikk segít eligazodni az ajánlatok útvesztőjében.

Mire fogod használni és mennyit szánsz rá?

Az első és legfontosabb dolog, amit vásárlás, sőt, nézelődés előtt át kell gondolnod, hogy mennyit szánsz rá és mire kell. Itt három árkategóriát fogunk taglalni. Az árkategóriák természetesen csak és kizárólag magát a hardvert jelentik, mert ugye a Linuxért nem kell fizetni.

Belépőkategória

Jellemzők: Ez az a szint, amit a legtöbb ember megcélozhat: teljesen kényelmesen, gyorsan és hatékonyan lehet vele a mindennapos dolgokat elvégezni. Gördülékeny a böngészés, gyorsan indul a rendszer, zenehallgatás, dokumentumszerkesztés, filmnézés és hasonlók. Persze, nem egyszerre, de egy zenehallgatás, böngészés, szövegszerkesztés hármast bőven elbír. Fő ismérve ennek a kategóriának, hogy nincs agyonterhelve a gép és előfordul, hogy naponta többször is kapcsolgatva van. Hatékony processzorral és megfelelő mennyiségű memóriával felszerelve az átlagos igények 100%-át kielégíti. Ezt a kategóriát érdemes megcélozniuk az alkalmi játékosoknak is, illetve azoknak, akik a böngészőben szokták elütni az időt egy-egy izgalmasabb játék mellett.

Célközönség: első számítógépnek gyereknek, szülőnek, nagyszülőnek. Játékra nem javasolt, illetve komolyabb munkára sem.

Árkategória: kb. 110 000 Ft-ig

Középkategória

Jellemzők: Annyival tud többet a belépőkategóriánál, hogy itt legtöbbször már van diszkrét (különálló) grafikuskártya, és/vagy egy kategóriával erősebb a processzor. Ez a konfiguráció már alkalmas rendszeres (de nem e-sportszerű) játékra, nagy háttértárral rendelkezik, így nem okoz gondot nagyobb anyagok tárolása és használata.

Célközönség: Ez a konfiguráció már komolyabb munkára is alkalmas, ha elég türelmes a felhasználója. Nem csak tartalomfogyasztásra, de készítésre is használható. Ideális kezdő programozónak, vagy akár multimédiás tartalmak készítésére. Legyen az kép- vagy hanganyag. Azonban komoly játékra és nagy számítási teljesítményt igénylő munkára ez a konfiguráció még mindig alkalmatlan. Mire gondolok itt? 3D munkára, komolyabb, rendszeres kép és (HD) videószerkesztésre, jó néhány darab virtuális gép párhuzamos futtatására.

Árkategória: kb. 110 000 Ft és 200 000 Ft között

Felső kategória

Jellemzők: Ez az a kategória, amire igen keveseknek van szüksége. Felső vagy csúcskategóriás processzort, legalább egy, de inkább több grafikuskártyát tartalmaz, abból is természetesen a drágábbik fajtát. Ez a kategória reprezentálja a tápláléklánc csúcsát. Nagyon könnyen csillagászati ármagasságokba lehet emelkedni ebben a kategóriában.

Célközönség: Minden jellegű munkára tökéletes. Legyen az kép- és videószerkesztés, 3D tervezés és egyebek. Fontos hangsúlyozni, hogy még mielőtt ezt a kategóriát választod, gondold át alaposan, hogy szükséged van-e erre a számítási teljesítményre. Természetesen a legújabb játékokat is képes maximum vagy ahhoz nagyon közeli beállításokon és felbontáson futtatni, maga a megtestesült luxus.

Árkategória: kb. 200 000+ Ft

Laptopot vagy asztali gépet?

Ez a második fontos kérdés, amit el kell döntened. Legalább olyan fontos, mint a megcélzott árkategória, ugyanis ez a döntés fogja meghatározni a bővítési lehetőségeket és ezzel együtt a jövőállóságot.

