Alapértelmezett fájlkezelő lecserélése (beleértve az Asztalt is)

Én a Xubuntu alapértelmezett ablakkezelőjét a Thunar Nemora cseréltem, ami egy régi Nautilus fork. A Beállítások → Alapértelmezett alkalmazásoknál ugyan már korábban beállítottam a Nemot, ám továbbra is a Thunar kezelte az Asztalt. Valamint a Thunar nyílt meg akkor is, amikor mondjuk a böngészőből nyitottam meg a letöltési könyvtárat. Mivel letörölni nem akartam, csak a preferenciát állítottam át.

Először is, a ~/.local/share/applications/mimeapps.list fájlban írjuk át úgy az alábbi részt, ahogy szeretnénk. Nyilván nem csak Nemora lehet váltani:

[Added Associations]
inode/directory=nemo.desktop;

Aztán átírhatjuk a /usr/share/applications/mimeinfo.cache fájlban is a inode/directory sort. Nekem e nélkül is szépen működik.

A következő lépés, hogy megengedjük a Nemonak az asztali ikonok kezelését. Ehhez a Dconf editor Org → Nemo → Desktop → show-desktop-icons lehetőséget kell aktiválni. Ezek után a Nemo elvileg automatikusan elindul a rendszerindításkor. Nálam nem indult, ezért a Beállítások → Munkamenet és indítás → Automatikusan induló alkalmazásokhoz felvettem egy új bejegyzést: nemo --no-default-window
(Más fájlkezelőknek is a Dconfban az Orgnál lehet megadni a show-desktop-icons lehetőséggel, hogy kezeljék az asztalt.)

Az utolsó lépés, hogy kivegyük az automatikusan induló programok közül az xfdesktop4-et, ami a Thunart indítja automatikusan. Akár el is távolíthatjuk. Ha valamiért mégis szükség lenne rá később, bármikor újratelepíthetjük.

Amennyiben sikerült a Nemonak átadni az asztalt, a disztribúciónk alapértelmezett háttérképe fogad minket. Ezt a dconf > org > gnome > desktop > background > picture-uri segítségével tudjuk módosítani. A Nemo újraindítása után már az általunk választott hátteret kell látnunk.