Laptop

Előnyök

 • Hordozható: SSD-vel akár tömegközlekedési eszközön (főképp vonat) is gond nélkül használható. Manapság az Intercity járatokon is van konnektor, így nem probléma az akkumulátor idő sem.
 • Kevés helyet foglal: főleg ha kis méretű, ultra hordozható, esetleg netbook gépet választasz.
 • Nem probléma az áramszünet: még ha „asztali gépként” is használod a laptopot, az akkumulátornak hála áramszünetben is dolgozhatsz. Nem okoz problémát, ha vihar idején elmegy az áram.
 • Halk: a megfelelő hűtéssel felszerelt laptop csendes és hatékony.

Hátrányok

 • Integráltság: A főbb alkatrészek nem, vagy csak igen költségesen cserélhetőek. Ha elromlik a kijelző, komoly esély van rá, hogy maga a gyártó sem tud már újat adni helyette. Ha a laptopod modellje egy nem túl népszerű szériából való, akkor szinte biztos, hogy bontott alkatrészként sem találsz egy még működőre. Ha pedig a gyártó tud újat adni, akkor is csak csillagászati áron, ami akár a laptop értékével is vetekedhet… Nyilván a kijelző jobb modellre történő cseréje közel lehetetlen.
 • Korlátozott bővíthetőség: Ha megveszel egy laptopot, akkor annak főbb konfigurációs paraméterei fixek. Elsősorban a processzor, ugyanis a gép hűtését is annak hőleadásához méretezik. Nem gyakran, de előfordul, hogy cserélhető a központi egység, de ez esetben különösen körültekintően kell körüljárni a cserénél, hiszen nem biztos, hogy a régi, gyengébb és alacsonyabb hőleadással rendelkező processzorhoz biztosan jól méretezett hűtő képes hűvösen tartani egy erősebb, nagyobb hőleadással rendelkezőt is. Másodsorban, egy laptopban igen korlátozott a hely. Ha van benne optikai egység, akkor annak a helyére jó eséllyel be lehet tenni egy második háttértárat, pl. SSD-t. De ennyi. Nem tehetsz be se egy harmadikat, illetve ha nincs optikai meghajtó, akkor még másodikat sem. A harmadik, de közel sem elhanyagolható paraméter még a memória: könnyen előfordulhat az az eset, hogy kifutottál memóriából. A processzor támogatna többet is, de az alaplapon már nincs hova tenni az új modulokat, vagy ami még rosszabb lehet, a jelenlegieknél nagyobb modulokkal már nem kompatibilis a géped. Végül pedig érdemes megjegyezni, hogy egy laptop is igen könnyen kinőhet egy íróasztalt: elég mindössze néhány külső eszközzel (merevlemez, usb hub, hangfal, stb.) körbevenni és kész a kábel káosz.
 • Kisebb → Drágább: bár egyre kisebb a különbség, még mindig drágábbak a laptopba való alkatrészek, mint az asztali gépbe illeszthetőek.

Asztali számítógép

Előnyök

 • Szobadísz: A mai modern számítógépek már nem csak csendesek, de szépek is. El lehet felejteni a klasszikus, nagy fehér és hangosan búgó dobozokat. A XXI. században az asztali számítógépet már nem kell az asztal mélyére temetni, mert olyan csúnya. Egy szép házzal egyenesen bútordarab lehet, amely jól illeszkedik a szoba hangulatába és illik a színeihez. Sőt! Hangszigetelt ház esetén csak akkor hallatja a hangját, ha nagyon dolgozik valamin.
 • Egyszerűen bővíthető: Ha a géped valamelyik paramétere az idő során már nem lenne megfelelő, akkor könnyen módosíthatod azt. Ha szűkössé válna a memória, egyszerűen bővítheted. Ha magasabb számítási teljesítményre lenne szükséged, akkor bizonyos keretek közt persze, viszonylag egyszerűen cserélheted a processzort. Ugyanez igaz a grafikuskártyára is.
 • Részenként cserélhető: Az asztali számítógép egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon cserélhetőek a részei. Más szóval, ha fejleszteni akarod, akkor nem kell mindent egyszerre, hanem darabonként lehet. Vagy csak azokat, amelyeket szeretnél. Tegyük fel, hogy több tárhelyre van szükséged a gépben, mert nagyméretű anyagokkal dolgozol, de az új merevlemez már nem fér be a régi gépházba. A megoldás, hogy veszel egy új, nagyobb gépházat, amelybe befér a plusz lemez. Ami nem mellékesen lehet akár hangszigetelt is.

Hátrányok

 • Helyhez kötött: Még a kisméretű gépek esetén is nehéz a hordozhatóság. Ugyanis helyváltoztatásnál vinnünk kell a monitort, az egeret, a billentyűzetet stb.-t. Ezért is körülményes egy LAN Party.
 • Nagyobb helyigény: Az asztali számítógéphez kell külön egér, billentyűzet, monitor. Ezek mind-mind helyet foglalnak az asztalon, így egy hordozható számítógéphez képest, jóval nagyobb helyre van szüksége. Ide tartozik még, hogy bár takarékosak, csendesek és hűvösek a modern asztali gépek, még mindig nem lehet mindenhova besuvasztani őket. Némi szellőzésre szükségük van a megfelelő működéshez.

Márkásat? Üzlet saját márkását? Összerakottat?

Ha eddig nem lett volna elég nehéz a választás, tovább bonyolítom a dolgokat. Ha már tudjuk, hogy mire van szükségünk és mennyit szánunk rá, akkor itt az ideje, hogy eldöntsük, hogyan és miféle extrákat szeretnénk a géphez.
Ezek olyan extrák, amelyek két ugyanolyan termék közül képesek az egyik felé billenteni a mérleg nyelvét. Ilyen pl. a hosszabb garancia, kedvezőbb garanciális feltételek, magyarországi szervizhálózat.

Márkás

Azokat a gépeket nevezzük márkásnak, amelyek valamelyik nagy gyártótól származnak. Ezek a teljesség igénye nélkül: Dell, HP, Lenovo, Toshiba, Acer, Asus, Fujitsu.
Amit érdemes tudni a márkás gépeknél, az az, hogy drágábbak az azonos teljesítményű, de névtelen vagy összerakott társaiknál. Miért? Mert olyan plusz szolgáltatásokat adnak, amelyeket a mezei gépek nem. Az egyik ilyen, hogy ezeket a gépeket jobban megtervezik hűtés (légáralmás, zaj) és alkatrész kompatibilitási szempontból, valamint jobban tesztelik őket. Abban biztos lehetsz, hogy ha márkás gépet vásárolsz, akkor az alkatrészek tökéletesen működnek együtt.
Mint minden más terméknél, úgy itt is a gyártók saját hozzáállásuknak megfelelően árasztják el a vevőiket extrákkal. Sok mindent számba lehet venni, de úgy gondolom, hogy ami téged mint otthoni felhasználót komolyabban érint, az a garancia kierjesztése, a meghibásodott gép garanciális ügyintézése és javítása.

Garancia kiterjesztés

Ha meghibásodik a számítógéped, valószínűleg azt pont valamilyen fontos esemény vagy időpont előtt teszi, amikor nagyon kellene. Más szóval, szeretnéd, hogy minél hamarabb kész legyen a géped, és minél kevesebb energiabefektetésedbe kerüljön annak javíttatása. A gyártók más-más néven, többféle garancia és garanciakiterjesztési konstrukciót ajánlanak. Az egyik ilyen, hogy bizonyos (drágább) Dell gépek esetén lehetőség van kiszállásos garancia vásárlására. Ez úgy működik, hogy ha a géped bemondja az unalmasat, felhívod az ügyfélszolgálatot. Ott végigvezetnek egy hibakereső procedúrán (ez a gyári diagnosztikai program elindítását jelenti), amiből ők tudni fogják mi a gond, majd egy előre egyeztetett időpontban házhoz megy a szerelő, aki megoldja a gondot (azaz nem kell kiadnod szeretett géped a kezedből). Előre fel van készülve alkatrészekkel, szerszámokkal, hisz tudja mi a gond. Ez számodra megnyugtató lehet, ugyanis tudod, hogy szakértő szervizeli a gépet, aki pontosan tudja, hova kell nyúlni. Ha számodra az informatika abból áll, hogy doboz, megy, ha nem megy hívom a szerelőt, akkor az ilyen jellegű, gyári garancia a te barátod. Természetesen, ennek a kényelemnek megkérik az árát.

Dell: A garanciaidő legfeljebb 5 évre hosszabbítható (tehát +2 évet lehet venni). Ez általában lehet szerviz- vagy helyszíni garancia. Az alapértelmezett 3 év csak bizonyos drágább eszközök esetén helyszíni garancia, amúgy viszonteladóhoz vagy szervizbe kell elvinni a gépet.

HP:

 • Garancia időn túli, 1 éves következő munkanapi helyszíni megjelenés.
 • Plusz 2 évre szóló háztól-házig (futár jön érte, futár hozza) laptop garancia.
 • Plusz 3 évre szóló, te viszed be a szervizbe a gépet garancia.

Acer: a garanciaidő kiterjeszthető 3 évre, illetve van véletlen sérülés garancia (belefolyik a kakaó, leejted, megeszi a gyerek etc).

Asus: 3 évre kiterjeszthető garanciaidő.

Lenovo: 3 vagy 4 évre hosszabbítható garanciaidő, ami árkategóriától függően akár helyszíni garancia is lehet.

Toshiba: 4 évre hosszabbítható nemzetközi garanciaidő, illetve véletlen sérülésekre, illetve lopásra is lehet 3 éves garanciaidőt vásárolni. Kiemelendő, hogy az egyetlen márka, amely (nyilván hordozható számítógép esetén) magára az akkumulátorra is vállal 3 év garanciaidőt (ha kifizeted).

Magyarországi szerviz

Ha nem szeretnél a fentebb említett garanciakiterjesztéssel élni, de mégis szeretnéd, hogy időben kész legyen a géped, akkor vásárlás előtt érdemes tájékozódnod, hogy van-e magyarországi szervize a márkának. Ez azért nagyon fontos, mert külföldre elég macerás és hosszú idő eljuttatni az eszközt, és bizonyos esetekben szükség lehet az angol nyelvre is. Azonban ha Magyarországon javítják, akkor egyrészt gyorsabb a posta és az ügyintézés, no meg ha valamit egyezkedni kell a szervizzel, akkor se botlasz nyelvi akadályokba.
Sok helyen lehet történeteket olvasni sokféle szervizelési vagy garanciális gondról. Nincs olyan márka, amivel ne lett volna valakinek valami baja, szóval simán ki lehet fogni rossz napot vagy alkalmat. Az én személyes és mérvadó darabszámú tapasztalatom jórészt Dell és HP gépekkel van. Mindkét márka garanciális ügyintézése és szervizelése teljesen jól megy, mindenféle bürokratikus és egyéb akadályok nélkül.

Márkák, melyeknek biztosan van magyarországi szervizközpontja: Dell, HP, Lenovo, Toshiba, Fujitsu.

Áruházak saját márkás gépei

Ezek azok a gépek, amelyek márkásak is, meg nem is. Bizonyos áruházak átcímkéznek. Ilyen pl. az Aldi-féle Chiligreen, amely (egy időben legalábbis mindenképp) MSI eszközöket takar. Maga a garanciális ügyintézés az áruházban történik, azonban a javítás szinte biztos, hogy nem. Bizonyos esetekben annyival jobbak, mint a magyarországi szervizhálózattal nem rendelkező gyártók, hogy a futárszolgálatot és egyéb adminisztrációs dolgokat is ők intézik. Neked csak az áruházba kell bemenned. Fontos, hogy ezek esetében is fennáll(hat) a lehetősége, hogy több hétig utazgat a géped, mire visszakapod.

Ezek a márkák a következők:

 • Aldi: Chiligreen, Medion, Tevion
 • Lidl: Targa, SilverCrest
 • Tesco: Op3n Dott
 • Auchan: Qilive

Összerakottak

Magad, vagy szakember által összeválogatott konfiguráció. Az eddigiekhez képest nyilvánvalóan ez a legrugalmasabb konfiguráció, ugyanakkor ez igényli a legnagyobb szakértelmet is. Igen mélyrehatóan lehetne boncolgatni, hogy milyen gépbe, milyen áron, milyen alkatrészeket érdemes egybeválogatni és miért. Szó szerint nyakunkon az ünnep, így ennek kifejtésétől most eltekintek.
Természetesen csak asztali számítógépnél értelmezett ez a kategória, laptopot sajnos nem lehet összelegózni. Talán ha beérik a Google vagy valamelyik másik gyártó moduláris telefon projektje, akkor majd átszivárog az ötlet „fentebb” is.

Informatikai 1x1

A járatlan vásárlót megzavarhatják a különböző mértékegységek, kifejezések, amelyeket nem igazán tud hova kötni, így szeretnék néhány dolgot tisztázni:

Kijelzők

– CGA monitor?
– Nem, saját.

Mérete: 1'' (azaz egy col, német szó, helyesen írva: zoll) = 1 inch (egy incs, angol szó) = ~2,54 cm. Ez a képátló mérete, azaz a szemközti sarkok távolsága. Tehát ha azt látod, hogy 14'', akkor azt szorozd meg 2,54-el és megkapod, hogy kijelző képátlója 35,56 cm.

Felbontása: Manapság (remélhetőleg) nem nagyon lehet találni olyan gépet, amelyhez kapható monitor nem tud HD felbontást. De mi is az a HD? HD = High Definition = Magas felbontás. A felbontás azt határozza meg, hogy a monitor hány pixellel rendelkezik. Alapvetően nagy tömegével két-három felbontás van jelen a piacon. A szinonimákat egymás mögé írom:

 • HD, HD Ready, 720p: 1280x720 pixeles felbontást jelent. Kerüljük, elavult.
 • HD+, 900p, 1600x900 pixeles, nem szabvány felbontást jelent.
 • FullHD, FHD, 1080p: 1920x1080 pixeles felbontást jelent. Manapság nem szabadna ennél alacsonyabb felbontású monitort venni. Jelenleg ez a szabvány, mindenkinek és minden tartalomnak átlagosan ajánlott felbontás.
 • QHD, QuadHD, WQHD, 1440p: 2560x1440 pixeles felbontást jelent.
 • 4k, UHD, UltraHD, 4K UHD, 2160p: 3840x2160 pixeles felbontást jelent. Ezek a monitorok gyönyörű képet adnak, de elég drágák. Itt (is) fontos kiemelni, hogy a kisebb képanyagot bizonyos monitorok (főleg a TV-k) úgymond felskálázzák. Más szóval a kisebb felbontású videóanyagot próbálják jó minőségben megjeleníteni nagyobb felbontáson. Ennek a sikeressége a beépített elektronikán múlik.
 • 8k, 8k UHD, 4320p: 7680x4320 pixeles felbontást jelent. Pillanatnyilag ez a csúcskategória csúcsa, inkább érdekesség és technikai demóként létezi, mintsem „véletlenül” megvásárolható valóságként.

Pixel = képpont, a monitor elemi egysége, ezekből rakja ki a szép színes képet. Több = jobb, ugyanis annál részletesebb képet tud megjeleníteni a monitor, minél több pixelt tartalmaz, azaz minél nagyobb a felbontása.

Processzorok

Először is, két gyártótól származnak (még!) az asztali számítógépekbe és laptopokba szerelhető processzorok. A kisebbik az AMD, a nagyobbik az Intel. Bár az utóbbi években sajnálatos módon nem dúl a konkurenciaharc köztük, mégis mindkét gyártónak megvan a maga helye. Az AMD inkább a spórolósabb felhasználóknak kedvez: Elérhető áron biztosítja a belépőszintű kategóriához tökéletesen elegendő teljesítményt, alacsony fogyasztással párosítva. Mondhatni, hogy az átlagfelhasználónak teljesen tökéletes processzorokat gyártanak, aminél több mindennapi használatra már felesleges.

Az Intel a felsőbb kategóriákban tud igazán nagyot alakítani, leginkább ott, ahol nagy számítási teljesítmény kell, és azt hajlandóak is megfizetni. Ahol az AMD elfogy (~30 000 Ft körül), ott jön az Intel és tarol.
Mint az az elején is írtam, fontos meghatározni az igényeket. Átlag felhasználónak, egy jó áru AMD tökéletesen megteszi, felesleges a drágább Intel felé mozdulnia. Még játékra is jó az AMD, hiszen a munka java része a videokártyát terheli. De ha komoly, grafikus vezérlővel nem gyorsítható számítást kell a processzornak végeznie (pl. biológiai számítások, virtualizálás), akkor az Intel a nyerő.

A processzoroknak elég sok paraméterük van ahhoz, hogy még egy cikket megtöltsenek, így meg sem próbálom őket teljesen bemutatni. Helyette egy kis fogódzkodót szeretnék adni, hogy ne legyen annyira kínai a prospektuson lévő adat. Amit érdemes először áttekinteni, az az, hogy mit is jelentenek a betűk és számok. Az Intel-féle számozás logikáját itt találod: http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/processor-numbers.html Az AMD-hez nem találtam szép díszes oldalt, ahogy világosan ki van fejtve, hogy mi mit jelent, így itt az alkalom, hogy legyen!

Az AMD két termékvonalat tart fent. Egy teljesítményre kihegyezett FX és egy takarékosabb, integráltabb APU vonalat. Az APU nem más, mint egy processzor és egy videokártya igen szoros integrációja. Bár az Intel processzorok is tartalmaznak grafikus vezérlőt, azok „összjátéka” nem olyan jó, mint az AMD-féle APU megoldásé.

Az FX-ek számozása így néz ki: FX-YZQ0 , ahol

 • Y = magok száma
 • Z = generáció
 • Q = adott generációban elfoglalt teljesítmény pozíció
 • 0 = mindig nulla.

Az APU-k számozása sem tér el sokban, mindössze némileg szélesebb a termékkör:

 • Az E1 és E2 jelenti az ultra hordozható, ultra takarékos processzorokat, amiket ultrabooknak is nevezett hordozható gépekben használnak. Egy ilyen dolgozik az általunk nemrég tesztelt Lenovo G50-45-ben is: Lenovo G50-45 teszt: Ultra hordozható gép, AMD Beema alapokon
 • Az A4 és A6 jelzésű központi egységek két maggal rendelkeznek és takarékosságra vannak kihegyezve, de már messze nem olyan szinten, mint az E egységek.
 • Az AMD a 4 magos, A8-as jelzéssel ellátott egységeket célozza a mindennapi felhasználásra, ahol megfelelő egyensúlyban van az energiahatékonyság és a teljesítmény.
 • Az 4 magos, A10-es egységek képviselik az APU termékvonal csúcsát.
 • A számozás nagyon hasonlít az FX-eknél megismertekre: ZQ00[postfix]

  • Z = generáció
  • Q = adott generációban elfoglalt relatív teljesítmény
  • postfix = M, ami a mobil eszközökbe szánt egységet jelenti. A „K” az „unlocked” szót takarja, amely a kifejezetten teljesítményre és tuningra felkészített APU-kat jelöli.

  Memória

  Kétféle memóriát lehet kapni: DDR3, illetve DDR4. Mint azt nyilván kitaláltad, a DDR3 az idősebb, ugyanakkor & ezért olcsóbb, kiforrottabb technológia, míg a DDR4 az újabb és a fejlettebb rendszerekben található meg. Manapság az elvárható minimum a 4GB. Ennél lentebb semmiképp se add!

  Dekódoljunk!

  Most, hogy tudjuk mit keresünk, mennyiért keressük és milyen szolgáltatásokra van szükségünk, itt az ideje, hogy felvegyük a harcot a szórólapok félrevezetéseivel rövidítéseivel és kibogarásszuk, hogy mi is az, amit látunk. Feltételezem, hogy elolvastad az előző, informatikai 1x1 bekezdést, azaz a nyilvánvaló dolgokat nem fogom taglalni.

  MEDION AKOYA E4214 (MD 99570)

  • 14" FullHD, IPS
  • Intel Pentium N3540
  • 500 GB HDD
  • 2 GB RAM
  • 3 cellás Li-ionos akkumulátor
  • 3 év garancia
  • Windows 8.1
  • 69999 Ft

  Monitor: 14" FullHD, IPS, szedjük darabokra: 14'' a képátlót jelenti, FullHD a felbontást, IPS a kijelző technológiáját.

  Processzor: Intel Pentium N3540: N = notebook processzor, azaz keveset fogyaszt. Cserébe nem kapkodja el a feladatok elvégzését.

  Háttértár: 500 GB HDD: 500 GB a mérete. HDD = hagyományos, mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemez.

  2 GB RAM: 2 GB, de nem írnak típust. Valójában neked nincs is rá szükséged, de DDR3-ra gondoltak (hiszen a processzor csak azt támogatja).

  3 cellás Li-ionos akkumulátor: Lithium-ion technológiát alkalmazó akkumulátor, 3 cellával.

  HP 17-P101NH (P1Q12EA)

  • AMD A8-7050
  • 4 GB memória
  • 1 TB merevlemez
  • AMD Radeon R5
  • 2 év háztól házig garancia
  • 159999 Ft

  Processzor: AMD A8-7050, azaz 4 mag, 7. generáció és teljesítménye kategóriájában kb. átlagos.

  Memória: 4 GB, szintén típus nélkül, de még mindig nincs rá szükséged.

  1 TB merevlemez, azaz 1000 GB-os HDD.

  AMD Radeon R5, ez a videokártya lesz. Mint azt fentebb írtam, az A8 ugye egy APU. A 7050-es APU ezt az R5-ös grafikus vezérlőt tartalmazza.

  Asus X554Lj-X0076D

  • Intel Core i3 (Dual Core, 2x2,1 GHz)
  • 4 GB memória
  • 1000 GB merevlemez
  • nVidia GeForce 920M (dedikált, 1 GB)
  • 2 év háztól házig garancia
  • 124999 Ft

  Processzor: Az újságban szereplő adatok elég hiányosak, csupán annyit árul el, hogy két magos processzorról van szó. A gép típusára rákeresve viszont látható, hogy a CPU pontos típusa Intel i3-5010U, vagyis 5. generációs ultra hordozható/energiatakarékos processzor van a gépben.

  Memória: 4 GB, szintén típus nélkül, de még mindig nincs rá szükséged.

  1000 GB-os vagyis 1 TB-os merevlemez, azaz HDD.

  nVidia GeForce 920M: 1 GB-os saját memóriával rendelkező videokártya, ami azt jelenti, hogy nem a rendszer 4 GB memóriáját használja.

  Lenovo IdeaCentre H50-50

  • Intel Core i5-4460, 3.2 GHz
  • 4 GB DDR3
  • DVD Super Multi
  • 4-in-1 kártyaolvasó
  • 1 TB winchester
  • Intel HD Graphics 4600
  • 2 év garancia
  • 172090 Ft

  Processzor: 4. generációs Intel processzor, közepes teljesítménnyel.

  Memória: 4 GB DDR3, vagyis régebbi típusú memória.

  DVD Super Multi: DVD író és olvasó.

  4-in-1 kártyaolvasó: 4-féle kártya olvasására képes egység.

  1 TB winchester: 1000 GB-os HDD, vagyis merevlemez.

  Intel HD Graphics 4600: processzorba integrált videokártya saját memória nélkül.

  Dell OptiPlex 7020 MT

  • Intel Core i5-4590, 3.30GHz
  • 4 GB RAM
  • 500 GB HDD
  • DVD-RW
  • Intel HD Graphics
  • Microsoft Windows 7 Professional
  • 3 év garancia
  • 219900 Ft

  Processzor: Intel Core i5-4590, 4. generációs közepes teljesítményű asztali processzor

  Memória: 4 GB, szintén típus nélkül, de még mindig nincs rá szükséged.

  500 GB HDD, vagyis merevlemez.

  DVD-RW: DVD író és olvasó.

  Intel HD Graphics: processzorba integrált videokártya

  Microsoft Windows 7 Professional: operációs rendszer